”Pe banda de intrare de pe autostrada vieții de elev” , în municipiul Onești Liceul Tehnologic ”Petru Poni” este gata de a primi absolvenții clasei a VIII a, având o ofertă educațională foarte tentantă. În această ”călătorie a vieții de licean” de la Liceul Tehnologic ”Petru Poni” (aflat în municipiul Onești pe B-dul Republicii, nr. 60) elevii se pot pregăti pentru meserii cu un mare impact în aceste vremuri. Astfel, la clasa a IX a Liceu ei pot opta pentru specializările: Tehnician în turism (24 locuri), Tehnician în activități economice (24 locuri), Tehnician Ecolog și Protecția Mediului (24 locuri), Tehnician Proiectant CAD (24 locuri).
La Școala Profesională calificările pe care le pot obține cursanții sunt în meseriile: Ospătar (Chelner), Vânzător în unități de alimentație – 48 locuri, Mecanic Auto -24 locuri, Frizer – Coafor – Manichiurist – Pedichiurist (24 locuri), Comerciant – Vânzător (12 locuri) și Electrician Exploatare Joasă Tensiune (12 locuri).
La Liceu Seral, la clasa a IX a sunt 28 locuri pentru specializarea Tehnician în Activități Economice și tot 28 locuri pentru clasa a XI a la aceeași specializare (Tehnician în Activități Economice).
Prof. Adrian Podaru, director al Liceului Tehnologic ”Petru Poni” ne-a prezentat și un lucru deosebit de la această instituție de învățământ, declarându-ne: ”AVEM O OFERTĂ SENZAȚIONALĂ: BURSE DE 1.000 DE LEI PE LUNĂ PENTRU ELEVII CLASELOR A VIII-A CARE ALEG LICEUL NOSTRU!!! Învăţământul dual este un tip de învăţământ în care agenţii economici, viitorii angajatori, se implică direct, nu numai ajutându-i pe elevi să învețe o meserie, ci ajutându-i și cu echipament, cu o bursă, cu asigurarea unui loc de muncă la finalizarea celor 3 ani de studii. Liceul Tehnologic <<Petru Poni>> din Oneşti are în oferta educațională pentru anul școlar 2022-2023 un număr de 24 de locuri pentru elevii care optează pentru învățământul în sistem dual, adică în colaborare cu o firmă privată. Sunt 12 locuri pentru specializarea operator la fabricarea cherestelei și 12 locuri pentru meseria de brutar-patiser-preparator produse făinoase. În ambele cazuri, statul oferă din start 200 de lei pe lună fiecărui cursant, pe toată perioada școlarizării. Dar beneficiile nu se termină aici pentru cursanții care optează pentru una dintre cele două specializări amintite. Astfel, în urma unui parteneriat între Liceul Tehnologic <<Petru Poni>> Oneşti şi compania Barlinek SA, pe lângă experienţa practică ce o vor putea acumula în cadrul fabricii de pe strada Calea Mărăşeşti, elevii vor câştiga 800 de lei pe lună, pe toată perioada şcolarizării, pe lângă cei 200 oferiţi de stat. Rezultă un total de 1.000 de lei lunar.
În ceea ce-i privește pe elevii care optează pentru specializarea brutar – patiser – preparator produse făinoase, aceștia vor primi lunar câte 400 de lei (200 de la stat și 200 de la agentul economic). În afară de învățământul dual, oferta educatională este variată și diversificată și la liceu- forma de invățământ – zi, invățământ profesional și liceu- forma de invățământ- seral! Vă așteptăm cu drag!”
De la Liceul Tehnologic ”Petru Poni” mai menționăm două lucruri deosebite: Aici se află în derulare două proiecte Erasmus +. Este vorba de proiectele „Our Future Life in a Digital World” ( în foto 1) și ”Erasmus TV Internațional”, ambele fiind finanțate de Comisia Europeană. După mobilitatea care a avut loc în Spania (în cadrul primului proiect menționat, la Valbona d’ Anoia, localitate în apropiere de Barcelona) recent un grup de doi profesori și patru elevi ai Liceului Tehnologic ”Petru Poni” Onești s-au aflat în Estonia, la activitățile desfășurate în cadrul Proiectului ”Erasmus TV Internațional” (în foto 2). Evidențiem faptul că lucrurile înălțătoare menționate ( acest liceu oneștean fiind un adevărat ”campion al participării la proiecte europene!”), sunt încă un argument pentru absolvenții clasei a VIII a de a deschide ”ușa” pregătirii pentru însușirea unei specializări / meserii și pentru viață la Liceul Tehnologic ”Petru Poni”.