Trăind vremurile în care școlile din România doresc ca să se înscrie în rândul școlilor europene, cu standarde din ce în ce mai înalte, suntem bucuroși să consemnăm activitățile deosebite prin care cadre didactice, elevi și părinți dar și instituțiile de pe plan local se implică în acest dialog și permanent, pentru un învățământ românesc deschis atât performanțelor cât și dobândirii unor puternice atitudini civice pentru viață. Recent, la Școala Gimnazială ”George Călinescu” Onești a început derularea Proiectului educațional ”Sunt mai <<cool>> dacă fumez?!”, această activitate desfășurându-se la ”Clubul Elevilor”, care a fost luat cu asalt de elevii mai multor clase ale școlii. În cadrul acestei activități elevii s-au întâlnit cu dr. Ovidiu Secară precum și cu agent șef adjunct Cătălina Avram și subinspector Mădălina Bălan, de la Poliția Municipiului Onești.
”Proiectul nostru are în vedere însuşirea şi dezvoltarea unui anumit mod de comportament al elevilor, comportament structurat pe valori educative şi morale. Mai mult, pentru că şcoala este <<un agent de transformare în cadrul societăţii>>, elevii ţintă ai acestui proiect trebuie să conştientizeze în primul rând propria valoare, respectul de sine, responsabilităţile ce le revin. Fumatul în rândul elevilor reflectă, din păcate, o stare de criză. Şi elevii au probleme reale, de aceea se impune ajutarea lor de către specialişti. Prin urmare, acest proiect vine în întâmpinarea tuturor celor care se confruntă cu această tentaţie. În mod clar se pot preveni anumite probleme sau se pot rezolva mult mai uşor dacă sunt conştientizate rapid”, ne-a declarat prof. Ioana Rusu, director al Școlii Gimnaziale ”George Călinescu”, coordonatoare a acestui proiect împreună cu profesoarele Emilia Spătaru și Lăcrămioara Săbăreanu. Grupul ţintă și beneficiari ai proiectului au fost elevii claselor VII – VIII ai Şcolii Gimnaziale “George Călinescu” Oneşti (clasa a VII-a A, prof. diriginte Lăcrimioara Săbăreanu, clasa a VII-a B, prof. diriginte Lăcrămioara Bălan, clasa a VII-a C, prof. diriginte Emilia Spătaru, clasa a VII-a D, prof. diriginte Cristi Mandel, clasa a VIII-a A, prof. diriginte Cătălina Cernica, clasa a VIII-a B, prof. Alina Coitu, clasa a VIII-a C, prof. Bogdan Isachi, clasa a VIII-a D, prof. diriginte Adrian Sandu).
Dr. Ovidiu Secară, cu o bogată experiență medicală, a vorbit elevilor despre structura şi fiziologia plămânului, despre prezența în organism a substanțelor nocive din țigară și despre complicațiile pulmonare și de altă natură ale fumatului, răspunzând și unor întrebări care i-au fost adresate.
Problematica datorată adâncirii diferenţelor foarte mari între nivelurile de trai ale părinților și elevilor, tot mai mulți dintre părinți fiind nevoiți să plece la muncă în străinătate și să-și lase copiii în grija bunicilor ori a altor rude, care nu sunt preocupate de soarta lor, influența asupra elevilor a găștilor de cartier ori a unor persoane rău intenționate și alte numeroase situații au fost abordate în dialogul elevilor cu Cătălina Avram (agent șef adjunct) și Mădălina Bălan (subinspector), de la Poliția municipiului Onești. Ele au vorbit și de avalanșa de informații, de problemele grave de ordin emoțional și de alte lucruri cu catre tinerii se întâlnesc. ”Poliția este alături de voi și vă poate ajuta ori de câte ori aveți nevoie! Trebuie să avem grijă de sănătate, de siguranță și să aveți mereu încredere în părinți”, au menționat reprezentantele Poliției municipiului Onești la întâlnirea cu elevii Școlii Gimnaziale ”George Cîălinescu”.
Prof. Emilia Spătaru, coordonatoare a proiectului, ne-a declarat:” Eliminarea fumatului în rândul elevilor prin implicarea activă a acestora în diferite activităţi, ce presupun încurajarea creativităţii şi libertăţii de exprimare și, mai ales, conştientizarea riscurilor la care se supun, precum şi a faptului că pot rezista tentaţiei, este scopul acestui proiect. Avem convingerea că desfăşurarea activităţilor şi implementarea proiectului educaţional va conduce la identificarea timpurie a elevilor predispuşi să fumeze, la implicarea activă a celorlalţi elevi în prevenirea şi combaterea fumatului precum și la îmbunătăţirea stării generale de disciplină în rândul elevilor, crearea unor structuri cu rol de mediere, realizarea unor programe de informare a elevilor privind modalităţile adecvate de gestionare a unor situaţii concrete de conflict (auto-control, negocierea conflictelor, mijloace de auto-apărare). De asemenea, va încuraja exprimarea opiniei elevilor și vor fi valorificate temele relevante pentru problematica fumatului (drepturile şi îndatoririle individului; libertate şi normă / regulă de comportament, decizie şi consecinţele deciziilor, abilităţi sociale)”.
Menționăm că asociați ai Proiectului ”Sunt mai <<cool>> dacă fumez?! sunt Spitalul Municipal ”Sfântul Ierarh Dr. Luca”, Poliția municipiului Onești și psiholog Angela Curcuță și prin acțiunile desfășurate o dată cu rezolvarea unor anumite probleme se urmărește și însușirea de către elevi a valorilor educative și morale. Ion Moraru