Pentru elevi, pentru viitorul lor!

Pentru elevi, pentru  viitorul lor!

În noiembrie 2022, la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești au avut loc activități în cadrul Proiectului de microgranturi ”Ambasadori  ai tinereții”. Acest  proiect a fost scris și implementat în luna octombrie 2022  de  prof. Dana Cerasela Sticlaru, director adjunct al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”. Proiectul s-a desfășurat în cadrul Programului ”Educație incluzivă de calitate –  facilitarea tranziției de la gimnaziu la liceu” și este  implementat de Reprezentanța UNICEF prin intermediul Agenției  de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”.

Prof. Dana Cerasela  Sticlaru ne-a declarat:”Scopul este de a promova imaginea  Colegiului Național  <<Dimitrie Cantemir>> prin evidențierea valorilor dar mai ales de a facilita tranziția de la  gimnaziu  la liceu și de la  ciclul inferior la  ciclul superior al liceului. Peste 350 de elevi de la școlile  gimnaziale din Onești (Școala  <<George Călinescu>>, Școala Nr. 1, Școala <<Ghiță  Mocanu>>, Școala  <<Emil Racoviță>>), de la Școala Gimnazială Nr. 1 Târgu Ocna, Școala  Gimnazială  <<Regina Maria>>  din Mănăstirea Cașin, Școala  Gimnazială  Nr. 1 Oituz precum și de la școlile gimnaziale din comunele Cașin, Târgu Trotuș și Helegiu, au răspuns invitației noastre de a vizita  colegiul. <<Zilele Porților Deschise>>  a  reprezentat o  incursiune în lumea  științelor, a lecturii dar și  <<a pregustării>>  bucuriei de a fi licean. Afinitatea  <<cantemirenilor>>  pentru mijloacele moderne  și alternative de învățare, energia elevilor și a cadrelor didactice ne-au determinat să realizăm  trei standuri expoziționale și ateliere interactive de lucru (Club Robotică, Clubul  <<Holtis>> – de voluntariat, Clubul de istorie, Clubul de lectură ) în cadrul cărora elevii  de gimnaziu au putut  cunoaște  culisele vieții de licean <<de  Cantemir>>. În zilele de 17 – 18 noiembrie ne-am deschis porțile arătând  cum investim în dezvoltarea competențelor multidisciplinare  ale elevilor, dincolo de activitățile din sălile de curs”.

Activitățile  au fost coordonate de profesorii Felicia Filip (director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”), Dana Cerasela Sticlaru (manager  de proiect), Alina Frățilă, Daniela Piștea și Daniela Lungu (consilier școlar). În cadrul atelierelor de lucru prezența  elevilor la Clubul Robotică și de Științe a creat, prin dialogul purtat, un mic laborator, activități la fel de  interesante fiind și la Standul Filologie  precum și la celelalte  standuri. În activitățile desfășurate  elevii au fost îndrumați  de către profesorii: Ioana Olaru, Camelia Rafailă, Lenuța Basoc, Otilia Panfil, Radu Bîrgăoanu, Otilia Șerban, Cristina Mocanu, Raluca Miloiu, Lăcrămioara Agachi, Diana Tanga, Roxana Dumitrașcu, Crina Drug, Radu Isaic.

Menționăm că  în prima parte a proiectului  au avut loc activități de  educație parentală ce au fost urmate  și de activități  de consiliere vocațională. ”Consilierea  și orientarea în carieră este o nevoie esențială în educație și nu trebuie așteptată intrarea  la liceu  pentru a afla ce  direcție va alege elevul. Explorarea aptitudinilor înnăscute, a punctelor tari și slabe este cel mai bun lucru pe care  îl poate face un școlar pentru viitorul său. Tradițiile de familie sunt un factor  determinant în alegerea  carierei, prejudecățile părinților cu privire la anumite specializări  pot afecta decizia copilului în a alege o  carieră. De aceea, consilierea vocațională este de ajutor și părinților, care au nevoie de un  instrument de ghidaj în îndrumarea corectă a copilului”, a menționat prof. Dana Cerasela Sticlaru, director adjunct al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești.

În partea a doua a Proiectului ”Ambasadori  ai tinereții” s-au desfășurat activități de popularizare a ofertei  educaționale a Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”. Discuțiile purtate cu  profesorii și  colegii mai mari i-au încurajat pe elevii gimnaziști să privească cu încredere procesul de tranziție de la gimnaziu la liceu, dar și de la  ciclul inferior la cel superior al liceului. Evenimentul a creat  cadrul unui dialog deschis între elevii  și profesorii școlilor gimnaziale și elevii și cadrele didactice din Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești, imaginile fiind grăitoare în acest sens.

Educația  pentru  științe

Educația pentru lectură

Informatica este mai mult  decât o știință!

Voluntariatul se învață prin puterea exemplului:

Prof. Dana Cerasela Sticlaru a mai menționat: ”Am descoperit în ochii  elevilor curiozitate, bucurie și sentimente pozitive. Îi așteptăm  și la ediția din primăvara anului viitor, unde vom veni cu noi surprize!”    Ion Moraru

Distribuie articolul!