Perspectiva unei colaborări benefice, în interesul comunității, la Consiliul Local Onești

Perspectiva unei colaborări benefice, în interesul comunității, la Consiliul Local Onești

Perspectiva unei colaborări benefice, în interesul comunității, la Consiliul Local Onești

 

Perspectiva unei colaborări fructuoase între consilierii locali și aplecarea primarului municipiului, Laurențiu Neghină, asupra multor probleme ce ”planează” de mai mulți ani  în așteptarea unei rezolvări sunt din ce în ce mai vizibile la Consiliul Local Onești. Acest lucru s-a văzut în ultimele ședințe ale ”executivului” oneștean, la care au fost luate  mai multe hotărâri salutare. Dacă la   la dezbaterea Proiectului de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate în vederea repartizării prin închiriere a locuințelor ANL consilierii locali au  propus ca  anual să se facă  controale pentru a se vedea  repectarea acestei hotărâri (”prin târg” auzindu-se că sunt  persoane care subînchiriază locuințele!), primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină a menționat că își dorește ”să pună pe treabă”  și mai mult Poliția Locală. El a precizat că aceasta ”a avut întâlniri la Primăria comunei Buciumi și la Primăria comunei Ștefan cel Mare cu reprezentanți ai comunităților rrome din aceste localități, fiindu-le făcute cunoscute mai multe reglementări privind circulația cu căruțele prin municipiu, interzicerea de a aduce și lăsa animale în zonele Oneștiului”. Este de evidențiat faptul că au și fost luate primele măsuri la aceste încălcări. ”În ianuarie 2022 ne dorim să avem  o Poliție locală mai mult decât funcțională. Dacă în prezent ea are 7 salariați, ne dorim să  ajungem la 15 salariați. Astfel, aceasta va avea echipe de patrulă, în două schimburi”, a menționat primarul  municipiului Onești, Laurențiu Neghină.

Un alt lucru care a arătat deschiderea din Consiliul Local Onești în găsirea unor soluții problemelor (nerezolvate) de ani de zile a ieșit în evidență odată cu aflarea pe ordinea de zi și a dezbaterii proiectelor de hotărâre privind aprobarea vânzării cu drept de preempțiune a unor imobile – terenuri proprietate privată a municipiului Onești. Aceste proiecte au ca inițiator pe Elena Pașcu Apăvăloaie (consilier local al PNL) și co-inițiator pe consilierul local al Partidului Mișcarea Populară, Marcel Bujor. ”Au fost 14 proiecte prin aprobarea cărora constructori de bună credință  beneficiază de cumpărarea terenurilor  în proprietate  privată.  Este de menționat faptul că sunt 195 cereri pentru evaluarea terenurilor, foarte mulți solicitanți fiind antreprenori. Ei doresc să devină proprietari pe terenurile aferente construcțiilor ce le dețin în proprietate. Sunt 15 – 17 ani de când au preluat aceste terenuri de la fosta societate Onedil și până în  prezent nu a fost deschidere pentru rezolvarea acestei probleme. Până în acest moment n-am găsit sprijinul necesar din partea executivului dar de acum vom porni la treabă”, a declarat consiliera Elerna Pașcu Apăvăloaie. Ea a mai menționat:”Toți banii rezultați din aceste vânzări să fie depozitați într-un Fond de dezvoltare.! Să creăm astfel un fel de plus – valoare, care să ducă la dezvoltarea Oneștiului… Am putea  face un parc industrial, ce poate fi promotorul  creării  locurilor de muncă!” Primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină (care, prin activitatea sa  de zi cu zi contribuie substanțial la schimbarea imaginii acestei frumoase localități), a arătat că încurajează ideea de a construi un parc industrial  dar a subliniat faptul că ”Oneștiul  nu are o suprafață de minim 5 hectare pentru a realiza parcul industrial, căutându-se în continuare idendificarea  unui asemenea  teren”.

Co-inițiator al proiectelor privind aprobarea  vânzării cu drept de preempțiune a unor imobile – terenuri proprietate privată a municipiului Onești, consilierul local Marcel Bujor a menționat: ”Sunt  proiecte  care rezolvă o multitudine de cereri. Acest fapt – aprobarea vânzării cu drept de preempțiune- a mai fost întâlnit pe ordinea de zi a Consiliului Local Onești și în alte legislaturi, dar din varii motive, din contradicțiile din Consiliul Local, al consilierilor dintr-un partid sau altul, nu s-a găsit nici o soluție. Votarea  acestor  proiecte este în interesul oneștenilor și acum am făcut echipă pentru binele comunității.”

Secretarul general al municipiului Onești, juristul Daniel Spânu a făcut mențiunea că ”prin aprobarea, în iulie 2019 a Codului  administrativ s-a  ușurat  această posibilitate, pentru ca  imobilele – terenuri să poată fi vândute cu drept de preempțiune”. Proiectele menționate au fost aprobate  cu 16 voturi din 16, lipsă fiind consilierii locali Alexandru Cristea și Dumitru Mihai (care au absentat de la această ședință) precum și consilierii locali ai USR – PLUS (Maria Botezatu, Gheorghe Cimpoieșu și Ionuț Orheanu, ce s-au retras din sala Consiliului Local).

Menționăm că la aceeși ședință ordinară a Consiliului Local Onești (desfășurată în ziua de 29 septembrie), au fost aprobate mai multe reglementări privind organizarea și funcționarea Clubului Sportiv ”Sport Club Trotușul” Onești, modificarea Hotărârii 40 / 23 aprilie 2007 (prin care, la inițiativa primarului Laurențiu Neghină, oneștenii ce sărbătoresc 50 de ani de la căsătorie se vor bucura de un premiu în valoare de 1500 lei), predarea unor tronsoane pietonale reparate din municipiu din administrarea  Consiliului Local în administrarea SC Domeniul Public și Privat SA.

Azi, 21 octombrie la Consiliul Local Onești are loc o nouă ședință ordinară, ea fiind întregită de prezentarea de către primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină a unui bilanț al său la împlinirea unui an de când  se află în această funcție.    Amprenta  de Onești   

 

Distribuie articolul!