”Încearcă și tu!”

”Încearcă și tu!”

Dana Balcan  este albeancă (din  satul  Albele, comuna Bârsănești). Învățătoare, care prin învățământul simultan a ținut aprinsă flacăra educației  în satul natal, unde își dorește mult ca vechea școală să devină bibliotecă. Aceasta, deoarece  puținii elevi din satul Albele  învață acum la Școala Gimnazială Bârsănești.

Din postările sale de pe o rețea de socializare, alături de poemul ilustrativ ce însoțește acest articol am găsit și  mai multe rânduri  sugestive, care prezintă  lecţia de viaţă oferită de Charlie Chaplin fiicei lui. „Nu am fost un înger, dar am încercat să fiu OM. Încearcă şi tu!”, i-a spus cineastul Charlie Chaplin, încercând  să fie cât mai prezent şi în viaţa fiicei sale, Geraldine.

În 1965, fiica lui se străduia să-şi facă loc în lumea dansului, la Paris, iar artistul a simţit că trebuie să-şi încurajeze fiica, aşa că i-a transmis un mesaj emoţionant lui Geraldine:

 

”Fiica mea,

În lumea în care trăieşti, nu există numai dansuri şi muzică, Geraldine! La miezul nopţii, când părăseşti sala de spectacol, poţi uita de admiratorii bogaţi, dar nu uita să întrebi şoferul taxiului, care te va duce acasă, de soţia sa. Şi dacă este însărcinată. Iar dacă nu are bani de scutece pentru viitorul copil, pune-i nişte bani în buzunar. Mergi din când în când cu metroul sau cu autobuzul, mergi şi cunoaşte-ţi oraşul. Fii mai atentă în jurul tău, la oameni! Priveşte văduvele şi copiii orfani. Spune-ţi măcar o dată pe zi: <<Sunt ca ei>>. Da, eşti ca ei, fiica mea! Mai mult decât atât. Arta, înainte să dea aripi omului pentru a-şi lua zborul, îi rupe picioarele. Şi dacă va veni ziua când te vei simţi mai presus decât publicul, părăseşte scena. Ia primul taxi şi mergi prin periferiile Parisului. Îl ştiu foarte bine! Acolo vei vedea multe dansatoare ca tine, poate chiar mai frumoase, mai graţioase, mai mândre. Uită-te cu atenţie! Nu dansează mai bine decât tine? Recunoaşte, fetiţa mea! Întotdeauna se va găsi cineva care dansează, joacă mai bine decât tine! Dar ţine minte: în familia lui Charlie Chaplin nu a certat nimeni şoferul de taxi, nu a râs nimeni de săracii care locuiesc pe malurile Senei. Eu voi muri, tu îţi continui viaţa.

Dorinţa mea este să înţelegi cu adevărat ce am vrut să-ţi spun. Charlie a îmbătrânit, Geraldine. Mai devreme sau mai târziu rochiile albe, de scenă, vor fi înlocuite de haine de doliu, pe care le vei îmbrăca pentru a veni la mormântul meu. Nu vreau să te întristez. Uită-te însă în oglindă din când în când: acolo vei vedea trăsăturile mele, în venele tale curge sângele meu. Chiar şi atunci când sângele nu-mi va mai curge prin vene, să nu uiţi că Charlie a fost tatăl tău. Nu am fost un înger, dar am încercat să fiu om. Încearcă şi tu!

Te sărut, Geraldine! Al tău, Charlie. Decembrie 1965”.

Charlie Chaplin a trăit 88 de ani. El ne-a lăsat patru  declarații:

(1) Nimic nu este pentru totdeauna în această lume, chiar și problemele noastre.

(2) Iubesc să mă plimb prin ploaie pentru că nimeni nu-mi vede lacrimile.

(3) Cea mai pierdută zi din viață este ziua în care nu râdem.

(4) Șase dintre cei mai buni doctori din lume: Soarele,  Odihna, Exercițiul,  Dieta,  Respectul de sine  și Prietenii.

Despre  acestea Chaplin a scris:”Păstrează-le în toate etapele vieții tale și bucură-te de o viață sănătoasă…

Dacă vezi luna, vei vedea frumusețea lui Dumnezeu…

Dacă vezi soarele, vei vedea puterea lui Dumnezeu…

Dacă vezi o oglindă, vei vedea cea mai bună creație a lui Dumnezeu. Deci, crede-mă. Toți suntem turiști, Dumnezeu este agentul nostru de turism care ne-a definit deja rutele, rezervările și direcțiile… Încrede-te în El și bucură -te

Viața este doar o călătorie! Așa că trăiește ziua de azi!  Mâine s-ar putea să nu mai fie.”

 

ULTIMA   ORĂ:  ONEȘTENII  CE  IUBESC  ACEST  FRUMOS  MUNICIPIU POT  PARTICIPA AZI LA  ORA 14 LA BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ”RADU ROSETTI”, UNDE VA AVEA LOC CEREMONIA DE CONFERIRE A TITLULUI POST – MORTEM DE CETĂȚEAN  DE ONOARE  A MUNICIPIULUI  ONEȘTI  FOSTULUI  DIRECTOR GENERAL AL COMBINATULUI  PETROCHIMIC  BORZEȘTI –  VALENTIN  ANASTASIU 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!