La aniversară – Valeriu Filimon

La aniversară – Valeriu Filimon

În inima atât de mare a României,  dar cu pulsații din ce în ce mai  ”domoale”,  12 octombrie   este  ziua de naștere a  prof. univ. dr. Valeriu Filimon. El s-a născut în anul 1931 la Slănic  Moldova, ”ca  fiu al Zoiei Filimon, ce a slujit învățământul cu gradul I și  al  preotului Clement Filimon- licențiat al Facultății de Teologie din Cernăuti, ziduitor al bisericilor din Slănic-Băi (1929) și Cerdac ( localitate componentă a stațiunii-1932), preot militar pe frontul de Răsărit, apoi preot-maior la Regimentul de Gardă Regală și, ulterior, preot civil la Biserica Mihai-Vodă din Bucuresti, unde a slujit până la strămutarea ei, în 1985” (după cum aflăm dintr-un articol publicat de  ziaristul Romulus Dan Busnea în ”Ziarul de Bacău”, în octombrie 2011). De la  acest biograf deosebit al presei băcăuane (care, de câteva luni răsfață  cititorii ziarului ”Deșteptarea”  cu prezentarea ”Curierului Slănicului” – primul ziar din România ce a oglindit în întregimea sa  viața unei stațiuni balneare – reținem că ”Valeriu Filimon a făcut parte din prima promoție a Școlii de Literatură  <<Mihai Eminescu>>, aflată sub auspiciile Uniunii Scriitorilor, avându-i colegi de seminar pe Dumitru Micu, Dionisie Șincan, Alexandru Oprea, Aurel Rău, Nicuță Tănase, Aurel Covaci, Ilie Purcaru, Traian Filip, Alexandru Andrițoiu. Între anii 1952-1957 a urmat și absolvit Facultatea de Filologie, fiind coleg de promoție cu Nichita Stănescu, Florența Albu, Doina Ciurea, Călin Căliman, Nicolae Ciobanu, Matei Călinescu, Eugen Simion iar  în anul universitar 1971-1972 deja renumitul dascăl universitar Valeriu Filimon  înființează  <<Cursul de Poetic>>”- (unicat)- curs ce a fost  frecventat mai târziu și de către profesorul și poetul târguocnean, Dan Sandu. Din 1982, la un an de la stingerea din viață a Agathei Grigorescu – Bacovia, la rugămintea lui Gabriel Bacovia, a preluat conducerea Cenaclului  <<George Bacovia>>, care îți ținea ședintele în Casa Memorială  din București.”

În iulie 2004 prof. univ. dr. Valeriu Filimon s-a stins din viață, lăsându-ne  o lumină în ștafeta culturală a timpului. Odată cu rândurile  unei(a din multele)  scrisori pe care i le-a adresat profesorului Dan Sandu, grație internetului am găsit și câteva rânduri ale prof. univ. dr. Valeriu Filimon despre  un poet al generației  1989 – Gheorghe Duță Micloșanu: ”Întorcându-mă să cuprind, cu ochi, întreaga livadă poetică, legănând mere domneşti sub  <<cer vegetal>>  pot spune livadarului Gh. Duţă-Micloşanu că este un poet baroc, pentru ca este emblematic în toate imaginile sale şi este, în acelaşi timp, clasic , romantic şi modern”.   Prof. univ. dr. Valeriu Filimon

 

CÂND TIMPUL

 

 

Cu fiecare pas eu fac risipă

De umbră, pe pământul călător.

Vârtej de timp e fiecare clipă

În neputința clipelor ce mor.

 

 

 

Cu fiecare pas mi-aștern uitarea,

Ca semn al înserărilor impure.

Adâncuri de-nălțimi cuprinde marea

Cât nu poate privirea să îndure.

 

 

 

Se zbat în mine spații de lumină,

Pe lungi cărări, ce nu dau înapoi.

Când trupul cald al nopții il despoi…

E visul ce-a-ntârziat ca să revină…

După parcurgerea  emoționantei  scrisori  a lui ”Maitre”  către  poetul Dan Sandu (”miezuiește  cuvintele care dau sens vieții”),  a scurtei prezentări  a prof. univ. dr. Valeriu Filimon  și a  versurilor  scrise  de  Gheorghe Duță Micloșanu putem spune că nicicând nu vor fi uitate  legendele (strânse între coperțile  multor cărți) dar  nici rădăcinile,  lăsate  să dezvolte în timp întreaga mândrie a românilor – cultura!

 

 

Distribuie articolul!