Sfârșitul unei epoci

Sfârșitul unei epoci

RĂSFOIND  PRESA  STRĂINĂ  – GAZZETTA  DI   PARMA (ITALIA)

PE  FLUXUL   ȘTIRILOR

 

Regina Elisabeta, în vârstă de 96 de ani, a murit astă-seară în reședința scoțiană Balmoral, unde starea ei – fragilă în ultima vreme în ciuda temperamentului ei de fier – s-a agravat în ultimele ore. Anunțul oficial a venit cu o notă de la Palatul Buckingham: „Majestatea Sa a murit pașnic în această după-amiază la Balmoral”, se arată în document. Textul precizează, cu referire la Charles și Camilla, că „regele și regina consoarta vor rămâne la Balmoral diseară și se vor întoarce la Londra mâine”.

Moartea reginei Elisabeta „este un șoc pentru națiune și pentru întreaga lume”, după cum a menționat  prim-ministrul britanic Liz Truss,  care a vorbit națiunii din Downing Street. „Este un moment de mare tristețe pentru mine și pentru întreaga familie!”. Acestea sunt primele cuvinte ale lui Charles, după moartea mamei sale, regina Elisabeta. „Suntem profund întristați de dispariția unei Suverane dragi și a unei Mame mult iubite – continuă declarația lui  Charles– știu că pierderea ei va fi profund resimțită în toată țara, în Regate și în Commonwealth. În această perioadă. de doliu și de schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și sprijiniți de conștientizarea respectului și a afecțiunii profunde în care Regina era atât de larg privită.”

Scurtă  biografie

Elizabeth Alexandra Mary de Windsor s-a născut pe 21 aprilie 1926 la ora 2.40 în Mayfair, în inima Londrei. De altfel, bunicul său George al V-lea a decis în 1917, în apogeul celui de-al Doilea Război Mondial, să abandoneze numele incomod de Saxa-Coburg și Gotha, care era prea german în favoarea Windsorului. Elisabeta a II-a s-a născut, știind că cu greu va deveni regină, tatăl ei Albert Frederick Arthur George fiind  de fapt al doilea copil, al regelui George al V-lea,  precedat de moștenitorul desemnat Edward. Ea trăiește așadar o copilărie aproape obișnuită, alături de sora ei nedespărțită, Margaret, și toată lumea o numește Lilibet, poreclă pe care și-ar fi dat-o singură.  La 20 ianuarie 1936, la moartea bunicului său, fiul său cel mare îi urmează ca „planificat” și devine rege cu numele de Edward al VIII-lea. Dar imediat apare problema succesiunii, El nu este încă căsătorit, deși are deja 42 de ani. Motivul se spune curând, și are un nume, Wallis Simpson, o americancă ”mai mult divorțată”, a cărei amant  era!  Acesta va abdica după numai zece luni, în favoarea fratelui său Giorgio. Deodată, tânăra Elisabeta, în vârstă de doar zece ani, se trezește pe primul loc în linia succesiunii la tron.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Elisabeta împreună cu sora ei a fost evacuată la Balmoral în Scoția, exact acolo unde și-a încheiat existența în aceste ore, și și-a schimbat reședința de mai multe ori, tot din motive de siguranță pentru că V-2-urile germane făceau furie din cer. Nimeni nu știa potențialul lor, care terorizau o națiune. În 1945, la aproape 19 ani, Elisabeta  a intrat în serviciul auxiliar teritorial unde a învățat să conducă, pasiune pe care și-a păstrat-o până în ultimii ani. La încheierea conflictului, peste câțiva ani, încă două întorsături de situație ale incredibilei sale existențe. La 9 iulie 1947 se logodește cu Prințul Filip al Greciei și Danemarcei, cu care este rudă îndepărtată, și deja la 20 noiembrie se căsătorește.  Încoronarea a avut loc abia în 1953, la Westminster pe 2 iunie 1953: Elisabeta a II-a de Windsor  și  este regină de atunci!

Au fost 15 premieri care s-au succedat în timpul domniei sale. Sute de călătorii, mii de ceremonii la care a participat. La nivel de familie a avut patru copii: Carlo (Charles), Anna, Andrea și Edoardo. Tânărul Carlo a fost cu siguranță cel asupra căruia s-a concentrat mereu atenția presei, el a fost regele desemnat. Elisabeta a II-a a însoțit Anglia în anii 1950 și 1960, când s-a dezvoltat o scenă culturală și socială peste Canal, pe care doar Statele Unite i-au egalat. Ea a fost cea care a încurajat ”Beatles”, iar după mulți ani mai târziu pe  liderul Rolling Stones,  Fără cusur, îmbrăcată adesea în culori strălucitoare,  cu ”inevitabila” geantă Launer pe braț, Elisabeta și-a împărtășit întotdeauna pasiunea pentru cai cu sora ei și aceea pentru câinii ei de rasă corgi. Câți au trecut de-a lungul anilor nu se știe!
Niciun scandal nu a implicat-o vreodată în mod direct, dar  au fost multe zvonuri despre escapadele soțului ei Filippo, care s-a stins din viață în aprilie 2021. Cu toate acestea, adevăratele probleme au venit de la copii, iar mai nou și de la nepoți. Povestea lui Charles  și Diana mai întâi, cu  care poate fi scrisă o întreagă bibliotecă! Apoi Andrea, fiul său preferat, repudiat abia anul acesta după implicarea sa grea în scandalul sexual legat de finanțatorul american Jeffrey Epstein. Al doilea copil, Anna, s-a căsătorit de două ori. Doar Edoardo este încă căsătorit cu prima lui soție. Ultima amărăciune este cea legată de Sussex, Harry al doilea fiu al lui Charles, care împreună cu soția sa Meghan Markle au făcut evenimente publice în incinta Palatului Buckingham, înainte de a  se fi înstrăinat de fratele său William. Care, între timp, le-a asigurat Windsorilor încă mulți ani de domnie, după ce a născut împreună cu Kate Middleton,  pe micul George și apoi  pe Charlotte și pe  Louis. Dar astăzi este ziua de rămas bun de la cel mai longeviv conducător din istoria Angliei. Discursurile sale sunt foarte rare, ultimul cu ocazia pandemiei, a devenit o icoană, capabilă să depășească chiar și criza de după moartea lui  Lady Diana, eveniment ” horribilis” ce a avut loc în 1992.

Regele Carol al III-lea  (Charles) pe tron ​​după așteptarea unei vieți. Camilla va fi regina consoartă

 

El a așteptat mai mult decât orice alt moștenitor la tron ​​pentru ziua fatidică, cu perspectiva de a deveni cel mai bătrân ”delfin încoronat” monarh din istoria Marii Britanii. După ce a așteptat o viață, Charles la 73 de ani vede acum împlinirea unui destin marcat încă de la nașterea sa, pe 14 noiembrie 1948, la Palatul Buckingham, pe vremea bunicului său George al VI-lea. Și o face ca succesor al Elisabetei a II-a, regina recordurilor, printre multe întrebări, fiind ”alimentat” și de popularitatea incontestabilă consolidată de-a lungul timpului de mama sa – o greutate suplimentară de purtat alături de cea a succesiunii.

Cel mai longeviv Prinț de Wales, însoțit până astăzi de numele de „moștenitor etern”, are de partea sa răbdarea celor care – în ciuda suișurilor și coborâșurilor din viața publică și privată – a reușit să rămână la rolul atribuit lui. el de mulți ani… pregătindu-se fără să dea vreodată semne de slăbiciune în momentul de a fi pus în sfârșit la încercare. Un moment care vine acum în pofida zvonurilor – repetate de-a lungul anilor, dar constituțional exagerate – despre o trecere directă a sceptrului fiului său cel mare William, prinț al noii generații, care deocamdată va avea o funcție ”de mână dreaptă!” Dacă nu – ”coregența de facto”, precum cea pe care Charles însuși a dus-o în ultimii ani, fiind chemat treptat să o înlocuiască pe ”matriarha” de peste nouăzeci de ani a casei Windsor!

Cu toate acestea, Carlo pare să fi ieșit din cele mai întunecate faze fără eșecuri majore și cel puțin cu o anumită reputație de prinț cu sensibilități contemporane: nu numai pentru că și-a normalizat în sfârșit divorțul și l-a făcut să accepte a doua căsătorie cu iubita lui Camilla – destinată să devină Regina Consort după dorința însăși  a Elisabetei – dar și pentru angajamentul public internațional în apărarea mediului, atenția acordată problemelor sociale și scopul de întinerire și eficientizare a casei regale. O imagine ”de cimentat” acum pentru un om care ajunge la șaptezeci de ani la numirea cu istoria, conștient că trebuie să-i surprindă pe sceptici dacă vrea să câștige singura provocare care contează cu adevărat pentru supraviețuirea unei instituții precum monarhia în post. -era modernă: păstrarea tradiției în timp ce ține pasul cu vremurile.

 

Camilla va fi regina consoartă

 

A stârnit mereu sentimente mixte printre supușii Majestății Sale, Camilla Parker Bowles, 75 de ani, a doua soție a Prințului Charles, acum în sfârșit rege. O femeie care a reușit să lupte în culise, luptându-se ani de zile să spargă bariera neîncrederii în mass-media și a acelei părți a opiniei publice care a rămas legată de memoria Lady Diana, o icoană încă foarte populară, care o ura pentru apropierea ei de Prințul de Wales și  pentru că în ea a văzut ”ruina” familiei sale. Și în cele din urmă reușind să o cucerească chiar și pe suverana Elisabeta, care abia recent a promovat-o în rolul de Regine Consort când fiul ei Charles avea să devină rege.

Carlo și Camilla s-au întâlnit în 1970 la un meci de polo. Camilla, cu un an mai mare decât Charles, l-a surprins amintindu-i că una dintre străbunicile sale, Alice Keppel, fusese iubita străbunicului său, regele Edward al VII-lea. Prințul avea atunci 22 de ani, a curtat-o ​​timp de șase luni dar apoi a plecat la un stagiu în Marină fără curajul să facă pasul decisiv și să-i ceară mâna. Camilla a preluat apoi frâiele vieții ei și s-a căsătorit cu un ofițer frumos, Andrew Parker Bowles, cu care a avut doi copii, Tom și Laura Parker Bowles. Nuntă care pentru Carlo a fost o lovitură pentru inimă. După cum spun cronicile observatorilor principali ai Casei Regale, abia atunci Carlo și-a dat seama cu adevărat cât de mult o iubea cu adevărat. O revelație retrospectivă, poate si din cauza climatului de neincredere pe care se respira in Palatul Buckingham fata de Camilla, considerata la Palat ”o fata cu trecut”, care nu mai este virgină. Neîncrederea, însă, nu i-a descurajat pe cei doi să construiască o relație clandestină, făcând-o pe Camilla iubita prințului, care a considerat-o mereu femeia vieții sale, singura capabilă să-l înțeleagă cu adevărat.

Dar odată cu moartea prințesei Diana, iubită mult de oameni, perspectiva în jurul Camillei se schimbă decisiv, și datorită unei restilizări a look-ului, în urma divorțului ei și în cele din urmă a nunții cu prințul – toate îi consacră imaginea de femeie capabilă să fie următoarea „moștenitorului” tronului, fără să facă vreodată o gafă! Ea a întruchipat cu grație modelul unei femei stabile și a creat astfel un rol decisiv familiei, așa cum a cerut soacra și a impus protocolul. De-a lungul anilor, ea a reușit să-și aducă și soțul mai aproape de cei doi fii ai săi, William și Harry, după perioada furtunoasă  de  după  moartea  Dianei.

 

Distribuie articolul!