Răsfoind presa străină – ”Orașul viitorului”

Răsfoind presa străină  – ”Orașul  viitorului”

Mulți oameni știu că Arabia Saudită construiește orașul viitorului Neom în deșert, dar puțini au auzit că și Riadul intenționează să modernizeze Mecca, principalul oraș sfânt al islamului. Zilele acestea, Agenția Reuters a raportat că Fondul de Investiții de Stat al Regatului, împreună cu o firmă de consultanță britanică și cea mai mare bancă de investiții Lazard, lucrează la opțiuni pentru finanțarea „megaproiectului Mecca”. Ca parte a unui plan masiv de reamenajare, numit în mod adecvat Masar (în arabă  „Cale”), partea de vest a orașului va fi reconstruită aproape de la zero într-o stradă pietonală lungă care va duce direct la altare. Suprafața Masar va avea aproximativ 1,2 milioane de metri pătrați, iar pentru construcția sa vor fi cheltuiți 27 de miliarde de dolari.

Proiectul este conceput pentru milioane de credincioși care vin anual la Mecca pentru pelerinaj. Este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și obligă pe fiecare musulman cel puțin o dată în viață să facă un ”hajj” (vizitarea sanctuarelor din Mecca), dacă are capacitatea financiară și fizică.

Credincioșii sunt atrași de o clădire cubică din centrul orașului – Kaaba. În islam, se crede că aceasta este prima clădire din istoria omenirii, pe care oamenii, și anume profeții Avraam și Ismael (în Coran – Ibrahim și Ismail), au construit-o pentru a se închina unui singur Dumnezeu. În fața lor, primul om, Adam, s-a rugat în același loc. Pe lângă Kaaba, Mecca are multe alte atracții cheie pentru islam. Acolo a fost construită prima moschee din lume, lângă care se odihnește profetul Mahomed. Tot în Mecca se află ”Piatra Neagră”, care, conform tradiției islamice, a căzut din paradis în timpul Marelui Potop. Toate aceste valori au atras pelerini musulmani din toată lumea de aproximativ 1400 de ani.

Pe măsură ce progresul a făcut mult mai ușoară deplasarea în întreaga lume în ultima sută de ani, afluxul de pelerini la Mecca a crescut, de asemenea, semnificativ – de la câteva zeci de mii la aproape trei milioane pe an. Prin urmare, autoritățile saudite au îmbunătățit semnificativ locurile de pelerinaj, de exemplu, prin construirea mai multor etaje pietonale în jurul Kaaba, astfel încât să existe suficient spațiu pentru toată lumea. Există multe materiale pe Web care arată dintr-o vedere de ochi cum, începând cu anii 2000, lucrările de construcție din jurul Kaaba s-au extins și au transformat în mod semnificativ complexul templului. Cu toate acestea, în afară de câteva hoteluri și sanctuare, există puține în oraș care pot atrage atenția unui potențial turist pelerin (intrarea în Mecca și Medina pentru non-musulmani este încă interzisă și se pedepsește cu amendă sau deportare).

Situația cu lipsa infrastructurii culturale și de divertisment din Mecca seamănă cu situația din alt oraș vecin – Medina, unde a trăit profetul Mahomed în ultimii 10 ani din viață. Dar acolo problema va fi rezolvată puțin diferit. La sfârșitul lunii octombrie, autoritățile saudite au anunțat că intenționează să transforme Medina într-un imens parc istoric islamic în aer liber. Orașul va deveni un centru cultural și istoric, unde vor fi restaurate peste o sută de obiective legate de viața profetului. Ca parte a inițiativei, ei plănuiesc chiar să restaureze „locurile de glorie militară” ale profetului, unde au avut loc bătălii cheie din istoria islamului, cum ar fi „ Bătălia șanțului ”.

Între timp, „megaproiectul Mecca” presupune construirea unui bulevard pietonal lung de aproape patru mii de metri, în jurul căruia vor crește centre comerciale și de divertisment, precum și facilități rezidențiale de elită. Autorii proiectului Masar asigură că acesta se bazează pe practicile de vârf din lume de planificare și proiectare urbană, care vor fi relevante pentru cel puțin încă o sută de ani. De asemenea, componenta culturală nu va fi uitată în zona nouă a orașului. ”Acolo se va deschide Muzeul de Artă Islamică, unde vom împărtăși tuturor vizitatorilor cultura și tot ce ține de Mecca, pentru ca aceștia să poată afla  multe lucruri despre istoria orașului ”, spune Yasser Abuatek, principalul dezvoltator al Masara.

Judecând după planșele  clădirilor, noua stradă va fi ceva de genul Arbat din Moscova sau Istiklal din Istanbul, dar cu o notă high-tech. Numai clădirile hotelului vor aduce 15 noi zgârie-nori în peisajul orașului, iar în total vor fi aproximativ cincizeci de zgârie-nori care uimesc imaginația. Aproximativ 80 la sută dintre vizitatorii orașului sunt așteptați să rămână în această nouă zonă. După Masar, ei vor putea merge direct la Kaaba sacră. Proiectul merge încet înainte de mai bine de un deceniu, dar acum autoritățile au decis să-l ia în serios. ”Cooperăm cu experți cunoscuți pentru a finaliza toate etapele proiectului și pentru a construi infrastructura . Vom continua să contribuim la obiectivul regatului de a primi 30 de milioane de pelerini până în 2030”, a declarat la începutul lunii octombrie Saad bin Ayban, șeful uneia dintre companiile saudite din spatele megaproiectului Masar .

Toate aceste reforme urbane sunt sub auspiciile programului Vision 2030 , prin care Arabia Saudită dorește să-și reducă dependența economică de vânzările de petrol. Regatul pariază pe dezvoltarea fluxului turistic, inclusiv din Rusia.  Și alte țări din Golful Persic trec printr-o etapă asemănătoare de „creștere”, care vor să scape cât mai curând de „acul de petrol”. Până acum, Emiratele Arabe Unite, care au fost de multă vreme unul dintre principalele centre turistice ale regiunii, au cel mai mare succes în acest sens. Dar având în vedere Cupa Mondială, care este organizată de vecinul Qatar, și megaproiectele din Arabia Saudită, populare în rândul oamenilor, „Dubai”, ar putea foarte curând să fie pe primul loc!

Între timp, în timp ce mulți rezidenți ai Peninsulei Arabe se bucură că țările lor se dezvoltă atât de dinamic, unii musulmani văd noile proiecte urbane și zgârie-nori ca un semn al sfârșitului iminent al lumii. Potrivit tradiției islamice, profetul a prezis cu tristețe boom-ul construcțiilor pe care îl trăiesc țările din Golf. ”Ziua Judecății nu va veni până când beduinii nu  se vor întrece să concureze pentru cine are cea mai mare locuință” , spune unul dintre legendele de încredere, potrivit savanților musulmani, despre profetul Muhammad. Dar „beduinii” cred în lucrurile cele mai bune.   Articol  realizat de Hassan Kassem, news.ru

 

 

Distribuie articolul!