”Sărbătorile Cașinului”, 2022

”Sărbătorile  Cașinului”, 2022

Cășunenii din toate zările sunt așteptați în aceste zile la ”Sărbătorile Cașinului”, ce cuprind numeroase evenimente  cultural, artistice, sportive și de divertisment. Organizate de Primăria și Consiliul Local Cașin,  ”Sărbătorile Cașinului”  au o notă de inedit prin Simpozionul cultural care va avea loc într-o gospodărie   tradițională  din  apropierea Centrului Civic, temele  aflate în centrul atenției fiind : ”Diaspora la Porțile de Lemn ale Cașinului” și ”Meșteri populari”. Aceste teme  evidențiază faptul că pe valea Cașinului  cel mai la îndemână a fost lemnul codrilor seculari, despre  care  spun  ”hrisoavele”  vremurilor  că ”pădurea cădea  peste sat!”.

După acest popas ”în lumea de frumuseți”, ce face posibilă, prin fiecare crestătură, retrăirea  timpului, continuă întrecerile sportive. ”Cupa Cașinului” la fotbal a ajuns la cea de-a XXI a ediție (fiind una din competițiile sportive cele mai longevive  din zonă) și  după meciuri la care au participat echipe  de fete  dar și  tineri fotbaliști în patru categorii de vârstă, încep finalele, întâlnirile cu cele mai aprige dispute. Prin  generozitatea  unor oameni deosebiți ”ai gliei cășunene”, care  duc mai departe  ștafeta  fotbaliștilor  Cașinului ajunși în  echipele îngerilor, duminică  14 august  va fi adus acestora un prinos de cinstire și recunoștință.

”La  orele 12, trecute fix” în centrul comunei Cașin  va avea  loc Parada căruțelor cu coviltir,  urmată  de cinstirea cărăușilor cășuneni – aceste evenimente având o rezonanță unică în comunitatea locală . Pentru ca, de la ora 18.00 să înceapă distracția, prin prezentarea  unui spectacol  cultural – artistic la care –  fără nici o îndoială! – ”cap de afis”  sunt  ansamblurile  folclorice ”Mugurașii mănăstireni” (din Mănăstirea Cașin), ”Mândre  trotușene”,  interpreții de muzică populară Elena Comăneci,  George Cojocărescu, Viorica Macovei și DJ PROJECT. Împreună cu Anca Baniciu, DJ PRIJECT  este  un brand care reprezintă cu succes România peste tot în lume! ”Este un stil, o emoție, o stare unică”… ”melodiile  sale  amintesc de sentimentele uitate, aducându-le în prezent”…” o trupă grea, ce se reinventează mereu” – sunt  câteva din comentariile de apreciere ai  fanilor , ce mulțumesc astfel  DJ PROJECT, pentru ”pansamentul” urechilor și timbrul suav!

Luni 15 august,  de ”Stămăria Mare”, la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din centrul comunei Cașin va avea loc Sfânta Liturghie a Hramului. Menționăm că această biserică a fost  construită  în stil muntenesc în anul 1711 de rucărenii și dragoslovenii așezați pe aceste meleaguri, fiind una din ceea ce marele istoric Nicolae Iorga le numea ”averea țării, a neamului românesc”.

Distribuie articolul!