La 104 ani! - Amprenta de Onesti

La 104 ani!

La  104 ani!

RĂSFOIND   PRESA  STRĂINĂ – ”NASLOVA STRANA” (SERBIA)

 

Branka Veselinović, actriță sârbă de teatru, film și televiziune, și-a sărbătorit  incredibila vârstă de  104 ani!

 

 

 Celebra actriță  a Teatrului Dramatic Iugoslav Branka Veselinović a împlinit ieri 104 ani, făcând-o cea mai în vârstă femeie din Belgrad și, în același timp, cea mai bătrână actriță în viață din lume. Viceprimarul Belgradului, Vesna Vidović, a vizitat-o vineri și a felicitat-o ​​pe Branka de ziua ei iar  în numele orașului  i-a dăruit un tort și flori. ”Vizitarea Brankăi Veselinović și felicitarea ei pentru cea de-a 104-a aniversare face parte dintr-o abordare mai cuprinzătoare a concetățenilor în vârstă. Orașul Belgrad face totul pentru a îmbunătăți poziția pensionarilor cu numeroase programe gratuite pe care le organizăm pentru ei, iar pentru cei care, precum Branka, nu pot să le vizioneze, vom veni la ei acasă. În acest fel, îi susținem și arătăm clar că nu sunt uitați”– a spus Vesna Vidović, viceprimar al Belgradului.

   Branka Veselinović nu și-a ascuns entuziasmul și recunoștința, chiar și-a făcut glume despre ea însăși „că se simte ca și cum ar avea trei sute de ani”. Ea a declarat:” E bine să arăți emoții. Acestea sunt surprize atunci când o persoană reacționează din inimă. Omul nu trebuie să se iubească  doar pe  sine însuși, ci trebuie să se bucure de dragul celorlalți oameni, de dragul tuturor celor pe care îi iubește, cu care se întâlnește, care îl vizitează, de dragul celor bolnavi…  De aceea, fiecare gest ca acesta este o mare onoare pentru mine.”

 Branka Veselinović  s-a născut la Stari Bečej pe 16 septembrie 1918, iar din 7 septembrie 2022, după ce actrița americană Marša Hunt a încetat din viață, Branka noastră este cea mai bătrână actriță în viață din lume. Branka are o carieră de actriță de 84 de ani, a jucat roluri în peste 50 de seriale de televiziune și filme și este câștigătoarea a numeroase premii. Și-a început cariera de actriță devreme, când avea 19 ani și  știa exact ce vrea să facă. Ea a făcut parte din prima reprezentație a Teatrului Dramatic Iugoslav pe 3 aprilie 1948 în piesa „Regele Betajnova”, pe care a jucat-o pe scena tuturor teatrelor din Belgrad. Fiind în turneu ea a jucat în America în piesa „Mama Curaj și copiii ei”. Compania ei-mamă este Teatrul Dramatic Iugoslav, iar pentru rolul Ginei din „Familia îndoliată” a lui Nušić a primit „Premiul Sterija” în 1964. Tânăra Branka  s-a căsătorit cu inginerul silvic Andonović, dar drumurile lor s-au despărțit, când acesta a decis să se întoarcă în America, în timp ce ea a rămas în Serbia. S-a căsătorit mai târziu, la 30 septembrie 1948, cu actorul și traducătorul Mlađa Veselinović . Moștenirea ei este împodobită cu multe premii, unul din acestea fiind  Premiul ”Micul Prinț” pentru întreaga  activitate desfășurată, acest premiu fiind acordat de Festivalul Internațional de Teatru. Branka vorbește până la șapte limbi: engleză, rusă, germană, franceză, cehă, maghiară și italiană.

 

 

 

 

Distribuie articolul!