”INTERFERENȚE” LA BUHUȘI - Amprenta de Onesti

”INTERFERENȚE” LA BUHUȘI

”INTERFERENȚE”  LA BUHUȘI

La Buhuși va fi lansată și cartea  „Literatura română de astăzi. Poezia. Proza”, semnată de   cunoscutul  critic literar  Ioan Holban.  Ea  a  apărut la Editura „Tipo Moldova”, Iaşi, în format academic. În cele aproape 1500 de pagini, criticul literar Ioan Holban aduce, sub genericul ”Literatura română de azi Poezia. Proza”, 100 de poeţi, de la Nicolae Labiş şi Nichita Stănescu, până la generaţiile actuale şi aproape tot atâţia prozatori, de la Marin Preda, Eugen Barbu, până la numele de referinţă actuale.

 

”Eu mi-am început cariera cu o carte despre Creangă. Se intitulează  <<Spațiul memoriei >> (Editura Junimea, 1984) și se referă strict la  <<Amintiri din copilărie>>. Regăsesc aceleași lucruri, care-mi plac grozav. Cred că șansa noastră e de a ne menține identitatea culturală, într-o lume care este foarte tulbure și care se îndreaptă spre nu se știe unde. Eu zic că Ion Creangă este un argument foarte serios pentru a ne menține identitatea națională… Povestitorul de la Humulești e o valoare recunoscută şi <<exportată>>  mai mult chiar decât Eminescu. Asta este situaţia. Eminescu este conceput în Franţa ca un Lamartine întârziat, Creangă este perceput ca un prozator foarte modern din toate punctele de vedere.

 

– Cât de importantă mai este opinia criticilor literari în vremurile actuale?

 

– S-o spună scriitorii. În ceea ce mă privește, simt că prozatorilor, poeților nu le este frică de mine, pentru că nu mănânc literați, nici la micul dejun, nici la prânz și nici la cină. Ce pot să declar sigur este că oamenii de litere sunt foarte interesați de ierarhia de valori și dacă se află în această elită. Sunt autorul unei istorii a literaturii române contemporane și am văzut că scriitorii au tot felul de reacții pe tema asta. Sunt unii care fac presiune, alții care sunt nemulțumiți, alții că de ce nu au fost incluși, asta se întâmplă permanent și-i riscul pe care mi l-am asumat. Ierarhia de valori oferă o listă de valori unei posterități, care, pentru unii, este improbabilă. Pentru mine, este foarte probabilă.”

 

 Dintr-un interviu cu Ioan Holban, acordat site-ului ”Dor de Neamț” (în martie 2020)

 

Distribuie articolul!