Emoție și vibrație la întâlnirea versurilor cu pictura

Emoție și vibrație la întâlnirea versurilor cu pictura

Emoție și vibrație la întâlnirea versurilor cu pictura

  Lansarea  volumului  ”Clepsidră poetică – Versuri, Gânduri, Culori” este  evenimentul care a adunat ”în focul” lunii iunie la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” iubitorii cărții  dar și ai picturii. Aceasta deoarece  volumul semnat de Dora Teodora Diaconescu –  Voichița este  ilustrat  de Ioan Tripa, un pictor  cunoscut în urbea  trotușeană prin prezența la manifestările  culturale organizate de instituțiile  oneștene

   Moderatoare a acestui  întreg ”festin literar – artistic”, dăruit de cei doi creatori, a fost doamna Doina Brumă, de la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”, impunătoarea  clădire care prin prestanța  sa este  asemeni unui vas de croazieră ce navighează pe  apele mereu mișcătoare  ale universului cultural cotidian, căruia îi suntem mereu datori măcar cu aruncarea unei priviri. ”Emoția îmbarcării” a fost trăită  poate la o intensitate mai mare de  cunoscutul  profesor oneștean Aristotel Pilipăuțeanu, prezent  la acest eveniment, el fiind și autorul prefeței volumului menționat.

 ” Lira se înconvoaie spre lumină” și Dora Teodora Diaconescu – Voichița (”autoarea ce are  un nume ca o incantație” – după cum s-a menționat pe parcursul lansării acestui volum), scrie: ”Du-te gând la Dumnezeu / să-mi facă ochii Ler / du-te blând, pășind  cu greu / peste frigul ce-l duc  eu / să se facă  grai în cer”. În prefața numită ”Vers de iubire spre nemurire”   profesorul Aristotel Pilipăuțeanu  ne face cunoscute ”surprizele”  acestui volum, notând: ”O primă surpriză ține de  dorința înnoirii formale prin negare. Titlurile poemelor sunt plasate la final, ca un corolar, ca un gest rezumativ și sintetic al unii demers ideatic mai amplu, înfășurat în argintia mantie a poeziei… În plus, versurile sunt aranjate într-un început de caligrame, aliniate spre stânga, respectiv spre dreapta, încât închipuie, la mijloc un soi de estuar prin care curge nestingherită lava sentimentală”. Dacă despre  creația autoarei Dora Teodora Diaconescu – Voichița profesorul Aristotel Pilipăuțeanu menționează că ”sub aspect ideatic, ne întâmpină o gamă  tematică extrem de variată: iubirea,  aspirația devenirii, timpul, viața, moartea”,  referindu-se la  tablourile realizate de Ioan Tripa (ce se regăsesc din belșug între  paginile acestei cărți),  el remarcă  faptul că ”portretele sale comunică trări subtile, care captează instantaneu privitorul, determinându-l să ignore  inadverdențele legate de respectarea figurativului”.

  Prezentând întreaga prefață a profesorului Aristotel Pilipăuțeanu moderatoarea lansării acestui volum emoționant, doamna Doina Brumă  a remarcat  faptul că ”universurile  unui artist  ori scriitor  sunt atât de ample dar criticul literar a reușit să le  adune în aceeași anvelopă sentimentală” Astfel, ea a relevat sublinierea  din prefața volumului: ”Dora Teodora Diaconescu – Voichița este o poetă cu  o tonalitate gravă, îndrăznind note ludice…Poezia e văzută  ca o filă a sufletului, populată de mustoase cuvinte storcătoare de viață, ca <<o pată de sânge picurând  din sânul iubirii>>  ori ca  <<o lumânare în duminică >> … Unele  secvențe sunt șocante (<< N-am timp să mă întâlnesc cu mine >>, altele neagă  clișeele ( <<feminitatea lui Dumnezeu >>) sau caută ineditul lexical :  <<o simtonie a cerului >>”.

  O surpriză plăcută pentru lansarea  volumului ”Clepsidră poetică, Versuri, Gânduri, Culori”, ce are ca autori pe Dora Teodora Diaconescu – Voichița și Ioan Tripa (în foto 1) a fost prezența  poetei Laura Văcaru, din Comănești (care scrie într-un ”dulce stil clasic”  versuri ca acestea ” Suflete să nu te mai încrunți! /  Fluierele se aud în stâne / Și din zare se înalță munți, / Tronuri peste amintiri bătrâne!”). Deosebit în această surpriză este faptul că  ea a cunoscut-o ”virtual” pe poeta Dora Teodora Diaconescu – Voichița, pe care a încurajat-o să scrie! ”Mă simt privilegiată să fiu prietenă cu Dora. Ea joacă  cu cărțile pe față… Simt că trăiește cu toate  sentimentele, date la refuz ! Orice  poem  este surprinzător  prin el însuși! Este  ca o piatră prețioasă!”, a menționat ea. Comăneșteanca Laura Vacaru (membră a Grupului de Literatură și Artă ”Metafore comăneștene, înființat în anul 2017 de regretatul poet Leonid Iacob), a recitat din creațiile Dorei Teodora Diaconescu –  Voichița și a evidențiat faptul  că ”oriunde  vor fi lucrările sale, ele îmbogățesc universul!”

   Ana  Moroianu ne-a amintit că  ”atunci  când pictura și poezia se întâlnesc, se realizează o logodnă a dragostei pentru artă  iar Dora Teodora Diaconescu Voichița a pus  emoție și vibrație  în toate poeziile pe care le-a scris”.

Singularitatea  pictorului  Ioan Tripa

 Iluzionat că ”a pierdut obiectul muncii” – întrebându-se ”ce mai poți spune după cuprinderea profesorului Aristotel Pilipăuțeanu a nuanțelor  acestui eveniment?” oneșteanul  Rolland Henrich Gotschik a vorbit despre pictorul Ioan Tripa, despre care a menționat: ”Ioan Tripa  este un pictor cu experiență, ce știe să își organizeze expoziția și încearcă să ne transmită din emoțiile lui . El propune  multe  simboluri, în primul rând creștine și precreștine dar și budiste, un  simbol arhifolosit și uzitat fiind piramida. Tripa folosește culori tari, o tușă puternică. El este aproape expresionist …în creația lui  nu avem culori pastelate, nu o să vedem culori ce se pierd una în alta! Vedem o tușă puternică și culori ce se  disipează. Ce vedem aici nu o să  întâlnim  pe stradă, însă  tablourile sale mi se par familiare.  Este un  expresionist încărcat de simboluri, de magie, de creștinism… Se poate vorbi  de un stil al lui Tripa, dar  nu de manierism”.

  Cunoscându-l  pe Ioan Tripa din anii săi de început  în pictură,  de pe puntea ”croazierei spirituale” a acestui eveniment a vorbit și cunoscutul pictor local  Ghiță Teacă.  El este ”muzeograf – căutător  de ”praf de stele” al locurilor sale  natale, în comuna Buciumi, (sat  căruia i-a dedicat  cărți cu istoria Școlii generale  și a bisericilor de aici, acestea fiind închinate  ”drept  măritorilor creștini” ai locurilor!) , iubitor  al naturii și deopotrivă a agriculturii, cunoscător a normelor de siguranță și protecție împotriva incendiilor… și  a câtor alte lucruri, ce ne scapă din vedere  deseori! Ghiță Teacă l-a privit în oglinda vremii pe  pictorul Ioan Tripa și a concluzionat:”Pentru a înțelege un artist  trebuie să-i cunoști viața artistică! Singularitatea și originalitatea lucrărilor  lui Ioan Tripa  te duc într-o lume  excentrică. Neîndoielnic arta sa pune în evidență  un mit de creator  cu o expresie totală a imaginii. Arta sa expresionistă  mizează pe  emotivitate maximă și pe inventivitatea actului creator. Este o flacără  ce exprimă  o stare de spirit! Contemplați-i lucrările  și veți înțelege lumea artiștilor și zbaterile lor în lumea contemporană!”

  Întorcând ”ceasul timpului” la poezie, Dora Teodora Diaconescu – Voichița (în a cărei carte întâlnim  și  o splendidă  simbioză  imagine – cuvânt în versurile  ”Creație, / filă deschisă-n mine / izvor născut din tăcere , /  unde nu mor plăcerile lumii / când se nasc, suflete…), a vorbit  simplu celor prezenți la acest eveniment. Ea a menționat:”Sunt la început și gândesc că am multe de învățat! Învăț să îmbrac poezia!”

  La ”limanul  pentru suferință și pentru viață” – unde se află creația și ”cu aplicație” la tablourile  ce au însoțit lansarea volumului ”Clepsidră poetică, Versuri, Gânduri, Culori” a vorbit și pictorul Ioan Tripa. El a considerat acest eveniment ”o a treia stare de grație”, după ”uceniciile” în pictura bizantină  și a tehnicii în frescă ( unde –au fost magiștri  Cristiana Călinescu – Fodor și marele artist plastic Constantin Berdilă).

  Această activitate deosebit de frumoasă de la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești a fost apreciată  de subinginerul Corneliu Cristea și de profesorul Ștefan Epure, ca un moment ”întru  aleasă simțire  a locului și muncii oamenilor”.

  Menționăm că la acest eveniment a fost prezent și Dan Irimia, directorul Editurii Karta.ro din  Onești, unde  a văzut lumina tiparului în condiții grafice de excepție noua apariție editorială.   Ion  Moraru
Distribuie articolul!