D-ale Mariei Tănase

D-ale Mariei Tănase
Duminica, 26 Iunie, ora 18.00, in Parcul Municipal, vă așteptăm cu veselie si muzică bună, să facem o incursiune in timp si readucem piesele Mariei Tănase în zilele de azi, pe armoniile Light Quartet din Bucuresti!
Concertul tribut – ,, D’ale Mariei Tănase” prezintă unele dintre cele mai cunoscute și îndrăgite piese ale marii artiste, transpuse în formula de cvartet clasic, un concept unic în România.

 Maria  Tănase  s-a născut în București (mahalaua Cărămidarilor), ca al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârța, judetul Sibiu, zona Făgăraș și al florarului Ion Coandă Tănase, din satul oltenesc Mierea Birnicii, de pe valea Amaradiei. De mică a venit în contact cu cântecul, atât mama cât și tatăl fiind mari iubitori ai cântecului popular și ai muzicii în general. Apare pe scenă, pentru prima dată, în anul 1921 pe scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos” din Calea Piscului.

A devenit celebră abia în anul 1938, când a înregistrat primele cântece pentru Societatea Română de Radio, care însă au fost distruse în 1940 de Garda de Fier, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic. Adevăratul motiv al acestei mișcări antisemite a fost faptul ca în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau și o serie de intelectuali evrei.

În anul 1940, după cooptarea la guvernare a Mișcării Legionare, muzica de petrecere, populară, a fost interzisă la difuzare pe terase, grădini etc. Era decretat doliu național, „Regimul Pompelor Funebre”. În acea perioadă, unii difuzori nu au respectat interdicția impusă de noul guvern, astfel încât au fost distruse cu toporul multe inregistrări ale Mariei Tănase, de către legionari zeloși. Pretextul interdicției muzicii ei o perioadă de timp poate fi și povestirea potrivit căreia Maria Tănase, fiind o mare amatoare de șah, își teroriza partenerii de joc jucând goală, fapt pe care il povesteste la un moment dat Constantin Brâncuși.

Maria Tănase a reprezentat România, ca și alți artiști precum Constantin Brâncusi, la Expoziția Mondială de la Paris din anul 1938. După o călătorie în Turcia, a organizat o serie de spectacole pentru soldații răniți pe front, alături de nume importante din cultura romanească, precum George Enescu, George Vraca și Constantin Tănase. În anul 1955,  ea a primit „Premiul de Stat” iar in anul 1957 a primit titlul de „Artist emerit”. În anul 1963, Maria Tănase a aflat în timpul unui turneu că avea cancer la sân și că ar mai fi o șansă să scape dacă întrerupe turneul și se operează urgent. Artista s-a gândit, și-n cele din urmă a refuzat, dându-și seama că nu mai are nici-o șansă, și a dus turneul la bun sfârșit. Cancerul a afectat și plămânii, artista cântând cu dificultate, gâfâind. Pe 19 iunie 1963 a avut ultimul spectacol, la Hunedoara.        Sursa acestor informații – Radio  Popular

 

Distribuie articolul!