Un eveniment cultural de mare anvergură

Un eveniment  cultural de mare anvergură

17 artiști și peste 20 de instrumente de percuție, într-un concert  deosebit! Acesta este evenimentul înscris în Stagiunea Muzicală organizată de Primăria Onești și de Biblioteca Municipală  ”Radu Rosetti” propus iubitorilor muzicii clasice din Onești și din împrejurimi. Acest concert va avea loc azi, marți, 24 mai 2022,  de la ora 17:30, în Spațiul Multifuncțional al bibliotecii oneștene. Concertul de percuție va fi susținut de către: Ansamblul de percuție al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț, ce îi are în componență pe studenții Matei Bolea, Cristian Fundătură și pe lect. univ. dr. Alexandru Veleșcu, Ansamblul de percuție „Versus” al Liceului Vocațional de Muzică ”Tudor Ciortea” Brașov  (alcătuit din elevii Patric Prună, Briana Predescu, Vladimir Modorcea, Alexandru Tripșa, Ioan Drăgoi). Vor  evolua  elevii clasei de percuție a Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra Neamț- Mattia Bax și Radu Colnea precum și elevii clasei de percuție a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava – Iris Costan, Iustin Cosovan, Rareș Catargiu, Denisa Cristinaru,  alături de prof. Lucian Georgel Rusu.

În programul concertului vor fi interpretate lucrări din creația compozitorilor: Astor Piazzolla, Bent Lylloff, Chick Corea, Eckhrad Kopetzki, Nils Rohwer, Emmanuel Séjourné, Matthias Schmidt, Andrea Schneider și  Bruno Mars.

Intrarea este liberă!

 

”Căutarea nu se oprește niciodată!”

 

Sub acest slogan al unei firme care vinde … instrumente  muzicale  de percuție (set tobe, tarabane, tamburine, castaniete)  ne oprim la … Dicționarul Explicativ al Limbii Române! Aici  găsim PERCUȚIE – Procedeu de producere a sunetelor, prin lovirea unei membrane, a unei lame sau a unei plăci metalice cu un ciocănel;  Instrument muzical la care sunetul se produce prin lovirea unei piese întinse (timpane, diferite tipuri de tobe) sau prin lovirea instrumentului însuși (talere, clopote, xilofon etc.).  De asemenea,  mai  găsim PERCUȚIE – Metodă de diagnosticare a unor boli după sunetul rezultat prin lovirea înceată și repetată a regiunii examinate;  Lovire, ciocnire, izbire.

Fiind  vorba  și de tobe  menționăm că acestea au avut ”un  rol non-muzical în … domeniul militar! Sunetul lor pătrunzător îi mobiliza pe ostaşi, îndemnându-i la atac, un efect utilizat încă din Antichitate, aşa cum arată o scriere chineză ce relatează despre o bătălie ce a avut loc în anul 684 î.e.n.” Este de notat că și ”în  lupta de câteva secole dusă de spanioli pentru recucerirea teritoriilor ocupate de mauri în Peninsula Iberică, se menţionează folosirea de către soldaţii mauri a tobelor, al căror sunet cutremura pământul, îngrozindu-i pe adversari.”

Azi în Europa  ”avem şi noi toboşarii noştri, tobele noastre (chiar dacă-s mai mici) şi chiar festivaluri marcate de prezenţa masivă a instrumentelor cu pricina. Unul dintre cele mai vestite este festivalul numit  <<Tamborrada>> și se desfășoară  an de an, la 20 ianuarie, la San Sebastian, în Ţara Bascilor. Timp de 24 de ore, oraşul răsună de bubuitul şi răpăitul neîncetat al tobelor. Oamenii mari, îmbrăcaţi ca soldaţi sau bucătari, iau parte la ospeţe şi marşuri cu muzică de fanfară, iar copiii au şi ei partea lor de distracţie: defilează pe străzile oraşului, îmbrăcaţi în uniforme de paradă ce imită uniformele diferitelor armate ale lumii, în diverse timpuri istorice. E un festival frumos, captivant, cu vechi origini, plin de sunet, de culoare şi de alte forme de energie cu mare impact asupra celor ce iau parte la ea, fie şi ca simpli spectatori.”

Sursa acestor  informații  este pe internet, la site-ul  descoperă.ro

 

 

Distribuie articolul!