Magie și… monumente – Împăratul Traian

Magie  și…  monumente – Împăratul Traian

Monumentul  ”Împăratul Traian”  (lucrare a sculptorului Vasile Gorduz), a fost dezvelit la 29 aprilie 2012,fiind  amplasat pe treptele Muzeului Național de Istorie al României. El are o  înălțime de 2,15 metri, este turnat din aproximativ 500 de kilograme de bronz și îl reprezintă pe împăratul Traian, stând în picioare gol (nud), ținând în brațe o vietate fantastică, rezultată din contopirea între lupul dacic și  Lupa Capitolina, cu trei țâțe, simbolizând latinitatea poporului român, din al cărei cap sucit spre stânga iese parcă fluturând un trup de șarpe, încercând să sugereze stindardul de luptă al dacilor.  Un dragon format prin îngemănarea a două animale: capul de lup și trupul de șarpe, reprezintă mitul genezei daco-romane a poporului român.

Tot  ”Wikipedia” ne  menționează că ”pe soclul statuii, înalt exact cât o treaptă a scărilor monumentale ale muzeului, este prinsă o placă de alamă în care sunt săpate cuvintele:  IMPERATOR TRAIANVS   SCVLPTOR: VASILE GORDVZ”

Ce mai aflăm despre această statuie? Macheta  Monumentului Împăratul Traian  de Vasile Gorduz a fost aleasă în  anul 2006, la recomandarea academicianului Răzvan Theodorescu.  Această sculptură nu este unicat, pentru că autorul a mai realizat încă două lucrări foarte asemănătoare , ambele fiind în  străinătate ( una la marginea orașului Sevilla și o alta la Roma, în curtea Academiei di Romania). 

Autorul  acestei statui, a  Împăratului Traian a ales câteva stranii elemente de compoziție. Împăratul e gol, nu îmbrăcat în togă, sau armură, cum te-ai fi așteptat pentru un împărat roman. El ține în brațe un câine, care ar putea fi și lupul simbol dacic al luptătorilor și Lupa Capitolina, care i-a alăptat pe Romulus și Remus. De gâtul câinelui flutură o eșarfă, care ar fi flamura de luptă a dacilor.

Menționăm că Vasile Gorduz este și autorul bustului  lui George Călinescu din municipiul Onești, în preajma căruia  avea loc recitalul liric ”Poetul în Cetate”, în cadrul Zilelor Culturii Călinesciene.

 

  • Este nostim  numele primit de statuia ”Împăratul Traian” din partea bucureștenilor –  ”Traian cu cățeaua cu fular”

 

 

 

Distribuie articolul!