O (re) întâlnire – miracol, la Ghimeș

O  (re) întâlnire – miracol, la Ghimeș

 

 

Intrarea în  mijlocul verii ne întâmpină cu glasul a mai multor  sărbători  și… miracole! Dacă mai ieri îi sărbătoream pe cei care ”osteneau cu  creta și cu tabla pentru a da oameni pentru oameni” (după cum remarca într-o postare profesorul Nicolae Ciorobea, amintindu-ne  și un gând al Sfântului Ioan Gură de Aur  – ”Nu  există artă mai frumoasă decât arta educației; pictorul și sculptorul fac doar figuri fără viață, dar educatorul creează un chip viu. Uitându-se la el se bucură și oamenii, se bucură și Dumnezeu”- putem vorbi acum de un eveniment deosebit, ce va fi găzduit de Biserica Romano – Catolică din Ghimeș Făget. Este vorba despre …prezența pentru  a treia oară  în această localitate a Turneului Internațional Stradivarius, cu Alexandru Tomescu. Astfel,  în ziua de 5 iulie, de la ora 19.30 măiastra vioară Stradivarius  ca răsuna din nou la Ghimeș, maestrul Alexandru Tomescu fiind însoțit de  chitaristul Dragoș Ilie. Dacă anul trecut pandemia a fost învinsă și  iubitorii muzicii clasice s-au bucurat  la Ghimeș  Făget de magistrala interpretare a  lui Alexandru Tomescu (acompaniat de pianistul spaniol Josu de Solaun), a celei mai renumite compoziții a lui Ludwig van Beethoven – ”Oda Bucuriei” (cunoscută și ca ”Simfonia a IX a), de această dată este vorba despre un spectacol ”PAGANINI  MAGIC”.

Turneul Internațional Stradivarius este festivalul de muzică clasică cu cea mai lungă tradiţie din România (fiind în acest an  la a XVa ediție!) iar Ghimeșul se află  alături de Oradea, Satu Mare, Bistrița, Iași, Brașov, Sibiu, Târgu Jiu, București și de alte localități unde va fi promovată  cultura! Și în acest an  Turneul Internațional Stradivarius poposește la  Mihăileni (locul de naștere al marelui compozitor și dirijor român George Enescu)  dar  inedit în   acest an  e faptul că în ziua de 16 iulie, de la ora 14.00 vioara  Stradivarius Elder Voicu  va răsuna în cadrul unui concert pe Platoul Bucegilor, la  Cabana Caraiman!

Organizatorii au  menționat  faptul că ”Ediția a XV a- 2022- a Turneului Stradivarius propune publicului, prin campania de interes public, să se implice și să acționeze în sprijinul tinerilor artiști ucrainieni afectați de război. Pacea și Libertatea nu sunt gratis în Ucraina,  imaginea războiului înfăţişând femei şi copii plângând în staţiile de metrou din Kiev, care s-au adăpostit acolo pentru a se feri de bombele ruseşti sau mame și copii refugiați în lumea largă. Pacea și Libertatea  înseamnă sacrificiul suprem pentru valorile democrației și libertății și ne  propunem să ducem povești, să susținem inițiative care au puterea de a schimba atitudini și vieți, ce pot fi parte activă a schimbării comportamentului față de tinerii artiști afectați de dramele războiului din Ucraina”. De asemenea,  este subliniat  faptul că ”violonistul Alexandru TOMESCU, liderul acestui proiect, duce în toate regiunile țării sunetul celei mai bune muzici, fiind acompaniat de Vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu-Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur. El aduce în mijlocul tinerilor, a spectatorilor de toate vârstele  cele mai frumoase povești și, totodată, crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii”.

Pentru împlinirea acestui miracol la Ghimeș Făget mai este  ceva ce trebuie  evidențiat: familia Petre și Lucica Pal împreună cu fii Damian și Ramona  au creat aici brandul ”Degustarium”, care a adus  mari schimbări în zonă prin valorificarea  produselor montane. Din mijlocul familiei sale Damian Pal(prieten  al marelui violonist Alexandru Tomescu, pentru care a avut –în preajma zilei sale de naștere – ca dar deosebit o gordună) încurajează  cultura  și tinerii, aducând   pentru ei, odată cu  fascinanta bucurie a muzicii și încredere în forțele proprii  și curaj pentru  un viitor mai bun. Aceasta deoarece cu toată dăruirea sa,  Damian Pal cultivă în zonă  conceptul ”Oamenii  inspiră”.

Menționăm că  la finalul  acestui concert, la care sunetul muzicii va fi însoțit de un deosebit joc de lumini, spectatorii  vor fi invitați   la o degustare de brânzeturi de pe Valea Ghimeșului și vinuri de la Casa Isărescu și  Crama Bauer, în prezentarea oenologului Oliver Bauer!   Ion Moraru

Bilete  la  acest concert  sunt  disponibile la Degustarium Ghimeș și online:

https://www.blt.ro/alexandru-tomescu-concert-la-ghimes..

 

 

 

 

Distribuie articolul!