În semn de recunoștință Consiliul Local Onești acordă titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Onești” (post – mortem) fostului director general al Combinatului Petrochimic Borzești, ing. Valentin Anastasiu

În semn de recunoștință Consiliul Local Onești acordă titlul de ”Cetățean  de onoare  al municipiului  Onești” (post – mortem) fostului director general al Combinatului Petrochimic Borzești, ing. Valentin Anastasiu

Un grup de foști salariați  ai Grupului Industrial Petrochimic Borzești  au propus Consiliului Local Onești acordarea  titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Onești” (post – mortem)  domnului inginer Valentin Anastasiu, fost director general al platformei petrochimice. Preluînd  această inițiativă Elena Pașcu Apăvăloaie (consilier local al Partidului Național Liberal), a inițiat  un proiect de hotărâre,  care a fost votat în unanimitate  de către  consilierii locali oneșteni.

În Expunerea  ce însoțește Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Onești”  domnului inginer doctor Valentin Anastasiu (post – mortem)  se menționează:”Oneștiul, urbe tânără, născută ca urmare a inițierii și  dezvoltării unui proiect economic fără precedent, a fost locul ideal al formării și  al manifestării multor personalități care au activat  și au excelat în domeniul politic, social – cultural și sportiv, făcând cinste  orașului nostru atât pe plan național cât și internațional. În  semn de recunoștință dar și pentru a oferi modele  tinerelor generații, recunoașterea meritelor, cinstirea și onorarea personalităților trebuie ca să fie o preocupare  obligatorie pentru  organele reprezentative ale comunității. Titlul de  <<Cetățean de onoare al municipiului Onești>>  reprezintă o  distincție onorifică, recunoscând carierele de excelență, unele fapte, acte și performanțe notabile”.

Menționăm că Mihai Darie, Toader Găureanu, Ghiță Teacă, Marian Petre și  Neculai Grigoraș au fost salariații care au  avut această inițiativă, de a-i fi acordat titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Onești”  (post – mortem) inginerului Valentin Anastasiu,  numit  și ”ultimul general al petrochimiei  oneștene”  iar ”garnizoana”  pe care a îngrijit-o se întindea  de la  maiestuoasa curgere a Trotușului de la ieșirea din  cartierul Slobozia și până la Lanul  Mare a  Viișoarei  (Jăvreni – pe unde își făceau loc să intre pe marea platformă industrială a Borzeștiului șirurile lungi de vagoane ale trenurilor de marfă!)

Valentin  Anastasiu a fost  director general al Combinatului Petrochimic Borzești între anii 1975 – 1993, după care a condus SC CAROM  SA până în martie  1999.  Evidențiindu-se biografia acestei mari personalități, în  Expunerea  care completează  proiectul de hotărâre se mai  menționează: ”Valentin Anastasiu  s-a născut în orașul Giurgiu și a absolvit Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic București. După terminarea facultății Valentin Anastasiu a fost repartizat în anul  1961 la Combinatul Chimic Borzești (azi Chimcomplex SA), unde a parcurs treptele  profesionale, ajungând  până la cea mai importantă funcție – de  director general al Grupului Industrial Petrochimic Borzești, entitate care cuprindea  viitoarele Carom, Rafo și Chimcomplex SA. Deși foarte tânăr, s-a impus ca un  conducător sever dar drept și respectat, datorită competențelor  sale profesionale.  Niciuna dintre uzinele pe care le-a condus nu a avut secrete pentru el. Valentin Anastasiu  a coordonat sau a participat direct la majoritatea proiectelor de investiții care au condus la edificarea  celei mai mari și mai complexe platforme industriale pe care a avut-o  vreodată România. Spirit creativ și  cercetător în domeniul atât de complicat al chimiei, oneșteanul Valentin Anastasiu este autor și co-autor  la peste 60 de invenții și inovații brevetate de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM ).  Pe lângă activitatea  profesională și științifică el s-a remarcat și ca un  cetățean model, contribuind la  modernizarea orașului nostru, prin inițierea construirii mai multor obiective necesare pentru salariații platformei petrochimice dar de care au beneficiat toți locuitorii Oneștiului, precum Baza Sportivă CAROM, Stadionul CSM sau Centrul de Recuperare  și Recreere”.

După cum își amintește inginerul Alexandru Puiu, fost Șef al Compartimentului Aparatură de Măsură și Control la Combinatul Chimic Borzești (CCB), ”domnul  Valentin Anastasiu în anul  1967 a fost  cel mai tânăr inginer șef din CCB, în 1974 fiind desemnat director  tehnic pe toată platforma  petrochimică de la Borzești iar din 1975 a devenit director general al acesteia. Prin calitățile sale de bun șef și bun coleg el a unit colectivele de lucru de pe platforma Borzești și are un merit deosebit în  înfăptuirea  celei mai ample dezvoltări a întregului grup petrochimic, în dotarea unităților de învățământ din municipiu cu laboratoare  moderne, cu toate cele necesare desfășurării orelor de atelier și de laborator”.    Ing. Aristide Ioniță, fost director  tehnic  mecano – energetic la SC Chimcomplex SA Borzești îi păstrează  directorului general  Valentin Anastasiu imaginea  unui  ”inginer  de inalt  profesionalism, un  bun  conducător și om  de  mare  caracter, cu respect,  atent  cu  toți  oamenii. El și-a dedicat  întreaga  viață   muncii  pentru dezvoltarea, modernizarea și  buna  funcționare  al  marelui  gigant industrial de la  Borzești,  unitate  de  vârf  a petrochimiei  românesti. Cu  părere  de  rău, acum   am rămas  doar   cu frumoase  amintiri a acestei  mari  platforme  industriale, cât  și  inginerului  Anastasiu,  care a  avut o  contribuție  deosebită  pentru  creșterea  și  măreția  ei”.

În  proiectul de hotărâre adoptat de către consilierii locali oneșteni se menționează că ”înmânarea  membrilor familiei  Anastasiu a  însemnelor distinctive urmează a avea loc în cadrul unei ceremonii publice organizate de către Consiliul Local Onești”.

16 mai 2022, ora 23.30

AMPRENTA  DE ONEȘTI  publică  o parte din comentariile  la acest  articol, cu respectarea  confidențialității  autorilor  acestora

 

– Mare om, mare caracter, titan al petrochimiei onestene, vorbeau unii pe la colturi, fii atent vine PITICUL in control. Amintiri pentru eternitatea orasului nostru drag de altadata , garnizoana generalului a fost penetrata de hoti precum HREBENCIUC , IACUBOV, IANCU , TENDER etc. care a distrus destinul a mii de vieti iar sperantele lor sunt desarte. D -ZEU SA L ODIHNEASCA IN IMPARATIA LUI

–  Okay! Omul trebuie felicitat cât e viu ca să se bucure de respectul nostru. Restul…

– Suntem siguri că se bucură și acolo unde este acum . Ne face mândri de el și dincolo de moarte !

– Mai bine mai târziu decât niciodată! Era frumos ca acest titlu să fi fost conferit in ultimii ani de (in) viața, sa-i mai îndulcească batranetea (haina grea).

– Am avut onoarea sa –  l cunosc , a fost un profesionist și un OM adevărat! Dumnezeu sa-  l odihnească în pace !!

– Dumnezeu să-l odihnească! Dumnezeu să-l odihnească si pe unul din initiatorii acestei propuneri Neculai Grigoras !

– Pacat, ca adevaratele valori, ajungem sa le aducem  omagiu, post mortem… Dar  vorba noastra „niciodata nu e prea tirziu”…? Asa ca la noi…e tipic, mai bine mai tirziu…decit niciodata …De primea acest titlu  cind era in viata era cu totul altceva… pacat..

– Tipic romanesc…ne recunoastem valorile dupa ce au plecat in lumea de dincolo….si mai sunt exemple in Romania nu este singurul!

– Mândria noastră dragă ! Odihnește te în pace printre îngeri !

–  Ce bine ar fi să-i arătăm omului că-l apreciem cât trăiește! Prea târziu.

17 mai, ora 19.30

– Merită cu prisosință..om pentru  oameni!

– Cam târziu! ..

– Un Om de valoare’ de mare caracter’un specialist .. Odihna veșnică

-Dumnezeu să-l odihnească în ceata drepților!!

 

 

Distribuie articolul!