La aniversară –prof. dr. Emilia Boghiu ”Spre construirea de așteptări uriașe”

La  aniversară –prof. dr. Emilia  Boghiu ”Spre  construirea  de așteptări uriașe”

În dimensiunile  atât  de  trepidante ale acestor zile, când viața este mult mai  complicată ca înainte, în momentele în care  și inspirația ”trece dacă o aștepți cu o floare în mână și cu un zâmbet” (cum menționează poetul Radu Bata), propunem  să facem  o  minunată  ”călătorie  cu sufletul” prin postările  de pe o rețea de socializare  ale doamnei  profesoare Emilia Boghiu. Ea azi aniversează  și împlinirea unei frumoase vârste,  acesta  fiind  cel mai fericit moment de a adresa  o caldă  urare LA  MULȚI  ANI,  CU  ÎMPLINIREA  TUTUROR  VISELOR!

Menționăm că prof. dr. Emilia Boghiu, care activează la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești este autoare a mai multor volume, printre acestea fiind și  ”Ghid practic de gramatica  limbii române pentru evaluarea națională”. Această  carte își propune  o abordare  didactică  a problemelor esențiale ale limbii române.

* O vrăjitoare urâtă și bătrână a fermecat un flăcău ca s-o vadă tânără, atrăgătoare și frumoasă. A pus farmecele într-o ulcică pe care a ascuns-o bine. Dar, într-o zi, flăcăul a găsit ulcica și, în timp ce o cerceta, a scăpat-o din mâini. Ulcica s-a spart iar farmecele s-au risipit. Când a văzut cine e, de fapt, iubita lui, a fugit speriat, eliberându-se. Dar nici fericit, ca până atunci, n-a mai fost!

Dacă Occidentul e flăcăul legănat de bunăstare și iluzii… ar fi bine să-și dea seama că s-a spart ulcica.

 

* Prin suferințe și provocări, creștinismul s-a înălțat tot mai puternic, la fel ca în povestea veche: Un măgar bătrân a căzut într-o fântână părăsită. Oamenii au considerat că nu merită osteneala să-l salveze și au hotărât să-l îngroape. Au aruncat cu sârg pământ asupra lui, dar animalul se scutura și  se ridica, până a putut sări peste margine.

 

* Cadoul otrăvit din basme și din dramele romantice este acela că modelul iubirii perfecte nu apropie, ci îndepărtează șansele omului de a fi fericit, dacă el nu lasă loc pentru imperfecțiunile realității.

Ar fi multe de bodogănit despre minunata cenușăreasă, despre broscoiul devenit prinț sau despre bestia îmblânzită, în efortul de a găsi perechea potrivită.  Vreau să spun că toate poveștile par să orienteze omul spre construirea de așteptări uriașe, fără grijă pentru frustrările pe care modelul utopic le va genera. Oare „Mica sirenă” ar trebui împinsă mai în față?  Asta pentru ca cititorul / spectatorul să învețe a se lăsa luat de val, dar cu măsură.

Să fiți iubiți!

* Într-o frumoasă zi de mai, un cerșetor aștepta amărât să primească milă de la trecători. Avea scris pe un carton: „Sunt orb. Ajutați-mă!” Dar puțini oameni îl luau în seamă.

Atunci a trecut pe acolo cineva care a spus: „Nu e bine. Să schimbăm mesajul.” Și asta a făcut, folosind cealaltă față a cartonului.

După plecarea lui, tot mai mulți oameni se opreau și aruncau un ban în pălăria jerpelită. Plin de mirare, orbul a rugat pe altcineva să-i spună ce scrie pe cartonul lui. Iar persoana i-a citit, cu glasul plin de emoție: „Simt mirosul florilor. Sunt frumoase?”

 

* Bătaia – în limba română

– Noi ne începem fiecare sărbătoare cu o bătaie, pentru că nu curățăm covoare, ci le batem.

– Nu parcurgem un drum, noi îl batem.

– Când suntem gânditori, ne bate un gând.

– Inima noastră de român nu pompează, ci bate!

– Pantofii noștri nu ne rod, nu ne sunt mici sau mari, ci scurt – ne bat.

– Ca să urezi de bine cuiva îi spui: „Bată-te norocul să te bată!”.

– Când pleacă cineva îi urezi: „Cale bătută!”

– Unul dintre dansurile tradiționale din zona Moldovei este „Bătuta”.

– Laptele nostru nu-i fermentat ci e bătut.

– Noi nu ciocănim, noi batem la ușă.

– Cândva, unele femei, câștigau un ban din copiere de documente. Băteau la mașina de scris.

– Nu avem o competiție sportivă cu scop nobil. Scopul nostru e să-l batem pe adversar.

– Și vântul bate pe afară.

– In loc de ghinion, ești bătut și de soartă.

– Când vrei să fii credibil, spui: „Să mă bată Dumnezeu!”.

– În loc să vorbesc degeaba, eu îmi bat gura.

– Si mai este și un proverb românesc: „gura bate fundul”. Sau, mai nou, „viața bate filmul”.

Și mi-am propus să nu vă mai bat la cap!         Prof. dr. Emilia Boghiu

 

ȘI   CÂTEVA   DIN  COMENTARIILE  DE  LA  ACEST   ARTICOL:

  • Ifrim  Luminița – La multi ani!
  • Anca  Ungureanu –  La mulți ani, cu toată prețuirea pentru  omul dedicat educației, pentru părintele de copii unicat, Maria și Alina, dar mai ales pentru  profesionalismul în specialitatea dvs, de profesor de limba și literatura română!
  • Gina  Hasmațuchi –  La mulți ani!
  • Adina Mitroiu – La mulți ani rodnici!
  • Lungu Elena – La mulți ani!
  • Eugenia  Cazacu -La multi ani cu multumiri pentru efortul pe care l-ati depus de-a lungul carierei, in formarea si educarea copiilor nostri!
  • Minodora Popa – La  mulți ani!

 

Distribuie articolul!