”Ziua sălbatică în față!”

”Ziua sălbatică în față!”

”Ziua sălbatică în față!”

 

AZI, 7 IULIE, LA ORA 22.00

SEMIFINALA  II  EURO  2020

ANGLIA  –  DANEMARCA

 

RĂSFOIND  PRESA  STRĂINĂ

 

CA ÎN TOATE aventurile bune, a existat un pic de superstiție și magie pe lângă Campionatele Europene de fotbal. De această dată e vorba de  echipa Danemarcei, a tricoului uzat al lui Kasper Hjulmand. Acesta a fost tricoul norocos care ne-a dus până în semifinale. Se poate obține încă o victorie?

Nu cred, dar acum contribuie puțin la superstiție. De fiecare dată când fac o plimbare verticală, pierd …

Prin urmare: În cazul în care Danemarca va juca în finala Campionatului European, voi merge de acasă, de  la Aarhus în tabăra din Elsinore,  unde se va aduna  pentru prima dată  echipa națională după Campionatul European! Voi face  92 km dintr-o singură mișcare – și iau un tricou  nou, să ajungă  la Kasper Hjulmand!

Campionatul European a fost un succes pentru Danemarca?

Răspunsul este, desigur, un da răsunător, dar îl voi împărți în două.

La nivel uman, a avut un succes urlător. Simbioza care a apărut între echipa națională și populație este remarcabilă! Este un festival folcloric pur. Nu am văzut niciodată  atâția oameni, care ne flutura steagul echipei naționale! Nici măcar în anii  80, nu a fost văzut așa ceva, când s-a  experimentat prima dată acest val sălbatic de roligan.

NICIODATĂ N-AM  CREZUT că Danemarca  declanșează în acest fel  această  bucurie și sprijin pentru echipa națională! Aici nu suntem doar campioni europeni, ci campioni mondiali!

Joakim Mæhle a fost unul dintre cei mai buni din Danemarca în timpul Campionatelor Europene și până acum a încununat un efort impresionant cu două goluri din runda finală. În noiembrie 2018

directorul de fotbal Peter Møller a declarat că  echipa națională trebuie să dea mai mult din sine și să fie din nou întreaga echipă daneză. „Echipa națională trebuie să se întoarcă la oameni”, a spus el. A reușit – și atunci s-ar putea ca tragicul accident al lui Eriksen să fi însemnat foarte mult în acest sens, dar acum echipa națională a câștigat cel puțin inimile danezilor !

APOI EXISTĂ FUTBALUL SINE . Da, rezultatele au fost bune. De fapt, atât de strălucitor este succesul de a fi într-o semifinală a Campionatului European, dar  există ceva de reproșat?

Nu! Chiar am jucat fotbalul cel mai exuberant și distractiv, dar dacă ne-am îmbrăcat doar cu ochelarii critici,  totul arată puțin diferit. Chiar și în marile victorii asupra Rusiei și Țării Galilor, Danemarca a venit bâjbâind de la început, iar în ambele meciuri adversarii au avut șanse uriașe să preia conducerea primul meci – iar în ambele meciuri golul Danemarcei cu 2-0 a fost marcat după cadouri pure. Au existat o mulțime de aplauze daneze în timpul turneului.  Până la 11 goluri au fost marcate până acum

Într-un turneu ca acesta, trebuie să poți câștiga în multe feluri – și, de asemenea, trebuie să poți zâmbi  după  o anumită cantitate de noroc. Odată cu semifinala, echipa a ajuns exact așa cum anticipasem…

ACUM ENGLETA așteaptă de cealaltă parte și ar trebui să-mi continui predicțiile, cu  destinația finală pentru Danemarca, chiar dacă îmi place din toată inima să greșesc!

Nu pentru că englezii au jucat  fotbalul  din  fundul pantalonilor cuiva, cu excepția Ucrainei, jucătorii acesteia fiind sub stachetă (dovadă e scorul,  4 – 0 pentru Anglia ). Dar, așa cum este cazul Danemarcei, Gareth Southgate a reușit să creeze o unitate în care flexibilitatea în ceea ce privește sistemele de jocuri este mare.

ABSOLUTUL , totuși, poate fi locul de desfășurare.

Eu însumi eram la Wembley când Anglia a depășit tactic Germania cu 45.000 în tribune. Susținătorii germani nu au auzit nici un piuit. Au fost bombardați din stadion de o grămadă de englezi care erau complet fanatici.

Acum se descurcă, așa că este loc pentru 52.000 de englezi – și va fi o barieră nebună a sunetului, echipa națională se întâlnește cu doar 8000 de spectatori danezi prezenți.

Anglia va fi dusă mai departe cu omul în plus pe care îl primesc din tribune!

NE VOR SUBESTIMA ? Da, fanii o vor face, poate și mass-media, dar jucătorii în niciun caz. Ei îi cunosc foarte bine pe danezii care joacă în fotbalul englez și, desigur, și-au deschis ochii atât pentru Dolleren, Kjær, cât și pentru marele jucător al turneului, Joakim Mæhle. E pentru prima dată –  de la meciul din Belgia – în care  nu suntem favoriți.

Umerii pot fi coborâți. Succesul este deja acasă. Această libertate poate deveni cea mai puternică armă a danezilor. Bucură de ea!        Stig  Tofting, comentatorul de fotbal al ziarului Ekstra Bladet  (Danemarca)

ITALIA – SPANIA    1 – 1 ,  4 – 2

Final crud pentru Spania: penalty-urile  trezesc  ”La Roja” din somn

A meritat mai mult decât Italia, care a mers înainte cu un gol al lui Chiesa. Morata a egalat cu un gol minunat. În lot, el și Dani Olmo au eșuat…

Morata a ridicat bucățile rupte din inima Spaniei și le-a pus la loc cu un gol incredibil într-o  acțiune frumoasă, care a început de  la picioarele lui Jordi Alba…  Atacantul a continuat de la mijlocul terenului. Pasele sale  cu Dani Olmo au îmbunătățit jocul, iar numărul  „7” al Spaniei a finalizat perfect,  ceea ce l-a făcut pe  portarul  italian Donnarumma să se întindă pe o parte în timp ce ”era împușcat” pe cealaltă. Un mare gol care i-a permis lui Morata să devină spaniolul care a marcat cele mai multe goluri din istoria Campionatelor Europene și Spania să continue să viseze încă o jumătate de oră.

Doar o jumătate de oră, pentru că soarta este atât de trădătoare. Iar jucătorul care a făcut Spania să creadă că o altă finală era posibilă a fost același jucător care a ratat penalty-ul decisiv la lovitură . Dani Olmo a eșuat primul, dar eșecul a fost legat doar de cel al lui Locatellli. Când Morata a ratat, a mai rămas un singur pitch. Jorginho avea dreptate și toată Italia a mers să îmbrățișeze  zona unde erau fanii lor.

Spaniolii au mers la celălalt capăt al stadionului  pentru a mulțumi sprijinul publicului spaniol. Luis Enrique și aproape toți jucătorii erau acolo. A lipsit Morata , care nu a așteptat să fie consolat de coechipierii săi. El, primul a părăsit terenul, rupt,  escortat de arbitri, după ce colegii săi au făcut aproape un coridor pentru a încerca să-l îmbrățișeze și să-l consoleze. Dar nu a existat nicio cale.

Această semifinală a fost crudă  pentru  ”La Roja”, căreia i-a luat cinci minute să intre în joc. Italia părea pregătită ”să-i omoare în primele cinci minute” pe jucătorii spanioli, cu o presiune sufocantă și o apărare foarte atentă, care nu a permis scurgerea vreunei pase. Dar Spania nu a fost o victimă a grabei. A aplicat răbdare la joc și încetul cu încetul a preluat comanda. Deschiderea aripilor, atingerea mingii pentru a găsi un decalaj între apărarea italiană.

Luis Enrique a vrut să-l inducă în eroare pe Mancini fără o referință înainte. Dani Olmo a fost falsul „9”, care a devenit al patrulea mijlocaș, ce a lăsat spații de care coechipierii săi ar putea profita.

Jucătorul de la Leipzig a fost primul care a tras în poartă,  cu un șut care a fost oprit de Donnarumma. Olmo a fost un chin pentru apărarea italiană, la fel când era atacant ca atunci când Morata a intrat în schimb și a început să caute jocul din lateral. Ale  lui au fost câteva dintre cele mai periculoase șuturi din Spania. Morata, de fiecare dată când apare, din start sau de pe bancă, justifică aprecierea antrenorului. Singura lui greșeală a venit în lovitura de pedeapsă . Acolo unde Donnarumma a devenit un erou.  Performanța sa a ajuns să fie decisivă pentru triumful italian.

Golul Italiei a venit de la contraatacul cu un serviciu rapid pentru Verratti, pe care mijlocașul l-a prelungit pentru Insigne. Minusculul jucător de la Napoli a dat ”cu artă”  o pasă pentru Immobile, care a depășit apărarea spaniolă. Laporte a fost pregătit să corecteze  această fază aruncându-se la pământ dar  sosirea lui Chiesa, care nu a fost urmărită de niciun mijlocas spaniol, a fost prea mare . El  a ales un colț de poartă și acolo a pus 1-0.

Spania nu și-a pierdut speranța și Italia a pus capăt jocului blocat în zona sa, deoarece decenii de educație în „catenaccio” nu dispar într-o generație, rămâne în ADN ca instinct de supraviețuire și protecție. Spania este încă la fel de tânără ca atunci când a început Euro- Copa, dar știe ce vrea și ce joacă. Și are calitatea de a o face. Poate nu pentru a câștiga acest Campionat European, dar a câștigat un loc printre concurenții pentru Cupa Mondială Qatar din 2022.  DOMINGO GARCIA, LONDRA, https://www.larazon.es

 

 

 

 

Distribuie articolul!