Răsfoind presa străină – Buletinul Clubului Român din Chattanooga – Tennessee

Răsfoind   presa  străină – Buletinul Clubului Român din Chattanooga – Tennessee

Frumoasa vorbă a noastră ”o mână de români” ce fac lucruri minunate oriunde  se duc în lume  se potrivește  cel mai bine  pentru co-naționalii  noștri stabiliți  în Chattanooga, un oraș din  statul Tennessee, component  al Statelor Unite ale Americii.  Cu sprijinul profesorului oneștean Gheorghe  Mănăilă,  care acum își duce  traiul  pe  meleagurile ardelene  dar este mereu cu gândul la , municipiul Onești, am aflat  de editarea – lună de lună- la  Chattanooga a Buletinului Clubului Român. De pe internet rămânem uimiți că în acest oraș este o cale ferată înclinată, de unde  poți vedea imagini  spectaculoase, cu  formațiuni de gresie și grădini. Dar  prin Buletinul Clubului Român din Chattanooga, pentru  care  realizatorii lui  muncesc ”de își rup băierile inimii” – amintind o vorbă a lui Ion Creangă! – ei mai reușesc un lucru: ”rup  gura târgului!”  Lăsând  cititorilor  bucuria de a vedea câteva  imagini  din acest îndepărtat oraș american gândim că de acolo ”li se frânge inima românilor” să  rezoneze cu frumoase versuri, să nu uite  gustul  mâncărurilor de acasă,  muzica și dorul de  meleagurile românești – toate, pentru a prinde curajul de zi cu zi în înfruntarea cu viața în străinătate.

 

Numărul 127 (mai 2022) al  Buletinului  Clubului Român din Chattanooga – Tennessee are ca temă  ”Feminismul” iar câteva incitante subiecte  din această publicație sunt oferite în continuarea  prezentului  articol, cu  o singură urare  tuturor – BUNĂ SĂ VĂ FIE  INIMA!

 

Feminism: Mișcare socială care susține egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate (DEX – Dicționarul Explicativ al Limbii Române).

Feminism: Credința că egalitatea politică, economică și socială a sexelor trebuie susținută printr-o activitate organizată, în slujba intereselor și drepturilor femeilor (Merriam Webster Dictionary).

 

Impactul social al feminismului

 

Fascismul, nazismul și neofascismul au fost mișcări ostile independenței femeilor, dar mișcarea socialistă a avut multe femei în organizațiile ei și în forurile de conducere a partidelor.

Feminismul a influențat și transformat lumea modernă, pe plan politic, juridic și educațional. Începând cu sfârșitul secolului 20, pătrunderea femeilor în conducerea întreprinderilor economice, a băncilor, a universităților a fost masivă.  După ani de eforturi, prezența femeilor în armată a fost definitiv acceptată și azi în Statele Unite sunt generali și amirali femei.

Femeile au fost acceptate ca preoți sau pastori în mai multe (nu toate) biserici și ordine religioase și au inițiat o teologie feminină, centrată pe egalitatea dintre sexe.

Azi există feminism creștin, mozaic, islamic și budist.

Mișcarea feministă a recrutat și bărbați care au devenit activiști pentru drepturile femeilor (bărbații feminiști) și participanți în studiile legate de masculinitate, feminism și colaborarea inter-sexuală.

 

Impactul Femeilor in Câmpul Muncii

 

De-a lungul anilor, femeile au jucat un rol important nu numai în economie dar și în multe alte domenii de activitate. Să nu uităm celebra expresie “în spatele unui bărbat de succes mereu stă o femeie puternică”. Dar înainte de a vedea influența femeilor în funcții de conducere să facem mai întâi o scurtă incursiune cum a evoluat aportul femeilor în câmpul muncii în SUA.

Implicarea femeilor în câmpul muncii a suferit modificări remarcabile în ultimii 70 de ani. Dacă în 1948 doar ~ 32% din femeile americane erau active pe piața muncii, în 2019 ~ 58% din femeile americane aveau un loc de muncă. În aceeași perioadă de timp, procentul bărbaților activi în câmpul muncii a scăzut de la ~ 87% în 1948 la ~69% în 2019.

De asemenea mai sunt câteva aspecte complementare la situația curentă:

– în primul rând femeile au început într-un număr din ce în ce mai mare să urmeze o facultate începând cu anii 70. De exemplu între 1970 și 2019 proporția femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani care erau participante active în forța de muncă și având o facultate a crescut de 4 ori în timp ce ponderea bărbaților cu o facultate în aceeași perioadă s-a dublat.

– salariile femeilor au crescut în timp – dacă în 1979 o femeie câștiga doar 62% din salariul unui bărbat (având aceleași atribuții), în 2019 acest procent a crescut la 82%

De asemenea sunt diferențe semnificative în rata de angajare când ne uităm la diverse caracteristici demografice:

– În 2019 femeile asiatice au înregistrat cea mai mică rată a șomajului 2.7% urmate de femeile albe 3.2%. Cea mai mare rată a șomajului a fost inregistarată în rândul femeilor de culoare 5.6%

– Femeile nemăritate au cea mai mare participare în forța de muncă 68%

– Femeile divorțate au o rată de participare mai mare în câmpul muncii – 65% comparat cu femeile căsătorite 58%

Întorcându-ne acum privirea asupra impactului pe care femeile le au asupra companiilor, studiile arată că firmele care au femei în funcții de conducere sunt mai profitabile, au o responsabilitate socială mai bună și nu în ultimul rând înregistrează recenzii mai bune în relația cu clienții.

Un studiu făcut de McKinsey Global Institute în anul 2015, estimează că o paritate în forța de muncă femei / bărbați ar duce la o creștere globală de 25%.

Spre exemplu, în Japonia în mediul de business a fost introdus termenul “womenomics” cu ideea de a promova femeile în câmpul muncii.

Corea de Sud a introdus legi prin care companiile primesc înlesniri fiscale dacă angajează femei și oferă acestora programe flexibile.

Lipsa femeilor din poziții de conducere ale firmelor a făcut ca anumite țări precum Franța, Finlanda, Islanda, Norvegia sau Spania să adopte legi prin care companiile sunt obligate să aibă în componența consiliilor de administrație femei. Diferite studii arată că o balanță între sexe la nivel de conducere este asociată cu a valoare mai mare de piață și o mai mare profitabilitate a companiilor.

Un alt studiu (McKinsey) arată că un consiliu de administrație mixt  de gen au performanțe financiare mai bune comparând cu firmele a căror consiliu e format doar din bărbați. Același studiu a descoperit că companiile din Fortune 500 cu cea mai mare proporție de femei în consiliu de administrație au performanțe mult mai bune comparat cu companiile care au cel mai mic procentaj de femei în consiliu de administrație.

Pe de altă parte, un studiu similar efectuat în Germania nu a găsit nici o differență în performanțele companiilor care au femei în conducere versus cele care nu au.

O altă dimensiune care afectează negativ accesul femeilor în poziții de top e percepția conform căruia femeile în poziția de CEO nu sunt destul de agresive să crească compania. Diferite studii au demonstrat că această percepție e total greșită. Principalele motive identificate de diferite studii care duc la un număr mai mare de femei în funcții conducere sunt:

–   Dimensiunile companiei: cu cât compania e mai mare cu atât mai mare probabilitatea de a găsi femei în poziții de conducere;

–   Localizarea companiei: în țările cu scoruri mari la matematică numărul femeilor în poziții de conducere e mai mare;

–  Țările care au programe extinse de concediu de maternitate favorizează progresul femeilor pe scară ierarhică.

În general, o participare într-o proporție mai mare a femeilor în câmpul muncii a adus fără îndoială multiple beneficii de care toată lumea beneficiază în fiecare zi.

Cu toate astea, femeile încă mai au o cale lungă până să ajungă la același nivel de paritate cu bărbații datorită diferitelor preconcepții pe care anumite segmente ale societății le au împotriva femeilor.

O mai largă acceptare a femeilor în funcții de conducere sau domenii care sunt considerate a fi doar pentru bărbați va avea un impact pozitiv asupra socitetății în care trăim și nu în ultimul rând asupra generațiilor viitoare. (Ionuț Plesnecuțe)

 

 

Lumina lumii în lumina lunii

 

 

Nu râd pentru că nu știu să mă joc.
Deruta noastră o îngână unii.
De propriul glas sunt umiliți păunii.
Mai bine tac decât să-i mai provoc.

 

Să fim absenți cum se prefac nebunii,
S-avem în viață și acest noroc.
Aș vrea să nu ne chinuie deloc
Lumina lumii în lumina lunii.

 

Aș vrea să-i fac iubirii noastre loc
Pe-o stea sub care au vorbit străbunii.
Cer păstrător al vocilor, adu-ni-i,
Să ne înghețe și să ne dea foc!

 

Aș vrea să nu ne temem de mijloc,
Iluzia să țină loc minunii,
Să fii uimit că nu vreau să mă rog,
Lumina lumii în lumina lunii   Versuri de Constanța Buzea

 

Citate  misogine

(Misoginismul  este definit ca aversiune sau dispre’ pentru femei)

 

 Pe lume sunt atât de multe femei cu care poți să te culci și atât de puține cu care poți vorbi – Ernest Hemingway

 

Odată un om a cerut în căsătorie o femeie care l-a refuzat. Și de atunci au trăit fericiți amândoi – Anonim

 

Femeile mint, dar o fac atât de bine că adevărul pur apare ca un fals – Lord Byron

 

Cea mai grea întrebare, la care eu nu am fost capabil să răspund, în ciuda a treizeci de ani de studiu a sufletului feminin, este: Ce vrea o femeie? – Sigmund Freud

 

Nu sunt un misoghin, respect orice femeie care își cunoaște locul – Stephen Braithwaite

 

Femeile strică totul. Dacă le lași să intre în viața ta, vei descoperi cum femeia este atrasă de un lucru, în timp ce tu ești interesat de altul – George Bernard Shaw

 

O femeie bună este cea care este tot atât de ascultătoare cât este o sclavă – Aristotel

 

Jumătate din supărările femeilor ar fi evitate dacă ele ar fi în stare să se abțină de la a spune lucruri despre care știu că nu folosesc la nimic – George Eliot

 

Când eram adolescent am întrebat pe preotul nostru de ce preoții sunt numai bărbați. Fiindcă numai un bărbat poate fi și om și înger mi-a răspuns preotul. Acesta a fost primul meu exemplu de misoghinism – Vivienne Williams

 

Singurul iad care există este femeia – Beaumont și Fletcher

 

Vorbele femeii sunt tot atât de ușoare cât sunt frunzele uscate ale toamnei: ele sunt cu ușurință suflate de vânt sau scufundate de valuri – Ovidius

 

Bărbații sunt motivul pentru care femeile nu se iubesc una pe alta – La Bruyere

 

Femeile sunt decorative și – de fapt – nu au nimic de spus. Dar ele continuă să spună lucruri și o fac într-un mod încântător – Oscar Wilde

Distribuie articolul!