Peste Oneștiul ce așteaptă să îmbrace hainele toamnei bat clopotele a durere! S-a stins din viață profesorul de matematică Gheorghe Țârțoacă, un om de o înaltă ținută morală, un profesionist desăvârșit, care a slujit catedra cu toată dăruirea sufletului său! Născut în satul Buciumi, sub culmile Runcului și a altor dealuri buciumene profesorul Gheorghe Țârțoacă a fost un model pentru cei din breasla sa iar pentru generațiile de elevi pe care le-a îndrumat a făcut totul ca aceștia să reușească în viață și prin cunoștințele acumulate, să-și împlinească toate visurile.
El a făcut parte dintr-o familie cu 10 (zece) copii – exemplu pentru comunitatea locală din Buciumi, întrucât fiecare și-a urmat câte un ideal deosebit, reușind ca să devină profesori, ingineri, frații săi activând cu succes și în alte domenii de activitate. Iată cum răzbate durerea acestei despărțiri prin tristele cuvinte scrise de o consăteancă a sa: ” Dascălul nostru de la Buciumi, îmi îmbrățișa copiii și niciodată nu venea cu mâna goală la noi și cu multă mândrie îmi povestea de frații săi: Stelică, Ion, Lenuța (Dumnezeu să o ierte), Costică, Dumitru, Neculai, Vasilică, Ancuța și mezina Maria…”
Din buchetul acestei frumoase familii ”s-a mai rupt” un fir – profesorul Gheorghe Țârțoacă, omul care a semănat mereu în sufletul elevilor, o dată cu dorința de a învăța, dragoste, prietenie dar și perseverență în tot ceea ce fac! După cum nota ziarul ”Deșteptarea” în anul 2010, când o elevă a sa a obținut nota 10 la Matematică la Examenul de Evaluare Națională (ea participând și la Faza națională a olimpiadei), elevii profesorului Gheorghe Țârțoacă ”sunt ambițioși, mereu într-o competiție cu cei din jur, ridicând astfel ștacheta clasei!”
Vreme de peste 10 ani profesorul Gheorghe Țârțoacă a activat în satul său natal, la Buciumi și acolo, la școala străjuită de câțiva brazi (unde funcționează azi Primăria comunei, clădirea fiind reabilitată), el a luptat –după cum se menționează într-un întristător mesaj – ”pentru ca elevii acestui sat să facă cinste acolo unde vor ajunge prin merite la învățătură, mai ales la matematică.”
Cariera didactică a profesorului Gheorghe Țârțoacă a continuat la Onești, la Școala Gimnazială ce poartă azi cu mândrie numele ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, unde a rămas în sufletul elevilor ”un om blind bun care a știut de fiecare dată să se facă înțeles”, ”un om cu o dragoste mare și asemenea unui părinte grijuliu și protector pentru profesorii mai tineri!” La această școală prof. Gheorghe Țârțoacă a îndeplinit și funcția de director, fiind împlinită misiunea sa, lăsată de la Dumnezeu, de a forma oameni!
Cu cea mai grea durere în glas prof. Marta Pânzaru, de la Școala Gimnazială ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” ne-a declarat:”Domnul profesor Gheorghe Țârțoacă a fost un om de înaltă ținuta morala, un profesionist desăvârșit, un OM care a semănat dragoste, prietenie, omenie și pentru care, astăzi, nu putem sa nu vărsam lacrimi amare. Ați fost pentru noi ca <<un al doilea tată>>, ne- ați îndrumat când am avut nevoie și ne -ați învățat să fim oameni adevărați. Vârsta nu a fost un obstacol in prietenia noastră. Ați lăsat un mare gol în cercul nostru de prieteni, în sufletele și inimile noastre! Drum lin in Patria cerească!” Stăpânindu-și cu greu lacrimile prof. Marta Pânzaru a mai menționat:”Respect și prețuire pentru dânsul! Era un om blând, care avea pentru fiecare o vorbă bună! Un om foarte apreciat, care s-a luptat cu viața!”
În conștiința celor care l-au cunoscut profesorul Gheorghe Țârțoacă rămâne ”om de mare caracter, profesor emerit al matematicii oneștene, familist exemplar alături de doamna profesoară Țârțoacă Georgeta, prieten devotat și un iubitor de Dumnezeu și oameni”.
Colectivul de cadre didactice al Școlii Gimnaziale „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Onești, condus de prof. Nadia Larisa Vârlan (director) își exprimă regretul față de trecerea la cele veșnice a celui care fost directorul școlii și profesor de matematică, domnul Gheorghe Țârțoacă. Suntem alături de familia îndoliată! Sincere condoleanțe! Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Și iată dragostea și puterea celui mai cutremurător mesaj:”Dumnezeu să vă aibă în paza lui, așa cum dumneavoastră ne ați educat copiii și le ați călăuzit calea către un viitor mai bun! Un OM și un DASCĂL ADEVĂRAT ! DRUM LIN CĂTRE O LUME NECUNOSCUTĂ DE NOI ȘI POATE ACOLO DUMNEAVOASTRĂ SĂ AVEȚI CALEA LIBERĂ CĂTRE STELE!”
A plecat un OM!!!
A plecat un om în cer să vegheze
A plecat un om, în etern
A plecat și e greu să-l urmeze
A plecat pentru veșnicie la Dumnezeu!
A plecat un om și nu-i oarecare,
E dascălul care ne-a fost un model,
A plecat un om de înaltă valoare
Iar lumea-i mai tristă azi fără el.
A plecat un om și lumea-i mai goală
Dar universu-i de azi mai bogat
Căci viața în sine e scurtă și snoabă
E o scena în care jucăm … și-am plecat!
A plecat un profesor, un om, un părinte,
S-a dus ca să doarmă un somn nesfărșit!
Noi toti, cu iubire ne rugăm azi fierbinte
Să-i fie numele în veci pomenit!
Versuri de Mălureanu Elena Simona, com. Buciumi, jud. Bacău, stabilită în București