Parcul Municipal din Onești a prins viață la evenimentul ”Nadia Sports Experience – Pașaport pentru Sport” - Amprenta de Onesti

Parcul Municipal din Onești a prins viață la evenimentul ”Nadia Sports Experience – Pașaport pentru Sport”

Parcul Municipal din Onești a prins viață la  evenimentul ”Nadia Sports Experience – Pașaport pentru Sport”

Parcul  Municipal din Onești a prins viață la  evenimentul ”Nadia Sports Experience – Pașaport pentru Sport”

 

 

La Onești  vara rezonează cu  bucuria și cu fericirea! Dacă sâmbătă  24 iulie  oneștenii au trăit  bucuria de a fi prezenți în număr mare  lângă Roata  din Parcul Municipal la un frumos concert de tango  argentinian (în același loc urmând a se desfășura la începutul lunii august  prezentarea a mai multor proiecții ale filmului  românesc), cu câteva zile înainte aici a fost sărbătorit un eveniment deosebit. Este vorba   de  mai multe  acțiuni  cuprinse  în Proiectul ”Nadia Sports Experience – Pașaport pentru sport” , inițiat de către  Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local, în care  s-a implicat foarte mult  Clubul Sportiv Municipal din Onești, Primăria  municipiului  și  Fundația Națională ”Nadia Comăneci” Astfel, în zilele de  17 – 18 iulie în municipiul de pe Trotuș au avut loc cele mai antrenante  și plăcute momente  de întâlnire cu sportul juvenil oneștean, cinstindu-se astfel  împlinirea  a 45 de ani  de când marea gimnastă Nadia Comăneci  a obținut  prima notă de 10  din istoria  olimpiadelor internaționale. Performanța a fost realizată  în anul 1976  la  Jocurile Olimpice, gimnasta  oneșteană Nadia Comăneci fiind supranumită  ”Zeița   de la Montreal”.

 

Prof. Ingrid Istrate  (directorul Clubului Sportiv Municipal Onești) și  doamna  Elena Pașcu Apăvăloaie au fost cele care  au încurajat cu întreaga dăruire a sufletului  desfășurarea întregii sărbători – cum nu a mai fost alta de o așa anvergură  în Parcul Municipal. ”Secretariatul ” întregii manifestări a fost  amplasat  după intrarea în Parcul Municipal Onești, loc unde  au fost înscriși  sute de copii ce și-au dorit să aibă  în panoplia  diplomelor și a trofeelor cucerite de ei  de-a lungul anilor și ”Pașaportul pentru sport”. Este de  admirat faptul că  pentru acest pașaport  doritorii  au concurat la  atletism, badminton, baschet, box, lupte libere,  gimnastică artistică, gimnastică aerobică, volei, fotbal, judo, karate, haltere, handbal și tenis de masă. Spre bucuria  copiilor dar și a părinților și a bunicilor care i-au însoțit,  acest pașaport  s-a putut obține  după parcurgerea a minim 7 (șapte) probe sportive.

Dacă în apropierea Foișorului din parc erau locurile unde gimnastica artistică, gimnastica aerobică  și boxul  atrăgeau toate privirile, în preajma   frumosului  lac al Parcului Municipal elanul ”sportivilor în devenire” era îndreptat spre handbal, volei, lupte libere și a altor sporturi. Acestui elan al micilor sportivi  a fost însuflețit de profesori  și antrenori de la  Clubul Sportiv Municipal, de la Clubul Sportiv Școlar Onești, de la Clubul OK Sport Onești și altele. Un moment  în premieră pentru acest eveniment  a fost transmiterea, de către Nadia Comăneci, a unui mesaj înregistrat,  ea fiind  extrem de emoționată la aflarea  veștii acestei sărbători. ”Proiectul  <<Nadia Sports Experience – Pașaport pentru sport>> ajunge la Onești datorită  mai multor oameni și mulțumesc Elenei Pașcu Apăvăloaie, tuturor consilierilor din Consiliu Local și  primarului municipiului, Laurențiu Neghină. Oneștiul este orașul meu, este casa mea și orașul  pe care-l iubesc necondiționat, pentru  felul frumos cum încearcă  să păstreze vie performanța mea  din 1976! Vă îndemn să faceți cât mai  multă mișcare și mai mult sport!”, a menționat Nadia Comăneci în acest mesaj. 

Alte  momente  deosebite  al acestei sărbători  au fost lansarea  volumului  Nadia ”Miss Perfect”, Povestea unei mari campioane, care are ca autor pe  ziaristul sportiv Ștefan Olteanu  și  realizarea pentru prima dată  a unei proiecții laser din Parcul Municipal, pe fundalul în înserare al Dealului Perchiu fiind scris  în mai multe rânduri numele Nadiei Comăneci. De asemenea, în cadrul acestui eveniment Lotul de gimnastică aerobică de la Constanța a prezentat mai multe  demonstrații pline de energie (una chiar pe B-dul Oituz, care a fost urmărită cu multă încântare  de oneșteni).

Trecut  și  prezent

 

În Arhivele  Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe ale României se găsește  notat din vara anului 1976, de la Jocurile Olimpice de la Montreal: ”Afișajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, așa că pe ecranele din sală a apărut nota 1.00. Nadia Comăneci a obținut de șapte ori scorul perfect la aceasta ediție a Jocurilor Olimpice din Canada, câștigând trei medalii de aur, la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint – echipă compus, și una de bronz  la sol. Tânăra gimnastă din România a intrat in istorie drept prima sportivă cu un exercițiu perfect, două dintre elementele de gimnastică purtându-i azi numele:  <<coborârea Comăneci>> și  <<saltul Comăneci>>. Numele Nadia a devenit atât de popular încât imediat zeci de mii de fetițe nou născute din toată lumea au fost numite astfel după campioana absolută de la Montreal!”

Completând parcă  aceste rânduri  deosebite Elena Pașcu Apăvăloaie, inițiatoare a proiectului  prin care s-a hotărât ca  ziua în care Nadia Comăneci a obținut marele succes  să fie sărbătorită  Ziua  Municipiului Onești, a declarat: ” La 18 Iulie 2021 s-au împlinit  45 de ani de la momentul în care Nadia Comăneci, la doar 14 ani, uimea lumea sportului, realizând o performanţă unică, nota 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal. Gimnasta din Onești a obţinut de şapte ori nota 10 şi a câştigat trei medalii de aur la acea ediție a Jocurilor Olimpice din Canada. La Onești, acest moment a fost sărbătorit prin sport. Două zile în care CSM Onești, Fundația Nadia Comăneci împreună cu câțiva oameni de bine ai comunității, au însuflețit orașul. Am văzut copiii fericiți și adulți cu suflete de copil. S-a dansat, s-a făcut sport și am avut onoarea de a vedea momente pregătite de campioni.. Am înțeles cât de important este să organizăm activități sportive cât mai des  și sperăm ca, pe viitor, acest proiect să prindă contur”.

Prezentă în toate locurile  din  Parcul Municipal unde  ”își spunea  cuvântul” tinerețea și dorința de  a face sport,  prof. Ingrid Istrate, director al Clubului Sportiv Municipal Onești,  a declarat: ”Acest eveniment a  fost foarte bine  primit și vreau să mulțumesc tuturor profesorilor  și antrenorilor  prezenți în Parcul Municipal. Mulțumesc Fundației Nadia Comăneci (care este creierul acestui proiect), Primăriei municipiului Onești și Consiliului Local”.

* Pentru oneștenii care  și-au aruncat privirea asupra  clădirii care din zi în zi capătă un aspect mai trist  –   la  Sala  Polivalentă ce poartă numele marii campioane,  autoritățile locale oneștene  au  un răspuns – va începe reabilitarea acesteia în curând, fiind o cerere de finanțare.  ”Sperăm ca anul viitor  să avem o sală decentă”, a menționat Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local.

 

Distribuie articolul!