”Butoniera” evenimentelor culturale ale primăverii acestui an a fost deschisă la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești de către Eduard Coman, cu lansarea volumului ”Prăvălia cu amintiri”. Este de menționat faptul că pentru acest tânăr inginer ”adoptat” de municipiul Onești, el fiind născut în Galați, ”Prăvălia cu amintiri” este aproape un brend cu care se idendifică! Fiind un mare colecționar de suveniruri ”Prăvălia cu amintiri” a fost deschisă în centrul satului Bălăneasa (din comuna Livezi), pentru ”un popas de suflet”. S-au alăturat suvenirurilor adunate lucrări realizate de Eduard Coman (care este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România). ”As” în realizarea de icoane de sticlă și a mozaicurilor din ceramică, polivalentul inginer Eduard Coman, prin imortalizarea potretului ”patronului spiritual” al Bibliotecii Municipale – Radu Rosetti, bucură sufletul fiecărui vizitator al acestei citadele culturale oneștene.
Dând zăgaz unor febrile căutări din timpul pandemiei cu Covid 19 (care a și amânat lansarea), ”Prăvălia cu amintiri” oferă acum prilejul de bucurie a răsfoirii unui volum deosebit. Cuvintele ”Când nu voi mai fi cine sunt, voi deveni ceea ce aș putea fi”, ale filozofului taoist Lao Tzu sunt motto-ul sub care se revarsă impresiile de călătorie din China, India și Statele Unite ale Americii ale lui Eduard Coman (el călătorind și pe alte continente, chiar în aceste zile fiind în îndepărtata Brazilie!)
”Parcursul” artistic al lui Eduard Coman a fost evidențiat de doamna Doina Brumă, moderatoare a acestei lansări de carte. Ea a amintit că în anul 2014 ”priveam aici, la Biblioteca Municipală o expoziție cu icoane de sticlă iar în 2016 Eduard Coman ne-a atras atenția prin modernitate și rafinament intelectual, prin autenticitate și originalitate la expoziția <<Prăvălia cu cioburi>>, pe simeze fiind frumoase mozaicuri din ceramică. În anul 2018 el a imortalizat portretul lui Radu Rosetti, fapt ce s-a constituit ca un cadou pentru instituția ce poartă numele acestei ilustre personalități, pentru care îi suntem veșnic recunoscători!”
Revenind la evenimentul de lansare doamna Doina Brumă a menționat:”Acest volum – <<Prăvălia cu amintiri>> – reflectă o personalitate complexă, un om generos, interesat de artă, de civilizație și cultură. Dacă până acum credeam că artistul are de partea sa culorile, formele, materia pe care o animă iată, într-un volum de 450 de pagini nu este nici una fără o informație interesantă, care să nu te pună pe gânduri sau să nu te facă să zâmbești! Ai putea crede că lectura e una aridă, doctă și plictisitoare, dar nu e deloc așa! E fermecătoare, abordabilă și sinceră… Când începi lectura acestei cărți devii pe nesimțite părtaș la călătoria autorului… Nu te așteptai ca cineva, aflat la prima sa apariție editorială să scrie cu atâta acuratețe, cu o frază atât de clară și seducătoare… Nu te așteptai ca cineva aflat la prima sa apariție editorială să pătrundă într-o măsură atât de echilibrată <<ingredientele>> unui text – informație, emoție, obiectivitate și subiectivitate! Nu detectezi în acest text nici cea mai mică stângăcie…”
Cum moderatoarea acestui eveniment a arătat că ”nu poți să nu te lași prins în mrejele autorului” iată câteva rânduri ale lui Eduard Coman despre călătoria în China:”Am petrecut două săptămâni într-o țară întinsă cât un continent, cu un miliard și jumătate de suflete și cu o istorie de patru milenii. M-am descotorosit de toate prejudecățile, am încercat să-i înțeleg virtuțile și viciile iar apoi mi-am transcris gândurile”.
După ce a lecturat câteva pasaje foarte sugestive ”pentru a ne potoli setea de lectură” a acestei cărți, Doina Brumă a mai menționat:”Eduard Coman este un observator fericit al celor mai amănunțite amănunte și cu un simț al umorului care nu te lasă să lâncezești împărtășește cu plăcere deliciile călătoriei! Citiți cartea dacă vreți să vă pierdeți în altă lume, urmând un prieten de nădejde! Răsplata este garantată!”
Mărturisiri și… surprize!
Modest din fire, fără a ști noi, oamenii de rând că – vorba marelui scriitor Calistrat Hogaș – ”o nemăsurată scară aruncată de însuși Dumnezeu între cer și pământ” îl ajută pe Eduard Coman și familia sa la împlinirea tuturor viselor, acesta a menționat: ”în ultimii 20 de ani am vizitat aproape 30 de țări ale lumii. Am fost mereu atras de virtuțile unor popoare, aflate în zona de civilizație”. Și a mai mărturisit un lucru Eduard Coman:”Această carte este un jurnal de amintiri și experiențe. Am încercat să provoc cititorii și prin încercări și reprezentări grafice, pe care le-am întâlnit… Dar ca un bătrân și vechi cinefil, am putut să deslușesc oamenii și locurile pe care le-am vizitat!”
Aidoma acestei mărturisiri sunt și rândurile scrise în carte de Eduard Coman:”Nu mi-au fost rare momentele care m-au sedus prin frumusețe, dar acel crepuscul african ce împurpurează zările așternând un voal roșiatic ce face ca totul în jur să pară incandescent este unul din cele mai magice sentimente pe care le-am trăit”.
Lansarea volumului ”Prăvălia cu amintiri” s-a bucurat și de prezența charismaticului om de radio Costin Enache, realizatorului emisiunii ”Vatra Luminoasă”, ce este difuzată în fiecare zi de sâmbătă și duminică de la ora 12.05 de Radio România Actualități. Spre bucuria publicului oneștean prezent Costin Enache a punctat trei lucruri (aproape)”tabu” – cu înțelegerea de rigoare a acestei exprimări: ”1. <<Made in China>> este o formulă care face parte din viața omului încă…înainte de înțărcare! 2. Ion Creangă dacă ar fi mai trăit ar fi fost invidios pe … Eduard Coman! 3. Partea cea mai frumoasă a viitorului este că… vine în fiecare zi!” Faptul că aceste lucruri au fost argumentate de lectura unor scurte pasaje din noua apariție editorială ne-a menținut în aceeași atmosferă a ”voluptății lecturii”.
La capitolul ”surprize” s-a înscris și prezentarea, de către Eduard Coman a unor suveniruri – un scarabeu, o micuță carte roșie, semnată de președintele Chinei, Mao Tze Dun (tipărită în 6 miliarde de exemplare!) și…o cutie de conservă! Toate acestea au fost adunate de autorul noului volum din ”lungul ocol al pământului”, din preajma căruia ”lumea pare din ce în ce mai largă și de nepătruns” – după mărturisirea lui Eduard Coman.
Oneșteanca Lili Balcanașu a menționat faptul că prin expoziția de fotografii ce însoțește lansarea acestei cărți Eduard Coman ”a coborât imaginile unde lumea știe să le aprecieze, totul fiind efemer… Iar lucrurile menționate în carte vor fi împărtășite de către cititori”. Dacă Raluca Coman (soția care se află …în spatele succeselor obținute de autorul noului volum), a împărtășit simpla idee a unei femei puternice – ”poate un strop contează, dar mă iluzionez!”, inginerul Gheorghe (Geo) Bogza a zăbovit asupra amintirii altor mari călători, ce și-au legat destinul și de Valea Trotușului. La acest ”moment de normalitate” (cum a denumit evenimentul cu gândul de a uita toate temerile pandemiei), Geo Bogza a evocat pe Vasile Alecsandri care a călătorit în 1853 în Africa) și pe Dimitrie Ghika Comănești, ce a făcut o expediție tot în Africa, în anii 1895 – 1896. Dar aceasta a fost și clipa ”aruncării unei provocări” pentru Eduard Coman –”personalitățile care l-au călăuzit în această călătorie”, fiind menționați Nicolae Spătaru Milescu (primul român din istoria știută care a ajuns în China), Mircea Eliade (fascinat de India), Carol al II-lea (care a vizitat Egiptul) și Romulus Rusan (autor al volumului ”America ogarului cenușiu”).
Trecând ”toate hotarele” acestei călătorii despre noua apariție editorială, rămânem la ”brand-ul” Eduard Coman : ”O sintagmă foarte dragă mie, <<Prăvălia cu amintiri>>, este și locul unde am atelierul de lucru!” Și unde ”se mistuie” și viitoarele proiecte ale acestui inginer ingenios! Ion Moraru
*Remarcăm prezența la acest eveniment a familiei Victoria și Alexandru Puiu, care au adresat felicitări autorului pentru frumoasa și interesanta carte ”Prăvălia cu amintiri”. Este de evidențiat faptul că Victoria și Alexandru Puiu au fost prezenți și la celelalte evenimente de la biblioteca oneșteană în care Eduard Coman a fost în centrul atenției iubitorilor de frumos.