SĂPTĂMÂNA MOBILITĂȚII ȘI LA ONEȘTI

SĂPTĂMÂNA  MOBILITĂȚII  ȘI  LA ONEȘTI

 

 

În perioada 16-22 septembrie 2022  Municipiul Onești și Consiliul Local Onești organizează Săptămâna mobilității, parte a proiectului european cu același nume, al cărui slogan este în acest an MIX AND  MOVE  (”Conexiuni mai bune”). După ce, în 2021, s-a pus un accent puternic pe aspectele legate de sănătate ale mobilității urbane, tema  acestui an „Conexiuni mai bune”, celebrează obiectivul săptămânii europene a mobilității de a aduce oamenii împreună. Se dorește promovarea mobilității durabile, schimbarea comportamentală în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport curate și inteligente.

De menționat că, la ediția din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității, până miercuri, 14 septembrie, s-au înscris 2.306 orașe din 44 de țări, inclusiv din Argentina, Costa Rica, Ecuador, Japonia, Peru și Coreea de Sud care, între 16-22 septembrie, vor organiza diverse activități prin care doresc să marcheze SEM. Cele mai multe sunt din Austria (472 orașe), Spania (447 orașe), Turcia (221), Ungaria (164), Germania (141), Polonia (138), Slovenia (96), Portugalia (90) și Franța (77).

La nivelul României sunt înscrise 25 de localități, dintre care  menționăm: Băile Herculane, Bistrița, București, Buhuși, Caracal, Onești, Oradea, Pitești, Odorheiu Secuiesc, Roman, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Slobozia, Târgu Ocna, Tulcea și Videle.

Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM), în acest an marcată între 16-22 septembrie, a fost introdusă în 2002, la inițiativa Direcției Generale pentru Mediu și Transport din cadrul Comisiei Europene, pentru a-i determina pe șoferi să renunțe măcar o săptămână la mașinile poluante în favoarea unor mijloace de transport ecologice. Acțiunea își propune să promoveze formele alternative de transport ecologic, atrăgând atenția că mișcarea îmbunătățește calitatea vieții în orașe și, în același timp, reduce poluarea aerului și pe cea fonică, precum și numărul accidentelor și pe cel al persoanelor obeze.

După cum a declarat Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local la Consiliul Local Onești, ”în ziua  de 16 Septembrie se va desfășura activitatea  <<FĂ MIȘCARE, LASĂ MAȘINA ÎN PARCARE!>> În celelalte zile, se vor desfășura activități de protejare a mediului, concursuri tematice și activități sportive, în colaborare cu ONG-uri, instituții publice, elevi și dascăli. Activitățile  specifice  din celelalte zile vor fi anunțate.”

Distribuie articolul!