Fotbal, de la Viitorul Curița și AFC Odorheiu Secuiesc la … ”Lacrimile lui Leo Messi”
În etapa a II a a Cupei României la fotbal, într-un meci care a avut loc ieri, miercuri 11 august, pe Stadionul ”Energia” din Onești echipa Viitorul Curița (din Liga a IV a), a întâlnit pe AFC Odorheiu Secuiesc (din Liga a III). ”Am jucat cu o echipă cu experiență, AFC Odorheiu Secuiesc, căreia am reușit ca s<<ă-i ținem piept>> în prima repriză (încheiată cu scorul de 0 – 1. Apoi au venit alte trei goluri, pe greșeli individuale (al doilea gol a fost în urma unui corner, al treilea a fost înscris din apropierea porții doi jucători oaspeți scăpând de marcaj… ultimul gol fiind marcat cu un șut puternic, de la 35 metri). Am avut și noi câteva oportunități! Ne trebuia să înscriem un gol, să prindem un pic de curaj!”, ne-a declarat antrenorul Costică Ene care împreună cu profesorul Sorin Stanciu pregătește echipa Viitorul Curița. El a mai menționat un lucru: media de vârstă a jucătorilor de la Viitorul la meciul de ieri a fost 17.8 ani. Acest fapt a fost evidențiat și de oaspeți care au menționat ”am învins o echipă tânără și entuziastă”. Impresionați de numărul mare de spectatori (în jur de 500, fiind unanim evident faptul că oamenii sunt dornici de fotbal în municipiul de pe Trotuș), oaspeții din Odorheiu Secuiesc au mai remarcat un lucru: văzând mulțimea ce a vrut să vadă acest meci și necunoscând ”geografia locului”, ei au concluzionat ”nu e de mirare că jucătorii Curiței se nasc la Onești!”
După cum ne-a declarat un înfocat iubitor al fotbalului din municipiul Onești, ”tribuna oficială – așa cât e ea de oficială- a Stadionului Energia era arhiplină. Au fost mulți microbiști și în tribune, erau tineri, grupuri de <<școlărițe>>, mame cu copii… și ceea ce m-a bucurat foarte mult este că s-au întors la fotbal și spectatorii care strigă din tribună! De asemenea, la acest meci au fost foștii fotbaliști oneșteni Mihu, Paharnicu, Florian…” Același cunoscător microbist al fotbalului oneștean a menționat:”Golurile primite de Viitorul Curița au fost din faze de joc, dar tinerii jucători ai acestei echipe nu au participat până în prezent la nici o competiție! I-am admirat pe acești jucători pentru abnegația lor și cred că se vor descurca în Campionatul Ligii a IV a. Toată stima pentru cei care țin echipa Viitorul Curița! Am descoperit aspecte pozitive… Deși a jucat doar două minute, am remarcat la Viitorul, un bun jucător, tehnic (Mihai Maftei)… Oaspeții au jucat matur. Ce am văzut la ei, o extremă dreaptă, un fundaș și <<un decar>> foarte bun!”
Menționăm că în tribună la acest meci s-a aflat și cunoscutul jucător și antrenor băcăuan Gogu Munteanu, căruia i-a plăcut întâlnirea, fiind surprins de valoarea adversarilor (jucători ce activează în Liga a III a, în care s-a clasat pe locul 6), dar … se aștepta la mai mult de la aceștia!
Arbitrajul meciului dintre Viitorul Curița și AFC Odorheiu Secuiesc a fost asigurat de o brigadă de arbitri din Suceava.
Iată lotul de jucători al echipei Viitorul Curița pentru sezonul competițional 2021 – 2022: portari- Ștefan Cionca, Gheorghiță Tângăială, jucători de câmp – Andrei Marica, Tudor Radu, Daniel Sitaru, Alexandru Soroiu, Dragoș Pal, Adrian Axinte, George Șchiopu, Silviu Socaciu, Vlad Miron, Alexandru Chiriac, Mihai Toader, Marius Chiuchiu, Marian Pal, Roberto Marcu, Andrei Vrabie, Andrei Făcăoaru, Mihai Maftei, David Soroiu, Bogdan Sarca, David Crăciun și Sebastian Negoiță. În discuții cu echipa acestor ”copii de viitor”, ce este antrenată de Sorin Stanciu și Costică Ene se află Silviu Lupu, un jucător util, cu experiență.
ÎN BUNUL OBICEI DE A PUBLICA FRUMOASE ARTICOLE DE SPORT (CA PE PARCURSUL RURO 2020), ”AMPRENTA DE ONEȘTI” RECIDIVEAZĂ PRIN ARTICOLUL ”LACRIMILE LUI LEO MESSI”, SEMNAT DE PUBLICISTUL MAGHIAR CSABA NANO (DE LA ZIARUL ”SZEKELYON”). LECTURĂ PLĂCUTĂ!
Lacrimile lui Leo Messi
„Moscova nu crede în lacrimi” a fost titlul unui film sovietic din 1979. Mi-am amintit de această melodramă (ce a câștigat Premiul Oscar), când am putut vedea, împreună cu marea lume, cum Lionel Messi plângea ”de rămas bun” de la iubitul său club catalan, Barcelona. Durerea lui părea sinceră, suspinele îi zguduiau sufletul. Într-adevăr, din moment ce excursia în spațiu nu a fost urmată de atât de mulți cetățeni, ei au rămas cu gura deschisă la conferința de presă a lui Leo, care nu a fost lipsită de lacrimi, suspine, adulmecări, de mii de pasiuni arzătoare, mărturisiri de dragoste … Dar crede Barcelona lacrimile lui Leo? Nu există nicio îndoială că sufletul orașului, acasă la epopeea arhitecturală Sagrada Família, s-a contopit cu numele fotbalistului argentinian, în timp ce Lionel s-a mutat în capitala catalană în copilărie, aici el crescând și devenind un fotbalist celebru, multimilionar. Antrenorii au atras echipa în jurul său și cel pe care Leo nu l-a putut înghiți ar fi putut să fie cel mai mare antrenor din lume, ori un jucător de fotbal minune. Clubul și-a dat seama în curând ce diamant lustruit a obținut, l-au ajutat astfel încât să nu rămână pe iarbă cu iarba stadionului, a pus totul să se concentreze exclusiv pe minge. Și mai târziu pentru bani, dar asta este o altă poveste. Pentru că era aceeași persoană acuzată de fraude fiscale și, dacă nu era cine era, s-ar putea să fie și astăzi după gratii. Pentru că povestea este că el nu știe despre răutatea din spatele lui.
„Am vrut să rămân în Barcelona. Aceasta este casa mea, aceasta este casa noastră. Am vrut să rămân cu echipa, acesta era planul și astăzi trebuie să-mi iau rămas bun după ce mi-am petrecut toată viața aici ”, a declarat Lionel Messi la conferința de presă de la plecarea sa de la Barcelona. Lacrimile sunt de înțeles, despărțirile lor ajungând la capăt cu o căsătorie frumoasă. 21 de ani este legătura deja serioasă, caz în care probabil orice persoană normală va fi atinsă dacă trebuie să pleci.
Apoi, după primul șoc, când am șters deja lacrimile care curg din colțul ochilor, începem să ne gândim puțin. Messi a fost forțat să plece din cauza situației financiare slabe a clubului și a regulilor ligii spaniole. ”La Liga” maximizează costurile salariale ale cluburilor, în funcție de situația lor financiară. FC Barcelona, bătut de criza virusului și care se luptă cu datorii de peste 1 miliard de euro și o pierdere de aproape 600 de milioane de euro, ar putea cheltui până la 70 la sută din veniturile sale pentru salarii. Într-adevăr, Leo nu poate spune că, de dragul succesului, faimei, liderii clubului au împrăștiat banii cu ambele mâini. Messi în domeniul său este ca Beethoven în muzică, Rembrandt în pictură sau Einstein în fizică. Nici el nu poate spune că cei enumerați împreună și în cele zece vieți nu au câștigat la fel de mult ca el într-un sezon. În 2017, a fost semnat cu el un alt contract de patru ani în valoare de 555 milioane EURO, ceva de genul acesta care nu s-a mai întâmplat până acum în istoria sportului. Folosind o expresie ușor alpină, Messi ”s-a trezit rău” în Barcelona.
Iubirile adevărate nu sunt niciodată unilaterale. Desigur, jucătorul i-a mulțumit pentru încrederea pe care a acordat-o în creșterea și menținerea clubului catalan, probabil că niciun fotbalist nu a făcut acest lucru în istoria clubului. Clubul și fotbalul au crescut împreună de la bazele puse de Johan Cruyff la echipa care a câștigat toate, Messi fiind figura centrală. Simbioza părea perfectă în acest caz: Leo primește o grămadă de bani, iar Barcelona poate conta pe serviciile celui mai bun jucător din lume. Se pune întrebarea: totuși, dacă dragostea ar fi atât de grozavă, nu s-ar fi putut face ceva? Leo a jucat deja atât de mulți bani împreună încât unele generații ale viitorului din familia sa vor trăi într-un mod regal, chiar dacă nu vor juca nici un meci în viața lor.
Putem fi siguri că geniul argentinian nu a acționat când și-a luat rămas bun de la clubul său spaniol plângând. Dar la Paris, lacrimile lui Leo s-au uscat repede, iar PSG nu va lăsa nici noua sa stea să moară de foame. Viața nu se oprește, iar Lionel Messi continuă să se îmbogățească acolo unde a rămas acum câteva zile. S-ar putea ca inima să se rupă, lacrimile noastre să curgă în curs de apă, să îndoim Luna din cer, dar să vedem: lumea, inclusiv sportul și, împreună cu Lionel Mess, este mai motivată de bani decât orice altceva. În acest sens, nici Moscova, nici Barcelona nu mai cred în lacrimi …