”A rămas o nimica toată…”

”A  rămas  o nimica  toată…”

În aceste zile  mii de oameni sunt în căutarea  unui fir de speranță că totul va fi bine  iar  zăngănitul  armelor va înceta. În dorința de a asigura  un jurnalism responsabil, pentru a înțelege  tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, prezentăm  evenimentul  de cinstire  a Zilei Victoriei  și a Zilei Europei, desfășurat recent  la Chișinău.

Prestigiosul ziar francez ”Le Monde” a menționat într-un articol: ”La Chișinău, capitala Moldovei, luni, 9 mai, tradiționala comemorare a victoriei sovietice asupra trupelor lui Hitler din 1945 se transformă într-o demonstrație de forță în favoarea Moscovei. Zece mii până la cincisprezece mii de oameni defilează, preluând în cor celebrul cântec sovietic  <<Katioucha>>  sau scandând din răsputeri: „Fascismul nu va trece! »!”

În  contextul  evenimentelor legate de marcarea Zilei Europei și a Zilei Victoriei, Avocatul Poporului  din Republica  Moldova, Ceslav Panico,  a remis un comunicat în care se arată:”Participanții au fost transportați la întruniri cu mijloace de transport organizate. În perioada manifestațiilor au fost lansate texte de scandare, mesaje patriotice, melodii, iar fluxul de persoane a fost orânduit. Conceptul de libera întrunire însumează libertatea decizională de vociferare, de deplasare și de aderare.În contextul marcării Zilei Victoriei, s-au remarcat indicatori ai pregătirii intense, dirijate a evenimentului. Unii dintre participanți fiind confuzi în partea ce ține de acțiunile care urmează să le întreprindă, fiind în așteptarea indicațiilor mentorilor. S-a înregistrat  o  lipsă a incidentelor grave de ciocnire dintre manifestanți cu viziuni distincte. Deși în contextul întrunirilor au fost prezenți manifestanți cu viziuni contradictorii, altercații sau alte forme agresive de conduită nu au fost înregistrate. Organele de forță au fost implicate activ în menținerea ordinii publice.”

Din rândul participanților la această  manifestare, cu mii  și mii de persoane, au fost auzite numeroase comentarii: ”Nu au fost  niciodată atât de mulți oameni la Parada Victoriei. S-a dovedit că nimeni  nu  ne poate face ca să uităm această zi! Mulțumim celor  care au luptat pentru  libertate  și  un cer liniștit deasupra noastră!”;”A fost o victorie comună a republicilor Uniunii Sovietice în 1945!”; ”Să nu judecați ca să fiți judecați! Întotdeauna va exista un răspuns!” În timp ce unii participanți au menționat  că ”oamenii  nu știau pe melodia cui să danseze!”,  avem și opiniile  unor moldoveni de peste Prut în graiul pur  – de zi cu zi – al lor:”A rămas o nimica toată sărbătorirea Paradei Victoriei! Voi singuri, puneți  bani în buzunarele celor  care ne dezbină!”;”S-a strigat <<Pobeda>>, s-a cântat <<Kazaciok!>> Noi  avem nevoie de mulgătoare în țară, nu de spălarea  <<tualetelor>> mai departe, în străinătate… Ați învățat să fiți doctori, ingineri și de peste 20 de ani căutați de muncă în străinătate! Cine ne învață pe noi cum să trăim?”; ”Numai stâlciții de cap nu înțeleg ce se întâmplă acuma! A să fiți flocăiți!”, ”Guvernarea  de la Chișinău  este bună, că a trezit oamenii!”

 

 

Distribuie articolul!