O ședință cu …observații și speranțe

O  ședință  cu …observații și speranțe

O  ședință  cu …observații și speranțe

 

Cu  pălării moderne  (de vară),  în  ținute estivale  lejere dar cu  camerele  de filmat asupra lor în fiecare clipă cosilierii locali ai municipiului Onești au participat  miercuri 4 august la ședința ordinară a acestei luni. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe proiecte de hotărâre ( pentru vânzarea prin licitație publică  a unor mijloace fixe nefuncționale,  pentru acordarea cu titlu gratuit a dreptului legal de uz și servitute asupra unor terenuri aflate în proprietatea municipiului Onești). A fost aprobat contul de execuție  al bugetului municipiului Onești la data de 30 iunie și a stârnit ”ceva discuții” Proiectul de hotărâre privind rectificarea  bugetului local pentru acest an. Municipalitatea  va sprijini și în continuare  susținerea activității ”Recitalul verii”, care are loc în Parcul Municipal, trebuie suplimentat bugetul pentru plata  echipei de vaccinare  în contextul pandemiei pe care o traversăm. Alături de aceste  probleme  sunt necesare cheltuieli de proiectare  pentru reabilitarea Cinematografului Oituz și a Stadionului ”Energia”(obiective pentru care trebuie reluată Documentația DALI – Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție)  dar și pentru proiectele Reabilitare Sala Polivalentă ”Nadia Comăneci”, Modernizarea Casei de Cultură (proiect pe fonduri europene, aflat în  evaluare).

Dacă despre mesh-ul  care acoperă în prezent Cinematograful ”Oituz” s-au făcut diverse propuneri (să fie schimbată data finalizării ori cifrele  afișate, pentru că ”eroarea arătată” – ce vine din mandatul lui Nicolae Gnatiuc de primar al Oneștiului – este văzută  și de cei care tranzitează municipiul), autoritățile locale au   și  un proiect proiect nou, ce  vrea să-l implementeze – al unor module în stațiile de autobuz.

Cel mai ”aprins” proiect de hotărâre aflat în dezbaterea consilierilor locali ai municipiului Onești la ședința ordinară  din 4 august  a fost  cel care a privit acordarea unui sprijin  financiar de la bugetul local pentru unitățile de cult aparținând  cultelor religioase recunoscute în România. La acest proiect de hotărâre consilierii Partidului Național Liberal  au venit cu amendamentul ca Parohia ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” (aflată pe Calea Mărășești) să primească  100 000 lei față de 50 000 lei acordate celorlalte parohii oneștene. Justificarea unui asemenea demers vine de la faptul că la Parohia ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” costurile totale ale proiectului de  construire a bisericii sunt foarte mari. În plus, preotul paroh Nicolae Zaharia dorește ca  această parohie să aibă și o dimensiune  cultural – istorică, având în vedere  dorința testamentară a Reginei Maria. ”Dorinţa mea fierbinte ar fi fost să înalţ o biserică mică pe fostul front de la Oneşti şi să înfiinţez un cămin cu numele meu pentru studentele de la Universitatea din Iaşi, ca amintire a zilelor grele petrecute acolo în timpul marelui războiu pentru întregirea neamului”, a lăsat scris Regina Maria în Testamentul  ce l-a închinat Țării și Poporului. Consilierul local Ciprian Zarzu, care a făcut cunoscut acest amendament, a arătat că ”este un privilegiu  al Oneștiului de a fi menționat în Testamentul Reginei Maria”.

În replică, primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină a declarat:”La suma inițială, acordată la votarea bugetului local al municipiului Onești s-au idendificat surse bugetare și suma pentru sprijin financiar dat unităților de cult aparținând  cultelor religioase recunoscute în România a crescut. În repartizarea sumelor ca sprijin financiar am ținut cont de propunerile  părintelui protopop Ioan Bârgăoanu. Toți suntem cetățeni ai municipiului Onești și ca să alocăm mai mult de 50 000 lei unei parohii trebuie să luăm bani  de la alții!” În timp ce liberalul Ciprian Zarzu a propus  ”reîntregirea sumelor”,  consilierul Marcel Bujor a menționat: ”Toți suntem  de acord cu acordarea  acestui ajutor financiar pentru  unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute în România. Cum o soluție e să se taie de la alte parohii pentru a suplimenta valoarea sprijinului acordat Parohiei  <<Sfinții Împărați Constantin și Elena>>, propun să lăsăm  așa până se vor idendifica  alte surse  financiare”.  Deși acest amendament nu a fost aprobat, este de menționat faptul că proiectul inițial, care a avut ca inițiator pe primarul Oneștiului, Laurențiu Neghină, a fost votat în unanimitate de către consilierii locali.

ȘI  ÎNCĂ  DOUĂ VEȘTI DE LA  PRIMARUL  MUNICIPIULUI ONEȘTI, LAURENȚIU NEGHINĂ: ”ÎN ZIUA DE 2 AUGUST A FOST  PRIMIT AVIZUL DE PRINCIPIU  PENTRU INTRODUCEREA  GAZELOR NATURALE ÎN CARTIERELE SLOBOZIA  ȘI BORZEȘTI! AM CREDINȚA ȘI SPERANȚA CA LOCUITORII DIN ACESTE CARTIERE  SĂ BENEFICIEZE  DE GAZE  ÎN URMĂTORII ANI!”

ȘI  A  DOUA  VESTE ESTE AȘTEPTATĂ DE ONEȘTENI: ÎN A TREIA  SĂPTĂMÂNĂ A LUNII AUGUST  ONEȘTIUL  VA GĂZDUI  FESTIVALUL  VERII, EDIȚIA 2021!

 

 

Distribuie articolul!