Primăria comunei Mănăstirea Cașin cu sprijinul Ansamblului Folcloric ”Mugurașii Mănăstireni” organizează în satul Pârvulești (pe Luncă) între 1 – 3 iulie prima ediție a Zilei comunei Mănăstirea Cașin. Manifestarea debutează azi, 1 iulie, de la ora 16.00 cu Simpozionul ”Pe-un picior de plai / Pe o gură de rai” – Mănăstirea Cașin, vatră de istorie și spiritualitate. Simpozionul va avea loc la Căminul Cultural și se bucură de participarea a numeroși invitați. Demn de remarcat este faptul că în cadrul acestui simpozion va fi lansată o broșură cu prezentarea comunei Mănăstirea Cașin, realizată de Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău. Această inedită broșură face parte dintr-un proiect mai amplu – ”Comorile județului Bacău”, implementat în mai multe așezări băcăuane de către Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău.
În ziua de 2 iulie se va desfășura Festivalul Județean de Etnografie și Folclor ”Regina Maria”, care va debuta cu Parada portului popular. Este de menționat faptul că această manifestare este singurul festival de folclor de pe valea Cașinului iar la ediția din acest an și-au anunțat participarea ansambluri folclorice din mai multe județe.
Și ziua de 3 iulie este dedicată muzicii și dansului popular, pe scena amenajată pe Luncă (la Pârvulești, un loc mult îndrăgit de mănăstireni!), vor urca mai multe ansambluri folclorice dar și ”nume sonore”, ce vor electriza atmosfera. Este vorba despre ansamblurile folclorice ”Zestrea”, ”Doina Bacăului”, ”Bobocul” și un ansamblu folcloric de peste Prut, din localitatea Parcova (Edineț) dar și de ”Mugurașii Mănăstireni”. Un adevărat regal muzical va fi și programul artistic, ce va fi susținut de interpreții Ion Paladi, Nicu Paleru, Gabriela Comăneci, Elena Comăneci, Delia Racu, Robert George Aparaschivei și alți artiști locali.
Menționăm că inițiativa de a sărbători Ziua comunei Mănăstirea Cașin în prima duminică a lunii iulie a fost luată de primarul acestei comune, ing. Adriana Enache și de Consiliul Local cinstind împlinirea, la 4 iulie 2022 a trecerii a 100 de ani de când frumoasa comună de pe valea Cașinului a fost împroprietărită cu 740 de hectare din pădurea statului.
Manifestarea Ziua comunei Mănăstirea Cașin, ce debutează din acest iulie întregește salba de frumuseți a plaiurilor de baladă de aici – locul geografic unde s-a născut Miorița, mirificul tărâm românesc unde s-au dus lupte crâncene în Primul Război Mondial, pe unde a pășit de nenumărate ori Regina Maria, să încurajeze soldații și să le păstreze vie amintirea lor! Tot aici, alături de frumusețea munților curge neobosit firul de apă al Cascadei Buciaș iar în această comună se înalță două impozante biserici – cea veche, cu zid de cetate, înălțată de domnitorul Moldovei Gheorghe Ștefan și cea nouă, cu alură de ctitorie ștefaniană, care își sărbătorește unicul hram din țară, Sfântul Simeon – Noul Teolog.