EURO 2020 – Fotbalul în căutarea frumuseții

EURO 2020 – Fotbalul  în căutarea  frumuseții

EURO 2020 – Fotbalul  în căutarea  frumuseții

 

AZI, LA ORA 22.00,

FINALA  EURO  2020

 ANGLIA  –  ITALIA

 

Este ziua lui Roberto Mancini , acel nebun care a crezut întotdeauna că Italia ar putea merge în finală. Final este, Mancini este. Nebunia la putere, în cer, dincolo de cerul cenușiu al Londrei, un oraș împotriva. Împotriva, pentru că există Anglia de cealaltă parte, care va invada Wembley . Mancini este antrenorul fără prea multe zâmbete. Este timid, dar are personalitate, are carisma celui tăcut. Nu vorbăreț, ci expresiv, comunicativ. «Este frumos să joci în fața multor spectatori, pentru că acesta este fotbalul, este o bucurie». Așa că a spus, în ciuda multor spectatori, nu vor fi albaștri.

Mancini este așa, consecvent. În ultimele luni a vorbit mereu despre o echipă distractivă, despre bucuria de a juca fotbal. De cele mai multe ori, Italia era frumoasă, uneori nu, pur și simplu era Italia, cea care se închide ca un obuz, suferă și câștigă: ca împotriva Belgiei, la fel și cu Spania! Distractiv și „substanțial”, spune întotdeauna antrenorul. Dar acest lucru  nu a dus la tentația de a ne întoarce în timp, la Italia contraatacului (care nici măcar nu este o ofensă), Mancini pentru finală continuă să vorbească despre distracție….  „Nu ar trebui să mergi încordat pe teren, nervos, la un meci de fotbal”. Mancio a schimbat mentalitatea echipei naționale, a pierdut în timp seara blestemată a Italiei-Suediei la San Siro, meciul rușinii, cea a eliminării azzurrii de la Cupa Mondială din Rusia. Era noiembrie 2017, dacă se pare că a trecut un secol de atunci,  și aceasta datorită lui Mancini și echipei sale. Cu toate acestea, el va câștiga și, împreună cu el, băieții săi: în caz de înfrângere va exista o mică dezamăgire, poate câteva lacrimi. Dar nici o rușine, nici un eșec, acum nu  va fi ca atunci.

Grupul este ”granit”, ca cel din Spania ’82, ca cel din 2006! Italia este o adevărată echipă, o puteți vedea pe teren și în zidurile diferitelor retrageri, din Coverciano și din întreaga Europă. Grătarele, întâlnirile, cântecele, îmbrățișările (în Spinazzola), glumele dintre jucători (vezi Insigne-Immobile, protagoniști și comedianți sociali). Există marele bătrân, Chiellini cel înțelept, tânărul agreat până la ultimul, Raspadori. Există și intelectualul, Pessina. Și mai este și Vialli, care este ”lipiciul”, cu purtătorii săi de etalon, băieții de la Sampdoria și nou-venitul De Rossi. Fiecare la locul său, fiecare  cu o bucată, fiecare în valoare de mai mult de una. Și apoi există fotbalul, căutarea frumuseții, care este necesară pentru a câștiga și te face să câștigi,  oricum pentru că, de fapt,  este frumos  totul!

De asta avem nevoie diseară, ca și alte ori. „Ai nevoie de o inimă caldă și un cap rece”, spune Chiellini. Și Mancini este cu el. «Nu sunt supărat, poate chiar înainte de meci voi fi. Este o altă seară. Trebuie să fim concentrați și calmi, gândindu-ne la jocul nostru. Este ultimul joc, hai să ne distrăm înainte de sărbători ». Căutând  consolarea crede că „ este întotdeauna un meci de fotbal o finală!”. Nu mi-e teamă, Mancio. „Anglia este puternică, nu este doar Sterling. Va trebui să fie atent, da. Există, de asemenea, Kane, în atac, toate sunt bune: tehnice și rapide. Dar și noi suntem ». Ziua a sosit, este la fel ca finala din Spania ’82. «Am și eu aceeași jachetă Bearzot … Sperăm să vă oferim o altă întâlnire de reținut. Dacă băieții vor să se distreze mai mult, avem  90  de minute de  fotbal de  jucat! ». Roby lovește întotdeauna aceeași cheie: «Am definit această Italia ca fiind amuzantă la început: o repet și adaug substanțială. Am jucat în mari echipe naționale fără să câștig vreodată, de această dată am ocazia să iau înapoi ceea ce am pierdut pe parcurs ».    Duminică, 11 iulie 2021, articol  de Alessandro Angeloni și Ugo Trani – Il Gazettino

În tabăra Angliei!

O mare de fani ai fotbalului din Anglia înconjoară stadionul Wembley . Euro 2020: britanicii ar putea obține un weekend de patru zile de sărbători legale în august dacă Anglia câștigă finala RURO 2020. Luni dimineață, în mod  sigur  englezii  vor avea dureri de cap, deoarece se se așteaptă ca meciul să ofere economiei o creștere de 3 miliarde de lire sterline din alcool, pariuri și vânzări de alimente. British Beer and Pub Association a susținut că numărul băuturilor băute ar putea fi chiar mai mare dacă restricțiile de blocare a coronavirusului ar fi fost deja eliminate.

După ce 26,3 milioane de oameni au urmărit victoria dramatică a semifinalei împotriva Danemarcei, casele de pariuri consideră că finala ar putea deveni cel mai urmărit eveniment TV din istoria Marii Britanii.

Prințul William îndeamnă Anglia să „aducă Cupa EURO 2020 acasă” într-un mesaj inspirațional înainte de final!

Directorul executiv Emma McClarkin a spus: „După o așteptare de 55 de ani, este incredibil să vezi Anglia ajungând la o finală de turneu!  Culorile steagului Sfântului Gheorghe umple aerul, în timp ce suporterii numără orele până la confruntarea cu Italia”.  Frumusețea sportivă italiană  este nedumerită de  evoluția Angliei  la Euro 2020 și  Alex Apati, de la o puternică firmă  engleză a declarat: „Fanii Angliei sunt convinși că  <<fotbalul vine acasă>> și se pare că un număr record de oameni se vor afla  pe Wembley duminică pentru a vedea, sperăm, că se va întâmpla exact asta”.

Au existat apeluri pentru ca luni să fie declarată sărbătoare oficială în cazul în care Anglia câștigă. Premierul Boris Johnson se află sub o presiune crescândă pentru a acorda lucrătorilor ziua liberă, ”dacă fotbalul vine acasă duminică!” Premierul a cerut națiunii să sprijine Anglia „cu entuziasm, dar cu sens”.

Un mesaj a transmis și soția plânsă a lui Harry Kane,  către căpitanul Angliei înainte de finala Euro 2020: „Gareth Southgate și echipa Angliei au făcut națiunea mândră în Euro și le vom dori cu toții mult noroc în a învinge în  finală. Aduceți Cupa acasă!”

Cu puțin peste 24 de ore înainte de  desfășurarea Finalei EURO 2020 între echipele  Angliei și Italiei, Regina Elisabeta a II a i-a scris o scrisoare managerului Gareth Southgate în care își amintea despre prezentarea Cupei Mondiale  cu victoria Angliei în 1966.  Ea a scris: „Acum cincizeci și cinci de ani am avut norocul de a-i prezenta Cupa Mondială lui Bobby Moore și am văzut ce înseamnă pentru jucători, conducere și personalul de sprijin să ajungă și să câștige finala unui turneu internațional important de fotbal.Vreau să vă transmit tuturor felicitările mele și cele ale familiei mele, pentru că ați ajuns la finala Campionatului European și să-mi trimit urările mele bune pentru mâine cu speranța că istoria va înregistra nu numai succesul dvs., ci și spiritul, angajamentul și mândria cu care v-ați condus.”           Din ziarul ”Daily Star”, Londra

Distribuie articolul!