”Poveste de lectură” la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești

”Poveste  de lectură” la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești

Marele scriitor Nichita Stănescu evidenția faptul că ”poezia este dimensiunea cea mai curată pe care orice ființă umană o are.” Asemeni acestei  frumoase  cugetări am putea nota că  și lectura – ”poezie ce nu se înscrie în cuvinte” , parafrazând o altă expresie a lui Nichita Stănescu! – este  un  important reper în formarea omului, ea fiind alături  de  studiu, la temelia încântătoarelor  povești de viață, pe care dorim mereu să le descoperim.

La Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din  Onești (director, prof. Felicia Filip), în luna lui Făurar  frumoasa ”poveste de lectură” a debutat  cu activitățile cuprinse în Proiectul educațional ” Pe aripile cărților”, care a fost organizat cu prilejul  sărbătoririi Zilei  Internaționale a Cititului Împreună, un deosebit prilej  care a vizat promovarea lecturii. Coordonatori ai acestei acțiuni ce a subliniat  importanța cărților  în rândul elevilor  au fost profesorii Elena – Adina Mitroiu, Elena Negoiță și biblitecara Veronica – Maximiliana Boros, cea care  prin  decorul și înfrumusețarea deosebită, a făcut ”un templu al culturii” la Biblioteca Școlară ”Marin Sorescu”, de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”. Dincolo de  înfățișarea  chipurilor celor mai mari scriitori ai literaturii române și de splendidele  decorațiuni ce înfrumusețează această bibliotecă, ea este  locul ideal al elevilor  de a participa la dezbateri pe teme literare,  de a se întâlni  cu cele mai frumoase cărți dar și de  a se bucura deseori de  savoarea unui ceai, cu mult suflet! În  cadrul Proiectului  educațional ”Pe  aripile cărților” (derulat  între 31 ianuarie – 5 februarie 2022), elevii claselor  a V a, a IX a B și a X a A au fost antrenați  pentru dezvoltarea  abilităților artistice și dezvoltarea creativității  dar și în lecturarea unor cărți pe teme de interes, relevante pentru ei, sub forma unui cerc de lectură. Cu scopul de  a cunoaște, a respecta și a aprecia  valoarea cărților, în activitățile desfășurate ei au lecturat  cu voce tare  dintr-o carte  îndrăgită, pe care au prezentat-o colegilor, conștientizând astfel  beneficiile cititului. Mai mult, a fost confecționată și o mascotă care citește, lucru de care  elevii au fost foarte bucuroși, ei realizând și un album foto cu aspecte din  derularea acestui proiect. ”La bibliotecă s-au simțit  emoțiile colegilor dar și fericirea cu care ne-au împărtășit  pasajele cărților alese”, ”atât biblioteca dar și  atmosfera de vis fac din aceasta un loc cald și primitor”  – sunt  două din opiniile  participanților la  aceste acțiuni.

O activitate  și mai amplă a avut loc la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești în  ziua de 15 februarie, când a fost sărbătorită Ziua Națională a Lecturii. Practic,  pornind de la vechea zicere a cronicarului Miron Costin –  ”… nu este alta, şi mai frumoasă, şi mai de folos în viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor.”, în fiecare clasă  a colegiului a  însuflețit  gândul de a realiza lucruri deosebite, toate  fiind sub semnul lecturii! ”Importanta lecturii este evidentă și mereu actuală. E un instrument care dezvoltă comunicarea între oameni (care ar fi bine să fie înțeleasă ca o necesitate fundamentală ce ne poate scoate din orice impas!), făcându-se ecoul capacităților de gândire și limbaj. În afara cărții nu poate fi concepută astăzi o cultură sistematică a individului și, implicit, a societății. Efortul și dorința spre lectură continuă, sistematică, vizând o anumită perspectivă, reprezintă condiția oricărui succes personal. Toate celelalte mijloace de răspândire a cunoștintelor rămân subordonate cărții și astfel vor rămâne, oricât de mult se vor înmulți și perfecționa procedeele lor tehnice”, au menționat ca argument profesorii Elena – Adina Mitroiu, Alina Cosma, prof. Elena Negoiță și bibliotecara Veronica – Maximiliana Boros, coordonatoare ale Proiectului educațional ”Lectura de plăcere”. Cum s-au desfășurat activitățile? ”A fost o campanie  de promovare  a cititului, pe care am propus-o  la toate clasele  din colegiu, această acțiune fiind dedicată Zilei Naționale a lecturii – 15 februarie 2022. Fiecare  clasă a avut  câte un panou de afișaj pe care au fost surprinse imagini cu câte o carte aleasă de  întregul colectiv de elevi. Alături de acestea s-au remarcat  citate și lucruri semnificative  despre cartea aleasă (elevii motivându-și alegerea în urma unor dezbateri). Astfel, elevii simt că  le sunt împărtășite opiniile, părerea lor contează, iar la nivelul școlii vom avea recomandări de lectură responsabilă. Aceasta  presupune  ca  cititorii  să abordeze cărți potrivite vârstei lor, pe care să le înțeleagă, care să îi provoace, să le stârnească interesul și să îi facă să își dorească să descopere și alte cărți, și altele. În același timp, într-un mod obiectiv și sincer, ei pot să scrie și să vorbească  despre cărțile pe care le-au citit în așa fel încât acestea  să devină o recomandare pentru  elevii de aceeași vârstă!”, ne-a declarat Veronica – Maximiliana  Boros,  bibliotecară la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”.

 

”O carte  este un dar pe care îl poți deschide mereu și mereu…”

 

Această  inedită  ”poveste de lectură” cantemireană a avut multe ”pagini” frumoase: elevii claselor a V-a, a XI-a B, a VI-a și a VIII-a, în cadrul activității  „A blind date wirh a book” (”Întâlnire cu o carte”), au ales, din biblioteca personală o carte,  pe care au împachetat-o ca pe un cadou, ascunzând informațiile despre titlu, autor, conținut. Ei au selectat doar un citat semnificativ, realizând și un scurt text de prezentare  din scrierea  aleasă, formând astfel o buclă de dialog / etichetă. „Îmbracă,  pentru o zi, haina personajului preferat!” – aceasta a fost fascinanta  activitate în al cărui farmec s-au lăsat cuprinși elevii  de gimnaziu, care s-au aflat pe tot parcursul zilei  în recreații, pe holurile  colegiului și la bibliotecă. Sub coordonarea prof. Adina Mitroiu ei au desfășurat și o  interesantă activitate prezentând personajele pe care le-au întruchipat. Pornind de la  recomandările de lectură  și dorind a cultiva  gustul pentru lectura de plăcere elevii  de la clasele gimnaziale și liceale ale colegiului  au făcut schimb  de cărți între ei. Pe lângă acțiunea ”Cartea te face fericit” adolescenții  pasionați de lectură  s-au întrecut pe ei și au  realizat și scurte videoclipuri  cu cărțile preferate (din care ei fac cunoscut câte un pasaj).

”Perla  coroanei”  la acest frumos buchet de activități a fost filmarea – cu o dronă- a unui moment, de pe terenul sportiv al colegiului, de cinstire a Zilei Naționale a Lecturii de către elevii cantemireni! (în foto 2)

Cum multe din panourile înfrumusețate de elevi și-au găsit locul la Biblioteca ”Marin Sorescu” a colegiului (în timp ce alte panouri sunt păstrate cu drag  în sălile de curs), iată  câteva crâmpeie care i-au emoționat pe cititori la această sărbătoare a lecturii. Elevii clasei a V a au intuit ca rularea unui film  întâlnirea lor cu cartea. Cadrele (fotografiile) ce se răsfiră lasă loc pe panoul realizat de ei motto-ului”Să prețuim oamenii sinceri, drepți și cu gândire corectă!”. Iubitori  ai marelui scriitor Mircea Eliade (care, în însemnările sale a notat: ”Literatura este  fiica mitologiei”), liceenii clasei a XII a A au rămas încântați de  un  sublim gând  al  aceluiaș scriitor:”Ne uitam amândoi în dragoste, ca doi bolnavi  care-și alină durerile”.  Liceenii de la clasa a IX a C (diriginte, prof. Marian Boros), care s-au bucurat de  frumusețea unei zile strălucitoare, ce au imortalizat-o în multe fotografii realizate în curtea colegiului, sunt îndrăgostiți de volumul ”Un nou început” de Kristin Flannah. Aceasta  este o carte  despre care  scriitoarea Karen Swan  spunea că a devenit  ”obsedata de ea. N-am putut să respir sau să mă mișc până nu am ajuns la final… E despre dragostea care ne poate salva și ne poate distruge”. Dacă  elevii clasei a IX a  C s-au declarat iubitori ai romanelor  scrise de Marin Preda, de un alt bestseller au fost uimiți cei de la clasa a X a F – ”Cerneală și stele”, de Kiran M. Hargrame. ”Mit, magie, monștri – ce mi-aș putea dori mai mult? ” este întrebarea de pe coperta acestei cărți, ce ar avea ca mesaj tulburătorul fapt că ”lumea de dincolo de zidurile orașului e plină de pericole!”

Liceenii clasei a XI a B s-au arătat încântați de  cartea ”Arta subtilă a nepăsării”, de Mark Manson (vândută în peste un milion de exemplare). Aceasta e prezentată de editori ca ” un ghid revoluționar, definitoriu pentru o întreagă generație, în care autorul ne învață că, pentru a fi fericiți, trebuie să renunțăm la a fi  <<pozitivi>>  mereu și trebuie, în schimb, să ne perfecționăm în învingerea obstacolelor”. Și colegii lor, de la clasa a XI a G au ales tot un  volum de succes – ”Trei metri deasupra cerului” de Federico Moccia, volumul (tradus în 14 limbi) fiind și  la baza unui film foarte îndrăgit și a unui serial pe ”Netflix”. Harry Potter  este  personajul care i-a cucerit pe elevii  clasei a VI a, ei reverberând și la o mărturisire a acestuia:”Eu nu caut probleme. De obicei, problemele mă găsesc pe mine!” Dacă am putea rămâne surprinși de  alegerile  foarte diversificate, pentru lectură  ale  elevilor aceasta nu e totul – surprizele sunt și mai mari! Elevii clasei a VII a de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” au dorit să cuprindă  în  șirul  de acțiuni prilejuite de sărbătorirea  Zilei Naționale a Lecturii ”universul” scrierilor lui Ray Bradbury, autor american  de fantezie,  fantastic și ireal, care  menționa: ”Cărțile nu sunt oameni! Ai citit dar în jur nu este nimeni!”. Ei au avut în vedere ”seria de autor” Bradbury, inclusiv  cel mai cunoscut roman al acestuia – ”Fahrenheit  451”, în care  autorul crede că ”viitorul societății americane este unul unde gândirea critică este interzisă” (după cum scrie Enciclopedia on – line Wikipedia). Poate mai mult decât o surpriză a fost panoul realizat de  elevii clasei a VIII a, care au înfrumusețat… cu licheni conturul volumului ”Inocenții”,  scris de Ioana Pârvulescu,  ea fiind  și autoarea  unei  fascinante  rubrici cu note de lectură în ”România literară”. Tinerii cititori au lăsat să răzbată și mesajele:”O carte  este un dar pe care îl poți deschide mereu și mereu… Nu există prieten mai loial decât cartea”. Menționăm  că au fost clase de elevi care au înfrumusețat câte două panouri (clasa IX a B, diriginte, prof. Bogdan Romandaș), semn care  arată și mai mult ”puterea  cugetării” scriitoarei Anne Dannott: ”Cititul și scrisul ne reduc sentimentul de izolare. Ne adâncesc și lărgesc sensul vieții noastre – ne hrănesc sufletul!” Aceste  pilduitoare gânduri sunt înscrise  la intrarea în Biblioteca ”Marin Sorescu” a Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” alături de alte decorațiuni  ce te invită în lumea mirifică a cărților, pe care  bibliotecara Veronica Maximiliana Boros o înfrumusețează mereu.     Ion Moraru

 

Distribuie articolul!