În Fototeca on – line a comunismului românesc se regăsesc aceste ”imagini – document” surprinse în vizita conducătorilor de partid și de stat în regiunea Bacău, din zilele de 8 – 9 septembrie 1966 (fotografii publicate și de ziaristul băcăuan Răzvan Bibire în decembrie 2008). În această vizită Nicolae Ceaușescu a fost însoțit de tovarășii Ion Gheorghe Maurer, Petre Blajovici și Dumitru Coliu. Este de menționat faptul că vizita s-a desfășurat după ce la București a fost organizată Întâlnirea conducătorilor partidelor comuniste și muncitorești și a șefilor de guverne ale țărilor membre CAER (4 – 7 iulie) și după ce în zilele de 12 – 14 august autoritățile au efectuat o vizită în regiunea Mureș Autonomă Maghiară. Iar la câteva zile de la vizita în regiunea Bacău, la 20 septembrie 1966 Nicolae Ceaușescu a fost prezent la o consfătuire la Comitetul Central al Partidului Comunist Român cu cadrele medicale, fiind analizate problemele privind creșterea natalității și îmbunătățirea măsurilor de ocrotire a mamei și copilului.
Cum ”cine caută, găsește!”, cu ajutorul Bibliotecii Județene ”Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva, grație ziarului ”Steagul Roșu” (care apărea la Petroșani), iată cum au fost consemnate unele momente ale vizitei pe care tovarășii menționați mai sus au efectuat-o în această zonă.
Joi 8 septembrie 1965
În apropiere de comuna Căiuți, ciobani aflați cu oile pe coasta dealurilor de lîngă șosea, sună prelung din bucium, vestind parcă întregii văi a Trotușului sosirea oaspeților dragi… Gara Borzești este parcă o imagine concentrată a întregii Văi a Trotușului în sărbătoare. Ghirlandele de cetină verde și de trandafiri purpurii care o împodobesc se prelungesc de aici pînă în centrul orașului Gheorghe Gheorghiu-Dej (Oneștiul de azi). Primul popas a fost în apropierea Combinatului Chimic Borzești. În. numele oamenilor muncii din regiunea Bacău, tovarășul Gheorghe Roșu, prim-secretar al Comitetului regional de partid, a rostit un cuvînt de bun venit. Sînt de față Ștefan Bobaș,. președintele Comitetului executiv al Sfatului popular regional și alți reprezentanți ai organelor locale de partid și de stat, ai organizațiilor obștești. „Vă dorim viață lungă și sănătate pentru fericirea patriei și a poporului” — urează conducătorilor de partid și de stat unchieșul Dumitru Holban, unul dintre cei mai bătrîni locuitori ai-unuia dintre cele mai tinere orașe ale țării, martor al transformării satului Onești de odinioară – în citadela chimiei de astăzi.
Coloana de mașini se îndreaptă apoi spre combinatele petrochimice. Adevărate arcuri de triumf ale industrializării, conductele argintii de gaz metan arcuite deasupra șoselei, împodobite cu verdele ramurilor de brad, deschid în drumul spre Combinatul Chimic, tot atîtea porți ale avuțiilor scoase la lumină în anii socialismului. Păienjenișul de uriașe retorte ce se întinde pe mai bine de o sută de hectare nu poate fi cuprins cu privirea în întregime decît la scara machetei aflate într-una din sălile laboratorului central. Aici, tovarășul Constantin Scarlat, Ministrul Industriei Chimice, și conducătorii întreprinderii înfățișează oaspeților realizările colectivului de chimiști în cei șapte ani care au trecut de la primele șarje de sodă electrolitică. Astăzi, fabricile combinatului produc peste 50 de sortimente.
Oaspeții se îndreaptă spre fabrica de Policlorură de vinil. Din gazul metan, transformat direct în acetilenă printr-o metodă originală românească, și din sarea care dă naștere acidului clorhidric se formează, în uriașele autoclave, această substanță atît de necesară unei economii moderne. O nouă ilustrare a ceea ce înseamnă valorificarea superioară oferă preocuparea actuală a specialiștilor de aici ca prin crearea unor noi instalații și tehnologii speciale să asigure utilizarea rezidurilor (sărurile de cupru) de la fabricarea policlorurii de vinii. În legătură cu viitoarele investiții, tovarășul Nicolae Ceaușescu subliniază necesitatea unei colaborări – cît mai strînse și mai exigente- între beneficiari și constructori, a folosirii cît mai judicioase a spațiilor existente. La ieșirea din fabrică, oaspeții consemnează în cartea de onoare: „Felicităm pe chimiștii Borzeștiului pentru realizările obținute in valorificarea superioară a bogățiilor de pe aceste meleaguri cărora industrializarea socialistă le-a imprimat pulsul energic al civilizației moderne. Cetatea chimiei ridicată pe locurile unde a copilărit Ștefan cel Mare este o mărturie a cinstirii gloriei străbune prin fapte demne de epoca noastră socialistă”.
Vizita la combinatul chimic se încheie pnntr-un mare miting la care iau parte mai multe mii de muncitori adunați pe vastul platou aflat între halele de electroliză ale fabricii de clorosodice (foto 2). Conducătorii de partid și de stat sînt salutați de directorul tehnic al combinatului, ing. Gheorghe Bursuc, care a exprimat voința colectivului de a nu precupeți eforturile pentru realizarea integrală a sarcinilor planului cincinal. Întîmpinat cu vii aplauze, cu aclamații, a luat cuvîntul tovarășul NICOLAE CEAUȘESCU. Transmițînd muncitorilor, inginerilor și tehnicienilor de Ia Combinatul chimic Borzești un salut din partea Comitetului Central al partidului și a guvernului, secretarul general al P.C.R. a spus : ”Combinatul dv., importantă realizare a regimului nostru socialist, face parte din marile construcții ce oglindesc forța creatoare a oamenilor muncii, a inginerilor și tehnicienilor, a întregului nostru popor care sub conducerea partidului a reușit în mai puțin de 20 de ani să transforme România într-o țară cu o industrie puternică, cu o agricultură în continuă dezvoltare, ceea ce asigură creșterea bunăstării poporului”.
După ce a felicitat colectivul modernului combinat pentru rezultatele obținute, secretarul general al C.C. al P.C.R. Nicolae Ceaușescu a subliniat că ”aceste rezultate ar putea fi și mai bune, avîndu-se în vedere exigența mereu mai înaltă față de calitatea producției, atît la desfacerea ei în tară, cît și în străinătate.”
”Biografia” cauciucului românesc
Următorul obiectiv al vizitei a fost Combinatul de cauciuc sintetic. Între acești doi poli ai chimiei se desfășoară impresionanta panoramă industrială, alcătuită din silueta masivă a termocentralei și imensa „orgă” petrolieră a rafinăriei. În cabinetul conducerii combinatului are loc o discuție privind problemele dezvoltării, în continuare, a producției, Subliniindu-se că au fost atinși parametrii proiectați la 9 din cele 10 tehnologii de bază, se relevă totodată necesitatea unor eforturi concentrate pentru sporirea cantităților de butadienă — produs care intervine în proporție de 80 la sută în fabricarea cauciucului. Tovarășul Nicolae Ceaușescu recomandă să se acorde o atenție sporită cercetărilor proprii în domeniul catalizatorilor, unirii într-un singur mănunchi a forțelor științifice dispersate care lucrează pe acest tărâm. În cursul vizitei prin diferite secții, oaspeții iau cunoștință de ”biografia” cauciucului românesc, care este scrisă de acest harnic colectiv. Pe parcurs, tovarășul Ion Gheorghe Maurer indică conducerii ministerului de specialitate, a întreprinderii să stimuleze cât mai mult spiritul de inițiativă al fiecărei unități productive, al fiecărui muncitor și tehnician. La încheierea vizitei, conducătorii de partid și de stat au consemnat .în cartea de aur; „Urăm făuritorilor cauciucului românesc să perfecționeze și să progreseze continuu tehnica complexă a fabricării acestui produs atît de important pentru economia noastră națională. Le dorim succese, să ridice tot mai sus prestigiul mărcii CAROM!”
Oaspeții au poposit apoi în orașul chimiștîlor. Acest ”vlăstar al petrochimiei și energeticii”, renumit ca oraș al florilor, își întâmpină oaspeții într-o atmosferă de puternic entuziasm. Fiecare familie s-a simțit gazdă, fiecare a ținut să fie cît mai aproape la trecerea conducătorilor de partid și de stat, să-i salute, să le strângă mâna, urându-le sănătate, ani mulți de viață. Practic, toți locuitorii orașului au ieșit în întîmpinarea conducătorilor de partid și de stat. Iar cei care nu au mai avut loc pe străzi, devenite neîncăpătoare, își trimit salutul de la înălțimea ferestrelor și balcoanelor, o dată cu ”ploaia de flori” ce se revarsă deasupra cortegiului de mașini. Un scurt popas se face la“ modernul spital al orașului — o construcție impunătoare, de opt etaje. Aici a venit în întâmpinare acad. Aurel Moga, Ministrul Sănătății și Prevederilor Sociale. Se vizitează secția de Boli interne, unde conducătorii de partid și de stat se interesează dacă pacienții sunt mulțumiți de tratamentul medical și de îngrijirea primită. Vizitând noul și modernul complex comercial din centrul orașului conducătorii de partid și de stat s-au întreținut cu cumpărătorii si vânzătorii, s-au interesat de calitatea mărfurilor și a deservirii; au apreciat pozitiv felul cum se prezintă aceste unități, metodele moderne de comerț practicate aici.
Oaspeții s-au întâlnit din nou cu locuitorii orașului, cu ospitalitatea lor. În această atmosferă de sărbătoare are loc un mare miting. Vastul bulevard al Republicii (foto 1) s-a transformat, cale de cîțiva kilometri, într-un imens amfiteatru, unde, alături de locuitorii orașului, se află mii de cetățeni din împrejurimi. În cuvîntul său, primul secretar al Comitetului orășenesc de partid, Alexandru Plopeanu, a spus: ”Raportăm cu mândrie că fabricăm mărfuri în valoare de peste 3 miliarde de lei anual, ceea ce reprezintă 25 la sută din întreaga producție industrială a regiunii Bacău”. Vorbitorul a înfățișat apoi condițiile de trai create locuitorilor în acest nou oraș iar în încheiere, el a spus : În noua biografie a orașului nostru, în tradiția sa care prinde contur o dată cu dezvoltarea acestei așezări — simbolice pentru România socialistă — vizita dumneavoalstră va rămîne ca o pagină memorabilă, generatoare de elanuri patriotice”. A luat apoi cuvîntul profesoara Rodica Epure, care a adus un cald salut de bun venit în numele intelectualilor din orașul petrochimiei, Adresîndu-se participanților la miting, tovarășul NICOLAE CEAUȘESCU a menționat:” În vizita pe care o facem în regiunea Bacău am ‘ținut să începem cu orașul dv. , unde am întâlnit realizări frumoase, care dovedesc priceperea și experiența acumulate. Dar nu putem să nu vorbim și de lipsuri, nu putem, discutând cu dv. să nu atragem atenția asupra unor probleme, pentru ca împreună să găsim, căile de lichidare a lor, încât combinatul să se situeze printre combinatele fruntașe ale industriei noastre chimice! În aceste combinate construite pe Valea – Trotușului se oglindesc cel mai bine eforturile făcute de partidul nostru pentru industrializarea socialistă a României! Nu cu multi ani în urmă, pe această vale se practica numai agricultura, pe locul acesta era satul Onești, cu o populație de cîteva mii de locuitori. În general, regiunea Bacău era o regiune slab dezvoltată. Tot ceea ce s-a construit , pe această vale este rodul eforturilor clasei muncitoare, țărănimii, intelectualității, ale întregului nostru popor, și oglindește justețea politicii marxist-leniniste a partidului nostru, de industrializare socialistă a țării, de ridicare și dezvoltare industrială a tuturor regiunilor patriei noastre.” Nicolae Ceaușescu a mai menționat:” Ne amintim că la Borzești s-a născut și, după câte spune istoria, a copilărit marele voevod Ștefan cel Mare. Ridicând patria noastră pe culmile celei mai înalte civilizații, este bine să prețuim trecutul, pe acei care și-au adus contribuția de-a lungul timpurilor la formarea statului român”.
Menționăm că echipa de reporteri care a realizat acest reportaj în anul 1966 a fost formată din Victor Bârlădeanu, Adrian Ionescu, Alexandru Brad și Gheorghe Baltă