De la ”cioplitori în marmora sufletului” la excelența în învățământul oneștean

De la  ”cioplitori în marmora sufletului” la excelența în învățământul oneștean

OFERTA   EDUCAȚIONALĂ   A COLEGIULUI  NAȚIONAL   ”GRIGORE  MOISIL”   PENTRU   ANUL  DE ÎNVĂȚĂMÂNT   2022 – 2023

 

Cu împlinirea ”lucrurilor mărunte”, ce  aduc bucurie în sufletele profesorilor  dar și elevilor, de la  mărturisiri copleșitoare și mesaje  ce au reverberat în adâncul ființei  și până la un strop de tristețe în suflet – toate s-au adunat într-un fascinant buchet la Festivitatea de absolvire a promoției 2018 – 2022 a Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești. ”Este dificil  să spun ceva întrucât nu aș spune totul! Acum sunteți  33  de oameni, 33 de suflete, de minți în care  am căutat să semănăm tot ce a fost mai bun în știință! Nu vrem  <<saci umpluți>>  ci să aveți făclii și taine vii, ce luminează în veșnicie! ”s-a adresat absolvenților părintele preot Constantin Jupenschi în timp ce  eleva Maria  Tihoc a menționat:”Un singur  <<mulțumesc>>  este tot ce putem oferi mereu. Uneori lucrurile mari se ascund în gesturi mici”. Prof. Anca Valentina Acsinia a arătat în discursul  către absolvenți că nu trebuie să  uite că ”educația este floarea culturii, trecută prin suflet!”

Dintre  alți ”cioplitori în marmora sufletului – <<domni și doamne Trandafir>>”  (după cum  frumos a menționat aceeași profesoară), ce au rostit  frumoase  gânduri absolvenților  menționăm  și pe  ”proful de mate”  Daniel Grozavu. Om al cifrelor, fiind hărăzit și cu un deosebit talent literar  el  s-a adresat direct absolvenților: ”Ai grijă de tine! Ești persoana cu care îți vei petrece toată viața! Amprenta sufletului tău nu  poate fi ștearsă niciodată de viețile pe care le-ai atins! Noi trăim într-o societate care se digitalizează. Ce concluzionez? Experiența și trăirea ta contează! Hai să fim spontani!” Aceste gânduri au fost întărite de …patru versuri, ce  ”merg la suflet”  oricui:” Când drumul pare înfundat / Speranțe, visuri, soartă / Tu mai încearcă înc-o dată / Și mai deschide o poartă!”

Porniți în viață  cu gândul de a duce mai departe numele  Colegiului Național ”Grigore Moisil”  absolvenții au ascultat și cuvintele și motto-urile transmise de prof. Irina  Livia Enache, directorul acestei instituții, unul din ele fiind: ”Fără Dumnezeu și nemurire nu există adevăr!”( cuvinte emblematice  ale marelui flozof Petre Țuțea, care considera că ” Adevărul este Dumnezeu, din voința căruia omul creștin este nemuritor”).

Șef al acestei promoții de moisiliști a fost  olimpicul la Informatică Cezar Constăndoiu, care  a absolvit  cei patru ani de liceu cu media 9.90! El a considerat acest succes ” un simbol al biruinței, să fim oameni  armonioși!”  Vorbind  de acest olimpic ce consideră că  ”puterea de a munci este o binecuvântare”, evidențiem  și un fapt un  unic de excelență moisilistă  pe aceste frumoase meleaguri ale Oneștiului: Cezar  Constăndoiu  s-a calificat  la Etapa națională a Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist 2022, sub coordonarea  profesoarei Carmen Elena Melinte!

Menționăm că la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești (care la recenta sesiune  a examenului de Bacalaureat s-a clasat pe locul III la promovabilitate la nivelul județului Bacău), din anul 2003 toţi participanţii la Faza naţională a Olimpiadelor Şcolare benefiziază  de un mecenat în valoare de 1000 Euro!

       

 

Sportul – o ștafetă  la înălțime la Colegiul Național ”Grigore Moisil”  din Onești

 

Dacă vorbim de lucruri dintre cele mai frumoase, care oferă  încredere dar și perseverență, insuflând motivația de a fi cel mai bun, la Colegiul Național ”Grigore Moisil” mai  este  ceva  foarte competitiv – SPORTUL!

Cu implicarea  profesorilor coordonatori Maria Stanciu și Ana Maria Chelaru la acest prestigios  colegiu oneștean au fost obținute  și în anul de învățământ 2021 – 2022  frumoase rezultate sportive, ce  țin aprinsă  flacăra performanței.  Într-un ”Top 10”  al acestor rezultate, pe primul loc este  calificarea la Etapa Națională  a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar  (ONSS) la cros a elevei Gaftoi Maria –Magdalena (competiție care a avut loc la jumătatea lunii mai la Botoșani). Ea a reușit să  cucerească  primul loc la Etapa județeană, unde s-au mai  remarcat pe locul 3 – Maria Feru (prof. îndrumător Ana Maria Chelaru) și Laurențiu Spînu (prof. îndrumător Maria Stanciu) și Antonio Roberto Rențea (ce a obținut mențiune). Prof. Maria Stanciu, care a îndrumat-o pe Maria – Magdalena Gaftoi (în foto 1 – sport) este mândră pentru încă o performanță a acestei sportive – clasarea pe locul 2 la Etapa județeană la Pentatlon, unde au urcat pe podium și alți moisiliști (Lara Pădure  și Robert Sarca – pe locul 2, Adrian Păduraru primind mențiune).

   

Iată și alte  performanțe sportive  de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești:  clasarea  pe locul 3 la  Etapa zonală  a  ONSS a echipei de  Volei băieți (profesor coordonator, Chelaru Ana – Maria, această echipă  (foto 2 – sport) impunându-se pe primul loc la Etapa județeană) ; Calificare la Etapa zonală a ONSS a echipei de  handbal băieți (profesor îndrumător Ana Maria Chelaru) ; clasarea pe locul 2 la Etapa județeană a echipelor  de Fotbal  băieți, Baschet băieți și Handbal fete de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești, aceste echipe fiind pregătite de prof. Maria Stanciu. Este de remarcat  meciul derby de la Baschet băieți între echipele Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești și Colegiul Național ”Ferdinand” din Bacău (câștigat de către liceenii băcăuani), care a arătat o echipă  cu o forță de joc deosebită, având sportivi formați  la colegiul oneștean. De asemenea, echipa de Volei fete (prof. coordonator Ana Maria Chelaru),  a Colegiului Național ”Grigore Moisil” s-a clasat pe locul 2. Este de remarcat faptul că în multe dintre dispute  moisiliștii au avut ca adversari ”cantemirenii” din Onești, meciurile dintre aceste două echipe  arătând concurența eficientă și benefică a celor două colegii din municipiul de pe Trotuș. Alți elevi de  la Colegiul Național ”Grigore Moisil” s-au remarcat la șah:  îndrumați de prof. Maria Stanciu,  Severin Denisa – Gabriela  și Vlad Daniel Șimon  au obținut  Mențiune iar Ferrant Luc – Teodor s-a clasat pe locul 10) în timp ce Pîrjol Luca s-a clasat pe locul 6  (profesor coordonator,  Ana Maria Chelaru).

Pe lângă toate aceste performanțe  ce confirmă dăruirea profesorilor  pentru ascensiunea sportului oneștean trebuie să reliefăm  încă un fapt al vocației pentru sport: Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești a fost și organizator a Etapei județene la șah (licee), o competiție  care a adus elita elevilor pasionați de ”sportul minții”. Iar Etapa județeană la handbal a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (găzduită de Sala Municipală de lângă Stadionul Energia), a fost competiția la care nu aveai loc ”să arunci un ac”,  combatantele din Onești, de la colegiile ”Grigore Moisil” și ”Dimitrie Cantemir” făcând toate eforturile pentru a dărui înfocatelor sale galerii cele mai frumoase jocuri!      Ion Moraru

 

 

 

Distribuie articolul!