”Între fabulos și fabulatoriu”

”Între fabulos și fabulatoriu”

Când în alte orașe sunt numeroase inițiativele și expozițiile  de artă plastică (în aceste zile la Bistrița fiind deschisă o expoziție numită ”Școala de la Bistrița”,  unde prezintă lucrări un grup de artiști în continuă expansiune, ce a fost format în jurul rezidențelor artistice  de la… Tescani), când  Oneștiul  ”duce  doar povara” monumentelor istorice realizate în anii de construcție ai acestui oraș, iată că avem vești deosebite legate  de artiștii plastici ai acestor meleaguri. Sculptorul Gheorghe Zărnescu (născut în satul Curița, din  comuna Cașin în anul 1953), are chiar  în aceste zile  deschisă la Galeria Națională de Artă ”Forma”  expoziția  personală de sculptură  ”Solstiții” (în foto 1).  Această expoziție  este organizată  de Consiliul Județean Hunedoara și Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare  Turistică Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici.

Despre lucrările  artistului Gheorghe Zărnescu (absolvent al Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, promoția 1976  și care s-a bucurat de  Bursa Herder, acordată de Universitatea din Viena la propunerea sculptorului Constantin Lucaci în anul 1984), Alexandra Titu, doctor în arte vizuale, critic de artă plastică și scriitoare, a remarcat:”O serie de  <<Semne de circulaţie>> (de referinţă pop art) indică parcursul iniţiatic, cu indicaţii (figurative) fabuloase sau comentează ironic comportamente, reverii. Între fabulos şi fabulatoriu ciclul dezvoltă o naraţiune nuanţată a cotidianului şi replicii lui. Acelaşi dialog între o istorie a materiei intrate în incidenţa prelucrării creative şi rezultatul care este un obiect uneori banal, alteori plin de semnificaţie ce depăşeşte stereotipul funcţional, deschide alt areal interpretativ obiectului aşa cum îl concepe. Este un discurs critic ce are ca ţintă relaţia viu-neînsufleţit sub incidenţa artei. Jocul cu obiectele devenite din nesemnificante simbolice – pentru acvitatea artistică – lărgeşte câmpul inepuizabil al acestui traseu capabil să susţină semnificaţii de la registrul dramatic la cel ironic sau al banalităţii”.

Prof. Gheorghe Zărnescu (în foto 2)  este  membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și are lucrări  de artă ambientală în orașele Bacău, Călărași, Reșița, Râmnicu-Vâlcea, Slobozia, București, Costinești, Bistrița, Timișoara  și  Bursa (în Turcia). Între premiile pe care le-a primit de-a lungul activității sale artistice  menționăm  Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România la Festivalul Artei Studențești (Sibiu, 1975),  1991 – Premiul Ministerului Culturii pentru Sculptură (1991); 1992 – Marele Premiu „George Apostu”, acordat de Centrul Internațional de Cultură și Arte „George Apostu”, Bacău (1992); Premiul pentru Sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România (în 1997) și altele. Un motto după care se ghidează sculptorul Gheorghe Zărnescu este :”Dacă ești artist, învață lumea să vadă frumosul și de unde îl vezi tu!”

 

*Sculptorul Gheorghe Zărnescu își realizează lucrările sale  cu mare plăcere la Cașin,  visul iubitorilor  artei din zonă fiind acela de a se putea bucura de o expoziție în zonă! La Bacău precum și în alte orașe, artistul plastic  Gheorghe Zărnescu a avut mai multe  participări expoziționale, din această ”panoplie” lipsind Oneștiul, care … cât de frumos ar fi, în orice anotimp, ”sub asaltul” pictorilor și a sculptorilor  – ce ar înfrumuseța  aceste meleaguri – într-o tabără de creație!   

Distribuie articolul!