”Un crâmpei” sentimental din frumusețea Oneștiului

”Un crâmpei” sentimental  din frumusețea Oneștiului

Oneștiul  este  un oraș mic, la care rezonează  oneștenii, cei aflați zi cu zi pe străzile acestuia dar și cei care acum se găsesc  la cele mai mari distanțe, ori prin diferite  colțuri  ale României. Ei se bucură mult când este vorba de …împrospătarea unor amintiri, legate  de această  cochetă  localitate! Frumoasă  și ”înălțătoare” prin momentele  pe care  ei le-au trăit aici, era și Casa de Cultură a Sindicatelor! Provocarea lansată ( câte  amintiri ne leagă de Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești și care  din acestea sunt cele mai plăcute?), a adus  ”un iureș” de mesaje, pe care le facem cunoscute  prin  câteva articole.

”Se întâmpla în 1966 sau  67 ! Da, aici am văzut prima piesă de teatru. Se numea  <<Marele fluviu își adună apele>>, în interpretarea Teatrului Popular Bacău. Pe scenă erau numai actori amatori, neprofesioniști. Știu sigur acest lucru deoarece printre  <<actori>>  am descoperit o fostă colegă de școală generală (nr.10 Bacău), mai mare cu doi ani ca mine” –  a declarat  oneșteanul Andrei Stamate, care a mai menționat: ”în postarea mea este vorba despre secția populară a Teatrului  <<V-le Alecsandri>> din Bacău. Și ca o particularitate, modelul de la Bacău a fost luat și de oneșteni. La Casa de cultură  s-a  înființat secția de teatru. Erau <<actori>>,  ce în timpul zilei (în prima parte) mergeau la serviciu, după ora 18 mergeau la repetiții. Îi mai țin minte doar pe câțiva dintre ei, unii dintre ei îmi erau cunoștințe bune sau amici… Exemple? Mihai Mișu Balaca -era electronist în Rafinărie, Liviu Gherghel -lucra la secția de pictură-edile Rafinărie, etc. Regizor era un tip doxat, Gelu Drug, din Urechești -de pământ !”

Revenind la provocarea lansată  oneșteanul  Andrei Stamate a mai afirmat: ”Da, aici, la această  <<casă>>  era o comoară de cultură. Zilnic era un furnicar de tineri. Venea un profesor -Fecioru și ne spunea ce este muzica rock sau blues, venea renumitul doctor Dorin Speranția și ne spunea, ne demonstra cu diafilme, ce este muzica simfonică, și ne mai învăța cum să abordăm un deal sau un munte atunci când facem drumeții. Era și o bibliotecă mare, mare de tot.”

Pentru oneșteanca Anca Ghioane – Cundiev, pentru care ”amintirile sunt încă vii… oare pentru că au fost  momente fericite?”, tot  un spectacol de teatru îi aduce în privire  scena de la  Casa de Cultură a Sindicatelor Onești. ”Aici am văzut cu Teatrul din Bacău piesa << Cum s-a făcut de-a ramas Catinca fată  bătrână>>…. Se organizau seri muzicale, bridge, cursuri de dansuri populare… Asta este menirea Casei de Cultură…” – a  menționat ea, păstrând nostalgia  acestor frumoase (și trecute)  clipe.

Pentru  oneșteanul  Gelu Belcescu ”sita timpului”  este…  mai adâncă în retrăirea  momentelor legate de Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești. El a precizat: ”Aici veneau pentru a da spectacole marii artiști ai neamului, pe care i- a avut România. înainte  de  1989!  Actori adevărați și interpreți de muzică populară și ușoară. Acum am evoluat cu manele și altfel de muzică!  JADOR , JEAN, GUȚĂ,  VIJELIE , SALAM și așa mai departe, sunt dar nu le port pică! Fie sănătoși! Îmi amintesc cu placere de Ansamblul  folcloric  <<Doina Trotușului>>,  de  dirijorul șef MILUȚĂ  CRISTIAN! Amintiri  de  neuitat  cu  oameni deosebiți, dar  a fost  o dată… Era  să  uit… Aici  l- am văzut pe  <<nea Mărin>> (Amza Pellea),  prima  dată în Gara din Onești,  cu <<diplomat>>  în  mână,  nu  cu  <<papornița>>  plină  cu praz..”

Ce emoționant  moment  când … amintirile se întâlnesc! Mirela Georgescu  își aduce aminte:” Aici Școala Generală  nr. 5  (actuala Școală Gimnazială  <<Ghiță  Mocanu>>)  își premia elevii. Era o mare realizare să-ți auzi numele și să urci pe scenă unde erai premiat. Sunt mândră că am urcat pe această scenă!” În aceeași linie , cu aceleași amintiri și  Mariana Rotaru Bucur a mărturisit:” Aici am premiat mulți, foarte multi elevi. Ce frumos era, ce sentimente trăiam cu elevii și cu părinții! Aveam clase foarte numeroase, peste 40 de elevi în fiecare clasă. Și tot cu Școala Nr 5  << Ghiță Mocanu>>.” Pentru profesorul Nicolae Ciorobea Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești reprezintă ”un <<crâmpei>> sentimental din frumusețea orașului nostru !”

Dornici de a auzi și alte  lucruri frumoase  ”de la kilometrul  zero al  culturii” din municipiu lăsăm  să  plutească  ecoul întrebării lansate de   doamna Nicoleta Butnăruș Costin: ”Există oneștean care nu are amintiri legate de Casa de Cultură???”  (Va urma)

 

 

Distribuie articolul!