”Pîinea săracului …”

”Pîinea  săracului  …”

 Prin prezentarea  articolului  ”Pîinea săracului” aducem  azi un sincer omagiu  ziaristei NICOLETA  BICHESCU! Total dăruită  presei,  de la  l iunie  2002  ea  a pornit la drum ”Ziarul de Bacău” – una din cele mai bune publicații băcăuane! Dacă ar fi trăit azi putea fi o  frumoasă zi de aniversare, dar, cu infinită durere, la câteva luni de  la trecerea sa din viață,  ne amintim chipul său senin!

 În memoria ei și pentru toate realizările din comunitatea  băcăuană, Consiliul Local  Municipal Bacău i-a acordat post-mortem titlul de Cetățean de Onoare.

LUMINA  VEȘNICĂ  SĂ  O  ÎNCONJOARE  ȘI  NOI   SĂ O PĂSTRĂM  ÎN SUFLET  ȘI ÎN AMINTIRI!

 

”Pîinea  săracului  …”

  • pîinea neagră este mult mai sănătoasă decît cea albă • produsul este recomandat în special oamenilor de vîrsta a doua și a treia și mai puțin copiilor și adolescenților

Consumul pîinii negre a devenit o modă în occident în ultimii ani, deși, la noi, produsul continuă să fie privit ca „pîinea săracului”. La începutul anilor ’60, în județul Bacău, 70  la sută dintre locuitori consumau pîine neagră. Acum, doar 7 la sută din populație mai cumpără acest produs. Răducan Ion, președintele societății Pambac, cea mai mare din județ și una dintre cele mai moderne din țară, spune că, acum 40 de ani cînd a venit stagiar în Bacău, doar 20 la sută  din producție însemna pîine albă, iar 10 la sută era pîine intermediară. În rest, oamenii mîncau pîine neagră. „După zece ani, mai precis în 1972, lucrurile s-au schimbat radical. Comuniștii au constatat că, în occcident, nu se mai mănîncă pîine neagră și au abrogat și la noi  consumul acestui produs. Nu mai era la modă să mănînci pîine neagră, care se confunda cu pîinea săracului. Nu mai dădea bine pentru societatea noastră, cu care ne lăudam că este în plină dezvoltare. Așa că a început o campanie masivă de a-i determina să consume noul produs pe cei care, din istorie, erau consumatori de pîine neagră. Campania a început în cantinele studențești, în licee, la armată. Și pe noi, specialiștii în panificație, decizia ne-a luat prin surprindere, pentru că nu eram pregătiți tehnologic pentru așa ceva”, spune Răducan Ion.

Pînă în acel moment, din procesul tehnologic al extracției făinei din bobul de grîu se obținea 28 – 30 la sută făină albă, iar restul făină neagră. Noile directive au presupus și aducerea unor utilaje pe măsură, mai ales că propaganda impunea scăderea consumului de pîine neagră. Retehnologizarea a crescut procentul de făină albă spre 70  la sută. „Am trecut pe făină albă, deși cererile de făină neagră se mențineau la cote ridicate. Dar snobismul nu putea fi învins”, își amintește Răducan Ion. Mai de voie, mai de nevoie, românul a început să mănînce pîine albă. Acum, pîinea neagră se cere în cantități foarte mici. Comercianții, dar și consumatorii, ar dori ca acest produs să fie mai ieftin. „Acest lucru nu este posibil, pentru că făina albă și cea neagră se obțin în cadrul aceluiași proces tehnologic, cu aceleași costuri, ba chiar consumul de energie este mai mare. Noi am produs întotdeanuna și făină neagră. O parte o consumăm, o parte o vindem în țară”, ne-a declarat Răducan Ion. În timp, a scăzut și interesul producătorilor de a mai scoate pe piață aproape invandabilul produs.

Între timp, occidentul s-a reorientat spre tradiționala pîine neagră, dar la prețuri superioare celei albe. Motivele? E mai bogată în vitamine, are mai multă celuloză și crește tranzitul intestinal, are mai multe lipide, dar mai puțini hidrați de carbon și diminuează riscul diabetului. Pîinea neagră are un aport caloric mai mic și nu îngrașă. „Pîinea neagră este recomandată persoanelor de vîrsta a doua și a treia, pentru calitățile sale. În schimb, este o greșeală să o dai spre consumul copiilor și al adolescenților care se află în plină perioadă de creștere, pentru că nu este hrănitoare ca pîinea albă”, spune Răducan Ion. El a participat, în 1995, la un Congres al pîinii desfășurat la Paris, unde specialiștii au tranșat lucrurile: în occident, pîinea neagră este consumată în general de cei care duc o viață sedentară, care stau mult pe scaun și au probleme cu digestia. Medicii, cercetătorii, profesorii, oamenii specializați în calculatoare sînt principalii cumpărători. Și, cum aceste categorii nu duc lipsă de fonduri, pîinea neagră a sărit ca preț. Acolo, pîinea neagră nu mai este considerată pîinea săracului.

De altfel, și directorul Ion se opune etichetei de „pîinea săracului”. Produsul este nu doar sănătos pentru adulți, dar și natural. „Cînd vreau să dau aspect comercial pîinii negre, pun în ea făină de orz și de secară, care o colorează în negru. Numai că făina aceasta se obține mai greu și crește prețul pîinii. Se pot folosi și coloranți alimentari, obținuți din substanțe naturale: din struguri negri, din semințe. Dar mai există o variantă: o lingură de miere”, ne-a dezvăluit directorul fabricii de pîine din Bacău cîteva dintre secretele pe care le folosește pentru a evita utilizarea E-urilor.  Articol  publicat  de  Nicoleta BICHESCU la 20  septembrie  2002 în  ZIARUL  DE   BACĂU

În foto 1,   autoarea  acestui  articol, Nicoleta  Bichescu, la  o întâlnire  cu foști  colegi de liceu  (2013)

 

 

Distribuie articolul!