Grupul de Literatură și Artă ”Metafore comăneștene” lansează a V-a antologie

Grupul de Literatură și Artă ”Metafore comăneștene” lansează  a V-a  antologie

De la Dărmănești când  urci și treci  pe  podul arcuit  în ”geometrii de  metal”  de  peste râul Trotuș, simți  atmosfera deosebită a Comăneștiului. Orașul pe care înainte de 1918  marele savant Nicolae Iorga  îl privea văzând ”moșia familiei Ghika…o clădire nouă, Castelul, în mijlocul  unei  grădini foarte frumoase”, ce ”se găsește în fața gării smălțuite  și încununate cu turnuri”.

Un alt mare călător, scriitorul Alexandru Vlahuță, autor al fascinantului volum ”România pitorească”, a ajuns  pe aceste  meleaguri în  anul 1905 și  ”cu sete de lumină” notează  din mijlocul naturii:” Gonit de steiurile solului din Transilvania, Trotuşul sparge pe la Palanca meterezele Tarcăului şi dând stâncile la o parte deschide văi largi şi rodoase pe poalele munţilor şi le împodobeşte cu sate, fabrici, cu minunate castele şi parcuri, aşterne drum de fier, desfundând izvoare de păcură, mine de cărbuni, mișcă sute de fierăstraie, cară plutele la vale şi strângând pâraiele codrilor se lasă voios la vale, la luncă, unde tolănit pe nisip, ascultă fluierele doinaşilor şi joacă solzii de argint în razele soarelui”.

Comăneștiul  se  află – potrivit datelor de pe internet – la 4 845 km de … Polul Nord și la 15 170 km de … Polul Sud, în timp ce  față de cele mai îndepărtate orașe este la o distanță de 15 222 km de Sidney (în Australia) și la 13 127 km de Santiago (din America Latină). Dacă de Dărmănești și de Moinești, Comăneștiul este despărțit de doar 7 km, din acest oraș  trotușean sunt  121 km până la Iași, 223 km până la București, 196 până la Chișinău…  Și 634 km până la Istanbul, 2007 km până la Londra în timp ce de Moscova  Comăneștiul se află la 1295 km iar de Mumbai (India) la 5194 km.

Dar să privim și în timp frumosul Comănești: de 70 de ani  acesta  a fost ridicat la rang de oraș! Întins de-a lungul a 12 kilometri, pe malurile  râului Trotuș, înconjurat de multe dealuri  dar și de înălțimi montane sufletul comăneștenilor  saltă de bucurie la  menționarea denumirilor Vermești, Zăvoi, Lăloaia, Galion, Goanța, Leorda și a altora  asemenea acestora.

Comăneștiul de azi  continuă Comăneștiul de ieri și privind  fluturând în vânt steagurile tricolore de la Cimitirul Internațional al Eroilor (unic în România), se vede sângele vărsat de  strămoși pentru împlinirea  idealurilor neamului românesc. Comăneștiul  este orașul unde minerii  intrau ”în inima pământului” pentru a aduce  cu vagoneții cărbunele la suprafață… cu  oamenii ce se întreceau să dea  strălucire mobilei într-un mare combinat… Și azi comăneștenii lucrează cu multă pasiune în  unitățile  de  industrializare a lemnului,  se bucură de flacăra educației și culturii la impozantul Colegiu Tehnic ”Dimitrie Ghika”, la  celelalte școli din oraș, deprind tainele artelor la emblematicul Club al elevilor.

Comăneștiul este  și orașul unde, alături de monumente  istorice, de  înălțătoare  lăcașuri  religioase, de frumusețea peisajelor înconjurătoare   și a altor minunății, timpul prezent  aprinde  dorința creației,  volumul  prezent (”Metafore comăneștene”, cartea  aniversărilor)   fiind  argumentul că aceasta  reprezintă o veșnicie! Căci ”a crea  corabia  nu înseamnă nici pe departe a țese pânzele,  a făuri piroanele,  a citi stelele ci a afla gustul mării,  care unul și în lumina căruia  nu mai este contradictoriu, ci o contopire în  aceeași dragoste” – Antoine de Sant Exupery.

 

  DUPĂ  CUM  NE-A  DECLARAT  MĂDĂLINA  MIRON (PREȘEDINTĂ  A GRUPULUI  DE  LITERATURĂ  ȘI  ARTĂ  ”METAFORE  COMĂNEȘTENE”), LA   EVENIMENTUL  DE LA  PALATUL ”DIMITRIE  GHIKA”  VOR  FI  PREZENȚI   ALĂTURI  DE  ”METAFORIȘTI”   ADRIAN  CIOBANU  (VICEPRIMARUL  ORAȘULUI  COMĂNEȘTI), SCRIITORII  CORNEL  GALBEN,  MIHAELA  BĂBUȘANU,  PROF.  CRISTINA  POPESCU, VIOREL  COSTEA (EXPERT  COMUNICARE  MOINEȘTI),  LUCIA  PĂDURARIU  ( CE CONDUCE  UN   ATELIER   DE   CREAȚIE   FLORALĂ  ÎN  MUNICIPIUL   BACĂU), MIHAELA RUSU (DE LA  FUNDAȚIA   LEOLAM  MOINEȘTI).  DE ASEMENEA  VOR  PARTICIPA  POEȚII  IONICA   BANDRABUR  (SLĂNIC  MOLDOVA), DOINA RUSU (TÂRGU OCNA) PRECUM   ȘI ALȚI  INVITAȚI  IAR  LANSAREA  DE CARTE  VA FI  PRECEDATĂ  DE VERNISAREA   UNEI  EXPOZIȚII  CU PORTRETE  ALE MEMBRILOR   GRUPULUI ”METAFORE  COMĂNEȘTENE”, REALIZATE DE IONUȚ PREDA. O   ADEVĂRATĂ  SĂRBĂTOARE  CULTURALĂ  LA  COMĂNEȘTI!

 

 

 

I

 

 

 

 

Distribuie articolul!