”Munca făcută cu pasiune duce spre viitor!”

”Munca făcută cu pasiune  duce spre viitor!”

Iubitorilor de curiozități  le prezentăm  unul din  ”podurile verzi” (cel din imagine fiind din…orașul – stat Singapore). Acestea sunt structuri create de om,  construite pentru a permite animalelor să traverseze autostrăzi și / sau liniile  de cale ferată. ”Podurile verzi”  protejează animalele sălbatice de riscul de a fi ucise în timpul migrației. Specialiștii spun că ele  pot deveni și  locul de întâlnire și împerechere între animalele din aceeași specie, care trăiesc separat și, prin urmare, asigură o variabilitate genetică mai mare! De asemenea, acestea oferă  și o siguranță sporită șoferilor. Este de evidențiat faptul că  aceste poduri sunt atractive pentru animale, prin faptul că  au plantate  plante  ”bogate în delicii!”

Asupra acestor ”poduri verzi” planează  numeroase comentarii, deslușite de pe rețelele  de socializare. Italienii  consideră că ”politicienii investesc bani în alte lucruri decât  cele necesare!” Opinia lor este datorată faptului că ”în peninsula – cizmă” se întâlnesc  mai multe asemenea poduri pentru animalele sălbatice, dar  cum e în Italia- nici italienii  și nici  animalele nu respectă regulile! În Olanda astfel de poduri  aproape că se suprapun cu … autostrăzile…  care lasă bărcile să traverseze canalurile. Și în Belgia  sunt ”poduri verzi” (unul este  de 40 de ani la granița cu Germania!), dar… animalele nu le folosesc și oamenii nu se simt inconfortabil!

Un ”paradox european” este că Elveția, care potrivit multor comentatori, ”este profesor peste multe lucruri”, nu este  promotoare a unor asemenea construcții și ”a pierdut trenul excelenței”, deși în această țară se vorbea de  acoperirea pentru o porțiune a unei autostrăzi pentru a crea o zonă rezidențială! Singuri, în Alsacia (Franța), în Germania dar și în țările nordice, ”verzii ce vor o ecologie inteligentă” îmbrățișează ideea realizării de  astfel de poduri. Ei consideră că ”atunci când vrei, poți să faci orice! Doar să ai voie bună și o doză de omenie! Și e nevoie  de muncă și voință și să nu gândești doar spre profitul personal! Munca făcută cu pasiune  duce spre viitor!”.

Mai nou, un ”pod verde” a apărut  și pe o autostradă croată (în apropiere de  Zagreb), dar traficul animalelor este foarte limitat. Și Luxemburgul se mândrește cu o astfel de construcție iar  ”printre românași” se prevede că ”va fi și la noi, peste 100 de ani, întâi cu un pod îngust!”lor, cu pierderea de vieți omenești

* Italienii sunt foarte sceptici în privința podurilor, ei considerând  că toate trebuie experizate. La 14 august 2018 prăbușirea Podului Morandi din Geneva a provocat moartea a 43 de persoane).

UN  COMENTARIU   LA    ARTICOLUL   PREZENTAT

10 noiembrie 2022, ORA 18.15

Andrei S:  Oare ce român normal la cap ar putea crede, măcar un minut, că în următorii 70 -100 de ani, ar putea să apară măcar un podeț verde, peste o linie ferată sau o autostradă ?

Este posibil doar să apară / să se facă un proiect, pentru un pod sau o trecătoare de acest gen, la care MUSAI se va face mai întâi un studiu de fezabilitate. Acel studiu va costa zeci de milioane de euro, între timp se schimbă ”echipa de guvernare”, studiul nu este bun și se face altul. Pe mai mulți bani, apoi (a trecut timpul) se schimbă guvernarea . . . .etc, etc, etc.
Apoi, se va cânta : ”Podul de piatră s-a dărâmat . . . ./”, așa cum au cântat (recent) oamenii din județul Neamț, atunci când s- a dărâmat podul peste râul Siret, pod ce nici astăzi nu este refăcut!

 

Distribuie articolul!