Ziua de 18 noiembrie este o altă zi cernită, de doliu pentru lumea muzicii populare din România! După ce tot în această lună, la 6 noiembrie ne-am despărțit de interpretul de muzică populară Petrică Stoian Mâțu, ne-a părăsit acum inegalabilul Benone Sinulescu!
Mii de rânduri se adună în fiecare moment în gânduri triste ce împărtășesc această durere! Irina Loghin, alături de care Benone Sinulescu a lansat multe melodii de succes în duet, mărturisește și ea această durere grea: ”Regret plecarea dragului și bunului meu coleg, Benone Sinulescu, artistul special alături de care am pornit pe drumul cântecului, împărțind bucurii și tristeți! Cu Benone am adunat stadioane întregi, ne-am bucurat de succes și de dragostea publicului din toată țara! Avem melodii de referință împreună și amintiri pe care nu ni le poate lua nimeni! Benone Sinulescu este un simbol al românilor și artistul pentru care și veșnicia se înclină! Plânge Siriul și țara întreagă! Rămas bun, dragul meu coleg!”
Apreciata interpretă din Bucovina, Sofia Vicoveanca a mărturisit: ” Benone rămâne un simbol , un reper în muzica populară – a bucurat milioane de suflete cu melodiile sale…Coleg bun , cald , vesel – cu un repertoriu vast. Bunul Dumnezeu să-i ierte păcatele , să-i odihnească sufletul în Sfânta Lui Lumină . Sincere condoleanțe familiei şi nouă tuturor , care l-am cunoscut şi ascultat cântecele . Veşnică pomenire !” De pe meleagurile Botoșaniului interpreta de folclor Elena Mândrescu a menționat: ”Regret nespus plecarea Maestrului Benone Sinulescu, artist desăvârșit și om de o mare modestie! Am găsit la domnia sa , totdeauna un cuvânt bun . El lasă în urma sa un tezaur inestimabil și o tristețe mare pentru toți românii!”
Este copleșit de durere și Mihai Ciobanu, interpretul de peste Prut ce are în repertoriu melodia ”Casa părintească nu se vinde” (versurile acestui cântec aparținând poetului Grigore Vieru). ”Trist și nedrept…. A plecat un Om, un Interpret prin vocea căruia Dumnezeu vorbea cu noi… Am avut nenumărate spectacole, întâlniri, discuții… Am fost oaspetele și invitatul Festivalului ce-i poartă numele… Cum să învățăm să vorbim despre nea Beni la trecut?? Drum lin spre stele, Maestre drag, BENONE SINULESCU…” – a notat pe pagina unei rețele de socializare Mihai Ciobanu.
Un mesaj deosebit vine de la oneșteanca iubită foarte mult pentru melodia ”Ca moldoveanca nu-i nimeni” – Mihaela Gurău:” Of…. Nea Beni, drum lin spre îngeri! Un suflet extraordinar, omul care mi-a dat aripi, speranță și un ajutor necondiționat, pe când aveam 19 ani și eram o simplă fată din Onești, care iubea muzica populară. Te voi purta mereu in suflet și in gând! Condoleanțe familiei!” Primarul comunei Livezi, Sorin Ichim, care a avut prilejul de a se bucura de prezența marelui interpret de muzică populară Benone Sinulescu la sărbătoarea de suflet a ”livezenilor” – Ziua Bradului, și-a exprimat o profundă durere la aflarea cutremurătoarei vești. ”Românii își iau rămas bun de la Benone Sinulescu, România mai pierde un artist din generația de aur ! Prezența marelui artist în comuna Livezi, cu ocazia Festivalului <<ZIUA BRADULUI>> a ridicat valoarea artistică a evenimentului și a urcat comuna noastră, alături de localitățile unde cultura și respectul pentru tradiții au un rol important în viața cetățenilor”, a notat Sorin Ichim.
Sunt oameni care trăiesc intens durerea nemărginită a stingerii din viață a autorului a zeci și zeci de melodii, care au bucurat sufletele iubitorilor cântecului popular. Unii mărturisesc că în cinstea sa poartă numele de Benone, au crescut cu cântecele sale iar alții sunt puternic descumpăniți că ”încet – încet, ne luăm rămas bun de la toți dragii maeștri!”
Cutremurător este mesajul solistei Elena Sima, care pune în lumină și ”culorile” realităților crude ale acestor zile: ” Suntem din nou în DOLIU ! A plecat nea Beni…a murit Benone Sinulescu! Cei care credeți că împărțiți lumea, agonisind și împrăștiind rău, ură, invidie, SUPERIORITATE , NU UITAȚI că sunteți TRECĂTORI și viața este tare scurtă! Fiți buni, este GRATIS! La cât rău este în societate… el a scăpat, iar noi am sărăcit și am rămas în suferință. Îți vom păstra vie amintirea, maestre! Drum lin! Un mare artist, mult iubit de români!”
Greu îi este cronicarului a găsi cuvinte de alinare la pierderea unei mari personalități a folclorului românesc! Benone Sinulescu a înregistrat primele sale melodii în februarie 1956, când împlinise 18 ani, a cântat în fața a mii de spectatori, în săli arhipline și pe stadioane, a încântat multor președinți ai vremurilor din diferite țări iar din 1999 a promovat muzica dance cu influențe folclorice! Cu ”primul disc de aur Electrecord” (acordat în anul 1969), desemnat ”Academician în Folclor” de ASTRA Sibiu, distins de Ion Iliescu, președintele României cu Crucea Națională ”Serviciul Credincios” în 2002, Benone Sinulescu a realizat de-a lungul anilor peste 40 de discuri și CD – uri muzicale. Viața sa a fost cântecul și bucuria de a fi român și-i putem păstra nestinsă amintirea (și) prin vorbele sale – „Elixirul dragostei! Nu știu, știu doar că există o zicală în popor: <<Sacul și-a găsit peticul>>. Eu am fost sacul, iar soția mea, peticul… Ne înțelegem bine, ne iubim, ne tachinăm, dar am mare încredere în ea, pentru că soția mea este cel mai bun critic al meu… Ne iubim ca doi tinerei, ne respectăm și ținem unul la altul. Mi-e foarte bine, pot să spun că sunt fericit!” Așa a declarat într-un interviu Benone Sinulescu (în revista ”Tango”), el părăsind această lume la împlinirea a 40 de ani de la căsătorie!
Iar într-un alt ecou, de zilele trecute, reverbera un gând pe Facebook:” Dragul nostru Benone, ne este foarte dor de cântecele tale, ce faci, te – ai ascuns de noi?”
DRUM LIN PRINTRE STELE, SUFLET FRUMOS!