Aniversări literare 99 – Constantin Bălăceanu Stolnici, 99 – Haralamb Zincă

Aniversări literare  99 – Constantin Bălăceanu Stolnici,  99 – Haralamb  Zincă
99 de ani de la nașterea omul de ştiinţă Constantin Bălăceanu-Stolnici
Constantin Bălăceanu-Stolnici –  medic neurolog de profesie, pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie şi anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Este, de asemenea, Director de Onoare al Institutului de Antropologie “Fr. I. Rainer” al Academiei Române, preşedintele de Onoare al Societăţii Academice de Antropologie, dar şi preşedinte al Centrului Internaţional Antidrog şi al Drepturilor Omului, format din 14 organizaţii europene.
Familia din care provine are o istorie realmente fabuloasă, mulţi din înaintaşii săi fiind personaje importante, mai ales în politica vremii, care au influenţat puternic istoria ţării noastre. Bălăcenii sunt cei care au contribuit la constituirea Bucureştilor, schimbând la faţă Mahalalele Bălăceştilor şi Bărăţiei, au militat pentru construirea unei universităţi cu predare în limba română, în vremea când studiile se făceau numai în greaca veche, latină şi slavonă, însă unii, mai originali, au manifestat ideologii utopice, cum ar fi înfiinţarea „Falansterului de la Scăieni“, primul experiment socialist de la noi, „opera” boierului Emanoil Bălăceanu.
Constantin Bălăceanu-Stolnici este considerat ultimul boier autentic, cel din urmă descendent al familiei Bălăcenilor, însă în cartea sa de vizită se regăsesc şi pasaje întunecate, rezultate din colaborarea sa – recunoscută – cu organele represive ale epocii comuniste.
Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut la 6 iulie 1923, la București, fiind descendent al vechii familii boiereşti a Bălăcenilor, care a aparținut nobilimii pământene, cu origini în secolul al XIII-lea, şi căreia, în secolul al XVII-lea, aula imperială vieneză – Leopold I – i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German și i-a concesionat stema. „Bălăcenii” au fost mari ctitori de biserici, ridicând nu mai puţin de 16 lăcaşuri de cult, au fost inteligenţi, unii au fost risipitori, dar au jucat un rol extrem de important în destinul Munteniei.
Conform cercetătorilor, cel mai cunoscut ascendent pe linie masculină al familiei Bălăceanu ar fi cneazul Balaci, decedat în anul 1283, conducător militar al voievodului muntean Litovoi, care ar fi murit într-o luptă avută cu ţarul Milutin al Bulgariei.
A scris peste 25 de cărţi, fie specializate pe neuroștiință, în limbile română şi franceză, cum sunt „Elemente de Anatomie și Fiziologie a Sistemului Nervos”, 1948, „Elemente de neurocibernetică”, în colaborare cu Edmond Nicolau, 1967, Personalitatea umană – o interpretare cibernetică (în colab. cu Edmond Nicolau), 1972, „Équilibre du corps et de la pensée”, în colaborare cu R. Bizé, Paris 1968, „Neurogeriatria”, 1984, „Tratat de geriatrie practică”, 1998, sau „Structuri centrale ale sistemului nervos”, 2001, fie volume pe teme diverse, cum sunt „Cele Trei Săgeți” – studiu de istorie națională, 1995, „Saga baronilor du Mont. 900 de ani de istorie politică și militară a Europei”, 1995, „Introducere în studiul kabbalei iudaice și creștine”, 1996, „Saga Bălăcenilor”, 2001, sau „Gândirea magică, geneză și evoluție, scrisă în colaborare cu Magdalena Berescu, în 2009.
C.  Bălăceanu – Stolnici a primit numeroase titluri, premii şi distincţii, fiind de menţionat insigna de evidenţiat în munca sanitară în anul 1979, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Gr. T. Popa” din Iași, al Universității din Petroșani și al Universității Ecologice din București, decoraţia „Crucea Patriarhală”, „Marele Premiu” al Societății Franceze de Sinteze Înalte, Meritul Maltez în grad de Ofițer – în 1993, Ordinul Steaua României în grad de Cavaler sau Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.
99 de ani de la nașterea maestrul thrillerului polițist și de spionaj  Haralamb  Zincă
Haralamb  Zincă –  pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman (04 iulie 1923, la Roman – 28 decembrie 2008, la București), autor de romane polițiste și cărți-document.
Din mărturisirile scriitorului, aflăm că „la nici 22 de ani, a fost unul dintre acei evrei din România care au luptat în cel de-al doilea război mondial…” A fost bibliotecar la ARLUS (1945-1946). A absolvit Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” (1950-1951). A lucrat ca redactor-șef adjunct la revistele „Tânărul scriitor” și „Luceafărul”, redactor la „Viața românească”, secretar responsabil de redacție la „Gazeta literară” (1962-1966) și director al Casei Uniunii Scriitorilor, din 1967.
Este autorul a peste 50 de cărți polițiste și de spionaj, considerat părintele literaturii de gen din România,„ Sfârșitul spionului fantomă” fiind prima carte de spionaj scrisă de un autor român, iar„ O crimă aproape perfectă” prima carte polițistă.
A fost unul dintre cei mai vânduți scriitori români ai epocii sale. Cărțile lui, tipărite în tiraje de 250 000 – 300 000 exemplare, se epuizau în doar câteva zile. Cazurile inventate de el erau atât de surprinzătoare, încât anchetatorii profesioniști îi cereau sfaturi pentru rezolvarea unor cazuri reale.
A fost distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București – pentru cartea-document „Și a fost ora H” (1971) – și cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976).
Printre cele mai cunoscute romane scrise de Haralamb Zincă, se numără: Sfârșitul spionului Fantomă (1963), Taina Cavalerului de Dolenga (1965), Moartea vine pe bandă de magnetofon (1967), Ochii doctorului King (1968), O crimă aproape perfectă (1969), Crima de la 217 (1970), Limuzina neagră (1973), Un glonte pentru rezident (1975), Soarele a murit în zori (1976), Mapa cenușie G.R. (1977), Dragul meu Sherlock Holmes (1977), Toamna cu frunze negre (1978), Anotimpurile morții (1980), Glonțul de zahăr (1981), Destinul căpitanului Iamandi (1982), Operațiunea Soare   (1984), Suspecta moarte a lui Mario Campanella (1991), Moartea m-a bătut pe umăr (1993), Moartea mirosea a Christian Dior (1997).
Seria de autor Haralamb Zincă va număra pentru început 17 titluri, ultimele cinci făcând parte din celebra colecție Pe urmele agentului „B-39”. Editura a selectat din vasta operă a scriitorului cele mai cunoscute titluri, dar și cărțile cel mai bine scrise, rezumându-se doar la operele de ficțiune.
A decedat la 24 decembrie 2008 la București, după ce mulți ani a suferit de boala Alzheimer și a fost aproape uitat. Scriitorul a fost înmormântat la Cimitirul Evreiesc de lângă stația de metrou Eroii Revoluției.
Fiul său, Andrei (Abraham) Zincă, locuiește în SUA și e un cunoscut regizor de telenovele latino americane.
ARTICOLE  REALIZATE  CU SPRIJINUL  SECȚIEI  ÎMPRUMUT  ADULȚI  A  BIBLIOTECII  JUDEȚENE  ”PANAIT   CERNA”   DIN   TULCEA
Distribuie articolul!