O ”legendă vie” a Oneștiului – Ansamblul folcloric ”Doina Trotușului”

O ”legendă vie” a Oneștiului –  Ansamblul folcloric  ”Doina Trotușului”

Cu sufletul plin de o reverberație  înnăbușită  marele scriitor Alexandru Vlahuță, în poezia ”Unde ne sunt visătorii? ” a  declamat nu numai cu tristețe ci și cu o mare înflăcărare:”Câte nu-s de scris pe lume! Câte drame mişcătoare / Nu se pierd nepovestite, în năprasnica vâltoare / A torentelor vieţii! Câţi eroi, lipsiţi de slavă, /  Nu dispar în lupta asta nesfârşită şi grozavă! / Şi, sub vijelia soartei, câte inimi asuprite, /  Câţi martiri pe cari vremea şi uitarea îi înghite!”

Atingând  ”cu arcușul sufletului” o strună a durerii și nemulțumirii pe care le poartă  oriunde cu sine coregraful Francisc Enășel, președintele Fundației ”Doina Trotușului” din Onești, ne-a mărturisit cu durere:”Am răsfoit trei cărți – monografii despre Istoria municipiului Onești… una fiind realizată de Rozalia și Teodor Verde, o alta ce are ca autori pe  prof. Bogdan Romandaș, Vasile Jenică Apostol și Vilică Munteanu –  <<O istorie a Oneștiului – Restituiri>> și una – aflată ca  un manuscris și văzută la biblioteca oneșteană… În nici una din aceste cărți  nu s-a consemnat nimic despre Ansamblul folcloric  <<Doina Trotușului>> din Onești, ce a reprezentat România și folclorul românesc peste mări  și țări, care a   fost prezent la numeroase festivaluri artistice! După cum nu este scris nici un rând despre marea echipă de handbal masculin ce a fost în  municipiu, care a făcut ca să-i vedem aici, pe terenul sportiv Carom pe marii handbaliști Ștefan Birtalan,  Gheorghe Gruia, Cornel Oțelea, Cornel Penu și  Cristian Gațu, jucătorii  oneșteni jucând  de la egal la egal cu ei! Dar nici despre echipa  de fotbal FC Onești, care a activat două sezoane competiționale în Divizia A (Liga a I a).”

 

A fost odată…

 

Ansamblul folcloric ”Doina Trotușului” a fost înființat în anul 1962, când primar al orașului era  Iordan Pîrlitu. ”Ansamblul a fost înființat de   regretatul Petrică Teodoru, de numele căruia se leagă participarea la multe festivaluri de folclor, atât în țară cât și în străinătate. Acest ansamblu rămâne un reper al folclorului românesc, de-a lungul timpului făcându-se remarcat nu numai prin bogăția și  autenticitatea  melodiilor și dansurilor prezentate dar și prin frumusețea  costumelor populare tradiționale  și a spectacolelor de neuitat, cu care a încântat mii și mii de spectatori”, ne-a declarat coregraful Francisc Enășel, cu dorința  că trebuie scris un astfel de articol pentru ca autoritățile locale oneștene  să sprijine  mai mult  viața artistică  la diferite niveluri!

 

 

Ca și în alte domenii (Oneștiul având  unul din cele mai mari combinate petrochimice din țară, fiind și orașul ce a dobândit prin succesele Nadiei Comăneci un renume sportiv de neegalat și a fost la înălțime în  mai multe ramuri – învățământ, medicină și altele), cultura  a avut pe aceste meleaguri rădăcini viguroase, ea strălucind  și la mii de kilometri depărtare, unde a reprezentat România cu mare cinste!

Prima deplasare a Ansamblului folcloric ”Doina Trotușului” în străinătate  a avut loc în anul 1977 în Olanda, unde a susținut spectacole  în mai multe localități din această țară. Astfel oneștenii  au dat spectacole  în orașul Hoorn (o localitate tipic  olandeză, cu case pe apă  și cu bărci  cu pânze ce amintesc de începuturile navigației – acesta fiind locul  care a dat numele, Cape Horn,   celui mai sudic punct al continentului  american), la Utrech (al patrulea oraș, ca mărime și populație, al Olandei) și în alte așezări din această țară. Succesul acestui turneu de o lună în Olanda al ”Doinei Trotușului” din Onești  a fost unul deosebit, fiind  evidențiat și în scrisoarea adresată de directorul olandez D. van de Vooren profesorului Nicolae Nistor, de la Institutul de Cercetări Etnologice  și Dialectologice  din București.  În această scrisoare se menționează:”Toate spectacolele date de  către  Ansamblul Doina Trotușului – și au fost numeroase –  au fost primite cu  foarte, foarte mult entuziasm de către spectatori și de  către presa olandeză. Dansatorii, cântăreții și muzicienii  de la  <<Doina Trotușului>> sunt cu adevărat  ambasadori ai țării dumneavoastră și au  întărit și confirmat  relațiile de prietenie  între România și Olanda. S-a dansat în școli, în azile de bătrâni și în aer liber.  Toate aceste spectacole erau caracterizate printr-un  entuziasm și un elan enorm din partea ansamblului. Aliura și elanul coregrafiilor, frumoasele cântece, orchestra, costumele unice, totul a contribuit ca să ne dea o impresie  extraordinară  despre  folclorul românesc.”.

După Olanda, în 1981 Ansamblul folcloric ”Doina Trotușului” din Onești a  reprezentat România  la  Festivalul Internațional de Folclor de la Bilingham (Marea Britanie). Aici au fost prezente formații artistice  din Statele Unite ale Americii, Polonia, URSS (Georgia), Spania, Cehoslovacia, Italia, Mexic, Turcia, Paraguay, Israel și altele.

De un mare succes s-a bucurat Ansamblul folcloric ”Doina Trotușului” și în Suedia, unde în anul 1983 a susținut spectacole  timp de o lună în mari orașe ale  acestei țări. Timpul a trecut iute ”în drumul său” dar iată cum era însemnat  acest succes sâmbătă  2 iulie 1983 de către vajnicul publicist Cornel Galben,  cu tâmple albe  azi  dar ”mereu tânăr”, fiind alături de reverberațiile celor mai profunde  evenimente culturale. ”Malmo, Varnamo, Mjolby, Linkoping, Norrkoping, Finspang, Eskilsturna, Stolkholm… Peste tot mesagerii artei românești au fost foarte  bine primiți, suitele de dansuri   și obiceiuri din Moldova, Banat, Transilvania, Oaș și Oltenia, fiind apreciate atât de publicul larg cât și de  specialiști. De altfel, la solicitarea organizatorilor, artiștii din municipiul trotușean au susținut spectacole și în grupuri mai mici, uneori chiar și de câte 4 – 6 ore pe zi. Sub conducerea muzicală a dirijorului Miluță Cristian,  doinele și  baladele românești, recitalurile soliștilor vocali Genovia Ardeleanu, Nelu Udrea și Aurel Turturică,  naistului Ion Găman,  trompetistului Stan Firicel și Gheorghiță Bițoiu la țambal, colindele, măștile, caprele și căluții, dar mai ales  <<Călușul>> au fost foarte bine cotate, presa acordând spații largi comentării evoluției de excepție a mesagerilor noștri”  În articolul ”Ansamblul Doina Trotușului în Suedia ” Cornel Galben înserează și opinia împărtășită de Brill Yman sub titlul ”Succes pentru folclorul românesc”:”Programul este o simfonie înflăcărată de culori, dinamism și dansuri ce produc transpirație. 16 dansatori, opt bărbați și opt femei, au dansat în costume brodate de mână, cu un colorit bogat și au demonstrat o excepțional de bună  abilitate a picioarelor, atât la pantofi ușori de damă cât și la  cismele bărbătești din piele… Spectacolul a adus un vânt de fericire și veselie”.

Adevărat mesager al tradițiilor și valorilor românești, în repertoriul Ansamblului folcloric ”Doina Trotușului” din  Onești se aflau  melodii de joc, cântece și dansuri populare  dar și Hora Staccato, ”Sârba în căruță” și neasemuita ”Ciocârlie”.

 

De la noi, de pe Trotuș

 

Ca ”legendă vie” a  acestor  meleaguri Ansamblul folcloric ”Doina Trotușului” din Onești a reprezentat  România și în Franța (în 1984, la Concarneau Franța, peste ani aici fiind prezent Ansamblul folcloric Studențesc ”Românașul” din Cluj), în Siria, Elveția, Bulgaria și în alte țări. ”Doina Trotușului” a participat și la festivalurile naționale de folclor ”Cântecele Munților” (Sibiu, 1986),  ”Argeșule, plai cu dor” (în 1987), la Festivalul Interjudețean ”Călușul” Caracal, la Festivalul Latinității (desfășurat la Sala Palatului din București și la Hunedoara) și la mai multe ediții ale ”Toamnei Culturale Băcăuane” precum și la festivaluri de folclor ce au avut loc pe litoral (inclusiv la Festivalul Internațional al Tineretului de la Costinești). Sub bagheta dirijorilor Paraschiv Oprea și Miluță Cristian la  secțiunea de muzică populară a mult – îndrăgitul festival ”Retorta de Cristal”, concurenți din toate județele țării au fost acompaniați de Orchestra  de muzică populară a Ansamblului ”Doina Trotușului”. Între câștigătorii acestui festival menționăm  pe interpreții  Elena Vasiliu (la prima ediție a ”Retortei de cristal”), Adriana Marcu, Viorica Florișteanu și Aurel Turturică.

În decursul anilor alături de   Orchestra  Ansamblului ”Doina Trotușului” din Onești și-au deschis inima în fața publicului, dăruind  cele mai frumoase  cântece  interpreții Ion Mărgineanu, Aurel Dumitrașcu, Elena Nistor, Constantin Nadoleanu, Nelu Udrea, Ion Purice, Marcel Stegaru, Florin Popa, Cornelia Matei, Gheorghe Stoica… Dar câte  perechi de dansatori au dat culoare  spectacolelor susținute  în țară și în străinătate făcând și mai frumoasă povestea ”Doinei Trotușului”, ei aducând căldură în suflete dar și  mulțumire și  multe zâmbete de fericire!  ”Parafrazând” un muzician care consideră că ”muzica  și dansul redau  într-un  mod copleșitor cele mai frumoase sentimente  omenești”, amintindu-ne de ceea ce  ne cucerește  și ne farmecă  cel mai mult când urmărim un spectacol folcloric, iată numele celor  ce dincolo de pașii de dans, au făcut ca totul să fie o neasemuită coregrafie,  ce bucură  sufletele. Valentin Lăcătușu, Ion Hugeanu, Nelu și Gabi Mardare, Maria și Vasile Bucur, Doina și Petrică Tudureanu,  frații Constantin  Patrolea și Viorica Țugulea , Vasile și Cecilia Drug, Iuliana și Vasile Roman,  Georgeta și Francisc Enășel, Felicia și Gheorghe Brumă, Liviana și Gheorghe Drug, Maricica și Vasile Pricop  dar și Viorel Tomulescu, Luminița Vențel, Gheorghe Ardeleanu, Olguța Babeț, Cristina Tomulescu, Viorica Bobârnac, Gigi Răuță, Costică Fronea, Tudorel Merticaru, Gică Gavriliu, Vasile Ciosu, Alina și Vasile Patrichie, Mirela Harapu, Lidia Munteanu,  Medy Diaconu, Camelia Popa au ridicat  publicul în picioare prin frumusețea prezentării dansurilor populare și  obiceiurilor tradiționale ”de la noi, de pe Trotuș”. Printre dansatorii ansamblului s-au aflat și Cuța Soare,  Dana  Ardeleanu, Dumitru Nistor, Costel Giurgiu, Paula (Florin) Popa, Geta Stanciu, Cercel,  familia Maricica și Nicușor Andronic (din Tg. Ocna), Liviana și Neluțu Anghel, Fănel Chiriac , ale căror pași  au fermecat  generații de spectatori, în ritmul sârbelor și al horelor. Lor li se  adaugă cei doi dansatori –  coregrafi  Marian Lungu și Cristian Blănaru,  care conduc azi ansamblurile  folclorice ”Siminocul” (la Sănduleni) și ”Mugurașii mănăstireni” (la Mănăstirea Cașin, coordonatoare a acestui ansamblu fiind prof. Diana Apreutesei).

Rememorând frumoasele  impresii notate de scriitorul Cornel Galben, ”ce își păstrează prospețimea” după  aproape 50 de ani, ne putem închipui dăruirea dansatorilor, a soliștilor și membrilor orchestrei Ansamblului folcloric ”Doina Trotușului” de pe scenele din  țară și din străinătate!

Menționăm faptul că  acest ansamblu a fost sprijinit de  platforma  industrială de la Borzești (ing.  Valentin Anastasiu –director al Combinatului Petrochimic,  ing. Simion Albu – de la Rafo și Cecilia Dumitrescu  – director  la CAROM) dar și de administrația locală (de către  primarii municipiului Onești Emil Lemnaru și de Laurențiu Neghină). Legând  cele mai frumoase  gânduri Ansamblul  folcloric ”Doina Trotușului” a reprezentat  cu cântece și dansuri minunate aceste meleaguri dar și județul Bacău, folclorul românesc  în multe țări ale lumii și asemeni unui diamant strălucitor , prin membrii săi, poartă  multe  amintiri în lume.

Și cum ”ca românul nu-i nici unul!”, prin glasul coregrafului Francisc Enășel ”îl auzim” cu slove săpate în suflet pe bunicul său, Mihai Enășel:”Fie neam oricât de mare  / Fie neamț,  francez, englez, / Neam mai mândru și mai tare / Ca românul eu  nu crez!” Așa spunea venerabilul Mihai Enășel când urca pe scenă la 86 ani, el fiind  combatant pe frontul Primului  Război Mondial!

Pentru că ne apropiem la aniversarea a 60 de ani de la înființarea Ansamblului ”Doina Trotușului” din Onești, așa cum ”iubirea e aurul curat / greu de găsit și mai greu de păstrat”, folclorul – ne mărturisește  coregraful Francisc Enășel – ”este apa vie a poporului, din care oricât a-i sorbi, nu seacă niciodată, pentru că la izvoarele lui  se află însuși sufletul oamenilor,  cu dorurile lor eterne!”                 Ion Moraru

*Ioan  Pruteanu: Amintiri frumoase de povestit nepoților și strănepoților noștri. Jos pălăria pentru cei care s au implicat și ne au făcut fericiți în acele vremuri și odihnă veșnică celor plecați la ceruri !!!!!!

*Dora Teodora Diaconescu: Foarte frumos redat

Toate ansamblurile de folclor au adus glorie țări
Păcat ca se uită repede,
Mai era în zona Comanestiului și Dansul Bătrânilor, erau renumiți și acești minunați dansatori, și cât sacrificiu se făcea pentru a menținerea acestor trupe de dansatori!

 

*Rodica Antohe: Dansatoare și dansatori minunați; f.f.f. buni!

* Ramona  Diana Ganea: Pioasa amintire pentru  cel ce a înființat Ansamblul Folcoric Doina Trotusului-Petrică Teodoru -dar prea putine rânduri pentru  acest minunat OM!

 

Distribuie articolul!