Iubitorilor de curiozități le prezentăm unul din ”podurile verzi” (cel din imagine fiind din…orașul – stat Singapore). Acestea sunt structuri create de om, construite pentru a permite animalelor să traverseze autostrăzi și / sau liniile de cale ferată. ”Podurile verzi” protejează animalele sălbatice de riscul de a fi ucise în timpul migrației. Specialiștii spun că ele pot deveni și locul de întâlnire și împerechere între animalele din aceeași specie, care trăiesc separat și, prin urmare, asigură o variabilitate genetică mai mare! De asemenea, acestea oferă și o siguranță sporită șoferilor. Este de evidențiat faptul că aceste poduri sunt atractive pentru animale, prin faptul că au plantate plante ”bogate în delicii!”
Asupra acestor ”poduri verzi” planează numeroase comentarii, deslușite de pe rețelele de socializare. Italienii consideră că ”politicienii investesc bani în alte lucruri decât cele necesare!” Opinia lor este datorată faptului că ”în peninsula – cizmă” se întâlnesc mai multe asemenea poduri pentru animalele sălbatice, dar cum e în Italia- nici italienii și nici animalele nu respectă regulile! În Olanda astfel de poduri aproape că se suprapun cu … autostrăzile… care lasă bărcile să traverseze canalurile. Și în Belgia sunt ”poduri verzi” (unul este de 40 de ani la granița cu Germania!), dar… animalele nu le folosesc și oamenii nu se simt inconfortabil!
Un ”paradox european” este că Elveția, care potrivit multor comentatori, ”este profesor peste multe lucruri”, nu este promotoare a unor asemenea construcții și ”a pierdut trenul excelenței”, deși în această țară se vorbea de acoperirea pentru o porțiune a unei autostrăzi pentru a crea o zonă rezidențială! Singuri, în Alsacia (Franța), în Germania dar și în țările nordice, ”verzii ce vor o ecologie inteligentă” îmbrățișează ideea realizării de astfel de poduri. Ei consideră că ”atunci când vrei, poți să faci orice! Doar să ai voie bună și o doză de omenie! Și e nevoie de muncă și voință și să nu gândești doar spre profitul personal! Munca făcută cu pasiune duce spre viitor!”.
Mai nou, un ”pod verde” a apărut și pe o autostradă croată (în apropiere de Zagreb), dar traficul animalelor este foarte limitat. Și Luxemburgul se mândrește cu o astfel de construcție iar ”printre românași” se prevede că ”va fi și la noi, peste 100 de ani, întâi cu un pod îngust!”lor, cu pierderea de vieți omenești
* Italienii sunt foarte sceptici în privința podurilor, ei considerând că toate trebuie experizate. La 14 august 2018 prăbușirea Podului Morandi din Geneva a provocat moartea a 43 de persoane).
UN COMENTARIU LA ARTICOLUL PREZENTAT
10 noiembrie 2022, ORA 18.15
Andrei S: Oare ce român normal la cap ar putea crede, măcar un minut, că în următorii 70 -100 de ani, ar putea să apară măcar un podeț verde, peste o linie ferată sau o autostradă ?