”Povești scrise cu acul”
Frumoasele povești ale lunii iunie nu sunt numai cele ale ”cerceilor” cu cireșe coapte! O poveste deosebită, trăită la unison de iubitorii de frumos a fost cea ”scrisă cu acul” , la vernisajul expoziției de cămăși românești, care a avut loc în ziua de 24 iunie la spațiul expozițional al Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”. De acest fapt a fost foarte impresionat Ionuț Tenie, directorul acestei instituții, care a menționat: ”Oneștenii au gustat un eveniment deosebit – prezentarea expoziției de cămăși românești <<Povești scrise cu acul>> . Suntem onorați să găzduim un eveniment de așa mare frumusețe pe care ni-l dorim de mult timp, care are loc în ziua ideală – 24 iunie, când sărbătorim Ziua Iei. Am concretizat această acțiune cu ajutorul Grupului Șezătoare Bacău”. Este de notat faptul că la această expoziție sunt expuse 33 cămăși, 7 din acestea fiind bărbătești și evenimentul s-a bucurat de un interes deosebit din partea oneștenilor, pe tot parcursul vernisajului sosind vizitatori la spațiul expozițional. ”Sufletul” acestei sublime manifestări expoziționale a fost bibliotecara Roxana Căruceriu, de la Liceul Tehnologic ”Petru Poni” din municipiul Onești, ea având două cămăși expuse alături de membrii Grupului ”Șezătoare” Bacău, ce au venit în municipiul Onești cu dragostea împărtășirii privind realizarea unor lucruri desăvârșite. Oare ce poate fi mai frumos decât o cămașă tradițională, cusută cu modelele identității noastre românești ?!
La deschiderea acestei expoziții doamna Roxana Căruceriu a subliniat:” O ie este foarte greu de evaluat în bani pentru că e foarte greu să te desparți de ceea ce ai realizat într-un an de muncă. Am probat diverse modele, ca aceste cămăși să fie unice și acum acestea ne bucură privirea!” A vorbit apoi doamna Felicitas Lohan-Farcaș, bibliotecar la Faraoani, cea care a luat inițiativa formării Sezătorii alături de doamna Iulia Georgescu și au dat putere acestui grup de ”mâini măiestre”, prin a căror muncă tradiția este dusă mai departe. ”Pentru mine biblioteca este acasă. Am inițiat Grupul Șezătoare în 2015. Căutând prin muzee, citind foarte mult, am închegat acest grup, am legat și prietenii, iar acum ne vedem săptămânal” – a menționat ea, în fascinantele momente în care privirile celor prezenți căutau să se bucure de șirul frumoaselor cămăși populare expuse. Așa a început ”înșirarea poveștilor” legate de atâtea ii frumoase, îmbogățite cu multe modele, cu câmpuri ornamentale, toate lucrate cu dragostea sufletului. ”Am îmbrăcat prima cămașă națională, pe care am făcut-o! Ea reprezintă zona Prahovei și lucrând-o, am simțit că am urcat o scară! Pentru Prahova mea dragă! Cămașa este împodobită cu paiete și cu mărgele, iar pentru model mi-a atras atenția un model expus la Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova. Am lucrat la ea cu mult drag și doresc să vadă cei de la Ploiești, de la muzeu o altă frumusețe realizată după ce s-a păstrat acolo! Prahova este o zonă de confluență…” a remarcat doamna Roxana Căruceriu. Ne-a uimit și un tânăr chipeș – Valentin Huiban, care ne-a povestit: ”Am început să merg la Șezătoare în urma unei expoziții organizate la Aeroportul Bacău în 2018. Încet – încet am pus mâna pe ac și într-un an am cusut o cămașă!”
Un alt glas firav ne îndeamnă să urmărim aceeași poveste: ”Nu puteam să cred că în zona noastră se mai lucrează! În 6 ani mă pot mândri cu …6 cămăși naționale cusute !” a spus doamna Nela Moghior , o altă oneșteancă ale cărei cămăși se află printre cele expuse la Bibliotecă. Aflăm că ”o pereche de cămăși de mire și mireasă, cu fir de mătase” vor ajunge în … Danemarca, ele fiind cusute de doamna Iulia Borulea, mama care își va vedea băiatul așezat la casa lui! Nela Moghior ne bucură de frumusețea firului de mătase dintr-o cămașă națională, iar Roxana Căruceriu (care deseori călătorește de la Onești la Bacău pentru a participa la activitățile acestui grup), ne îndeamnă să medităm la un aspect deosebit: ”Dorim să arătăm lumii de unde ne tragem noi. Important pentru fiecare dintre noi e să ne întoarcem la rădăcini”.
Evidențiem faptul că în rândul celor care formează Grupul Șezătoare din Bacău sunt ingineri, asistenți medicali, oameni din diferite profesii, cu toții împărtășind o singură bucurie – cămașa populară tradițională! Astfel, la această primă expoziție cu cămăși naționale de la Onești ne bucurăm și de împărtășirea unor profunde gânduri: ”Eu mă idendific cu costumul național, de patru ani merg cu el la biserică”a spus doamna Felicitas Lohan-Farcas; ”Cămășile populare au și modele de pe Nistru! Este un singur albastru senin!” a menționat doamna Mariana Adam; ”Pandemia a venit ca o eliberare! Mi se părea că sunt copleșită de multe lucruri și acum îmi place foarte mult tot ceea ce fac!” a spus doamna Doina Brumă.
Dar de unde începe povestea? Ne-a mărturisit-o iscusita creatoare Felicitas Lohan-Farcaș, care a inițiat Grupul Șezătoare din Bacău: ”Începe cu alegerea pânzei, aceasta trebuie să fie fluidă… Urmează croiul și apoi continuă cu dispunerea ornamentelor și la urmă, modelele! Este de remarcat faptul că o cămașă națională este reîmbogățită, fiind adusă la o finețe excepțională!” Vernisajul acestei expoziții a prilejuit și evocarea unei mari personalități – Elisa Brătianu, care a adunat de-a lungul vieții sale multe modele de ii. ”Ea a fost o susținătoare a tradițiilor populare românești, care a încurajat foarte mult cusăturile populare. Căsătorită cu Ion I. C. Brătianu (prim – ministru al României), apreciată pentru distincția și inteligența sa, ea a realizat un album cu cele mai frumoase modele de cămăși naționale”, a menționat Doina Brumă, de la biblioteca oneșteană. La această expoziție au adus o călduroasă urare în versuri și membrele Clubului Seniora din Onești (ce au sărbătorit și ele iia românească). Imboldul din suflet transmis cu bucurie de doamna Roxana Căruceriu – ”Lucrăm din dorința de a educa ochiul, gustul! <<Dar din dar se face rai!>> Vrem să învățăm și pe alții, pentru a duce mai departe tradiția! – a găsit un făgaș primitor chiar la instituția organizatoare a expoziției ”Povești scrise cu acul”. Astfel, Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești a evidențiat faptul că ”Grupul Șezătoare din Bacău va găsi în biblioteca oneșteană un susținător! Vom găsi soluții pentru un parteneriat!”
Cu ”firul generozității” și a stârnirii interesului pentru cei care au participat la vernisajul expoziției, „așa s-a împlinit” o frumoasă ”poveste scrisă cu acul”, la care alături de doamna Roxana Căruceriu s-au aflat și colegii săi de la Liceul Tehnologic ”Petru Poni” (fiind prezent și directorul acestei instituții, prof. Adrian Podaru). Iar ”zăbava admirării” frumoaselor exponate a fost însoțită de licoarea dulce și aromată a sucului de mere produs de Fabrica de sucuri naturale de la Onești, o investiție de succes a unui program guvernamental (”Start – up Nation”). Ion Moraru