”NU A EXISTAT ȘI NU VA EXISTA VREODATĂ UN REGE CA PELE!”

”NU A EXISTAT  ȘI  NU VA  EXISTA  VREODATĂ  UN  REGE  CA   PELE!”

RĂSFOIND   PRESA  STRĂINĂ – ”JORNAL  DO  BRASIL”

 

Moartea lui Pelé a fost deplânsă de jucătorii ce au strălucit în ultima ediție a Cupei Mondiale, care s-a încheiat cu puțin peste o săptămână în urmă în Qatar. „Aș spune că, înainte de Pelé, fotbalul era doar un sport. Pele a schimbat totul. A transformat fotbalul în artă, în divertisment”, a declarat atacantul Neymar, joi (29 decembrie), într-o publicație sportivă. Jucătorul lui PSG (Franța) a subliniat și faptul că Regele Fotbalului a schimbat modul în care fotbalul brazilian a ajuns să fie văzut în lume: „[Pelé] a dat vizibilitate Braziliei. Fotbalul și Brazilia și-au ridicat statutul datorită Regelui! A dispărut, dar magia lui va rămâne. Pele este etern!”.

Un alt star actual al fotbalului, francezul Kylian Mbappé, a spus că moștenirea lăsată de eternul tricou cu numărul 10 al naționalei Braziliei nu va fi niciodată ștearsă: „Regele fotbalului ne-a părăsit, dar moștenirea lui nu va fi uitată niciodată!” Portughezul Cristiano Ronaldo a comentat și el  pierderea marelui fotbalist  brazilian, Pelé. Într-un mesaj pe rețelele  de socializare, el și-a arătat afecțiunea pentru poporul brazilian în acest moment: „Cele mai profunde condoleanțe întregii Brazilii, și în special familiei domnului Edson Arantes do Nascimento. Un simplu rămas-bun de la eternul Rege Pelé nu va fi niciodată suficient pentru a exprima durerea care îmbrățișează în prezent întreaga lume a fotbalului. O inspirație pentru atâtea milioane, o referință de ieri, azi și întotdeauna. Afecțiunea pe care mi-a arătat-o ​​mereu a fost reciprocă în fiecare moment pe care l-am împărtășit, chiar și de la distanță. El nu va fi niciodată uitat și amintirea lui va rămâne veșnic în fiecare dintre noi iubitorii de fotbal. Odihnește-te în pace, rege Pele!” Atacantul brazilian Richarlison, care a marcat cel mai frumos gol din Cupa Qatarului, în victoria Braziliei cu 2-0 în fața Serbiei (2-0), a spus că fotbalul și-a luat rămas bun de la cel mai frumos capitol al său: „Tu vei fi întotdeauna cel mai mare, pentru că acum 60 de ani, cu toate dificultățile cu care s-a confruntat, făcea deja ceea ce puțini pot face astăzi. Tipul care și-a dedicat al miilea gol copiilor și a făcut țara noastră să descopere că ar putea face mult mai mult. Ești și vei fi mereu incomparabil, rege. Ești etern”. (Articol publicat  în ”Jornal do Brasil”, cu  sprijinul Agenției Braziliei)

Fostul jucător Edson Arantes do Nascimento, Pelé – „Regele fotbalului” – a murit joi (29 decembrie), la vârsta de 82 de ani. El  se afla internat din 29 noiembrie la Spitalul Albert Einstein, din São Paulo, din cauza unor probleme respiratorii și complicații de la o tumoare de colon.

  Pelé își lasă soția, Márcia Aoki, și șase copii: Kely, Edinho și Jennifer, roade ale primei căsătorii a „regelui”, cu Rosemeri dos Reis Cholbi; Flávia, născută dintr-o relație extraconjugală cu Lenita Kurtz; și gemenii Joshua și Celeste, din căsătoria sa cu cântăreața Assíria Nascimento.

  Fosta vedetă a mai avut o a șaptea fiică, Sandra Regina, rezultatul unei relații extraconjugale cu servitoarea Anisia Machado. Sandra a obținut recunoașterea paternității doar în instanță, în urma unui test ADN, dar a murit de cancer în 2006, fără a vorbi cu tatăl ei.

”Traiectoria” lui Pele

Edson Arantes do Nascimento s-a născut pe 23 octombrie 1940, în orașul Três Corações, în Minas Gerais, și a devenit cunoscut în întreaga lume drept cel mai mare jucător de fotbal al tuturor timpurilor. Pelé și-a început cariera de fotbalist în echipa de tineret Bauru Atlético Clube și, în 1956, sponsorizat de Waldemar de Britto, a debutat pentru Santos, unde avea să ajungă la celebritatea mondială. Pe parcursul a aproape două decenii Pelé a marcat peste o mie de goluri și a câștigat zeci de titluri, inclusiv șase campionate braziliene (cinci dintre ele consecutive, între 1961 și 1965), două Copa Libertadores și două cupe intercontinentale, împotriva lui Benfica (1962). ) și Milano (1963).

  La un an de la debutul cu Santos, în 1957, Pelé a fost chemat pentru prima dată să apere naționala Braziliei și a condus țara la titlul de Copa Roca. La echipa națională, a câștigat prima Cupă Mondială în 1958, în Suedia, cu trei goluri în semifinală împotriva Franței și încă două în  meciul împotriva gazdelor (Suedia), Pele având vârsta de 17 ani.  În a doua campanie de campionat mondial, în 1962, Pelé a fost accidentat în al doilea joc și nu a mai participat la celelalte patru jocuri. Cu toate acestea, în 1970, a condus echipa braziliană din Mexic – pentru mulți, cea mai bună echipă din toate timpurile – până când  a cucerit titlul mondial,  în victoria zdrobitoare cu 4-1 asupra Italiei.   La sfârșitul carierei, între 1975 și 1977, Pelé a fost jucător la New York Cosmos (în SUA), într-un proiect de popularizare a fotbalului în Statele Unite. Datorită faptelor sale pe teren, fostul jucător a fost ales ca sportiv al secolului XX de ziarul francez L’Équipe și a primit porecla de „Regele fotbalului”. După ce ”și-a agățat ghetele în cui”, Pelé a publicat autobiografii, a fost prezent în filme documentare, a compus cântece și a fost numit Ambasador al bunăvoinței UNESCO. A fost și ministrul sportului în primul guvern al lui Fernando Henrique Cardoso. Sănătatea lui a început să se deterioreze între 2017 și 2018, din cauza unor probleme de șold care l-au obligat să folosească un scaun cu rotile. Pelé a luptat și cu o tumoare de colon din septembrie 2021, cu internari recurente pentru tratament. Starea lui s-a înrăutățit în ultimele săptămâni, în plină Cupă Mondială din Qatar, care a fost scena mai multor omagii  de fotbaliștii  mai multor  echipe naționale.

Răsfoind presa  din Brazilia (țară în care sunt ziare cu apariție neîntreruptă din anii 1875 – 1890), am putut vedea că economiștii de aici remarcă faptul că ”anul 2023  începe cu piciorul pe frână”. Ei menționează că la nivel mondial ”nu este nici măcar o schiță acceptabilă a ceea ce trebuie făcut!” și invită oamenii ”să seteze obiective realiste  pentru noul an”.

   Pentru  cititorii ”AMPRENTEI  DE ONEȘTI” iată câteva tradiții și superstiții de Revelion din Brazilia, care ”au devenit practici repetate în fiecare an de mulți oameni. Totul pentru ca, de la 1 ianuarie, norocul să fie mereu de partea ta!

 Poartă haine albe!

Aceasta este poate una dintre cele mai cunoscute superstiții de Anul Nou a brazilienilor. Potrivit celor care cred în practică, petrecerea Revelionului purtând haine albe atrage pace și protecție spirituală pentru anul care vine.”Cel alb este pentru a cere pace. Speranța noastră, care este Iisus Hristos, este cea albă, este cea care reprezintă porumbelul păcii” – explică președintele Federației Afro-Umbanda și Spiritualiste din Rio Grande do Sul (Fauers), Everton Alfonsin. Dar în aceeași linie se poartă și anumite culori pentru a îndeplini unele dorințe pentru anul care vine –  roșu pentru a atrage pasiunea și galben pentru a atrage banii!

 Curățați casa!

Mulți oameni cred în această superstiție care asigură o viraj mai  bun  de la anul ce a trecut și un an nou mai liniștit. Tradiția este să faci o curățenie bună în zilele înainte de Revelion, pentru a petrece Revelionul cu o casă curată! Chiar și în clipele înainte de Revelion se poate face! Această practică este o curățare fizică și energetică, ea spune multe despre a face loc pentru intrarea noului! De asemenea, este bine să aprinzi tămâie sau palo santo. Curățarea energetică este ceea ce sigilează ușile deschise către nou – spune oraculista Camila Loppes. Ea menționează că de obicei petrece toată luna decembrie făcând curățenie, încetul cu încetul. Astfel, reușește să curețe toate camerele din casă, să arunce hârtii vechi și să doneze haine și obiecte pe care nu le mai folosește.

 Pune o  frunză de dafin în portofel!

Dafinul este considerat, în multe culturi, simbolul victoriei și al succesului. Unele popoare din Evul Mediu obișnuiau să folosească dafinul ca ornament în sărbători, pentru a simboliza și a atrage avere. Aici, în Brazilia, pe lângă faptul că este folosită ca condiment, frunza de dafin este folosită și ca simbol al norocului. Multora le place sa inceapa anul cu o frunza de dafin in portofel pentru a atrage bani si succes. Pentru ca acesta să funcționeze, totuși, unii cred că frunza trebuie să rămână intactă și neatinsă în următoarele 365 de zile, până când este înlocuită cu una nouă!

 Fă o baie de plante!

Aceasta este o superstiție care vine din religiile de origine africană și, de asemenea, din medicina naturală, care crede în puterea vindecătoare a plantelor. Practica  aceasta constă in fierberea intr-o tigaie a unei combinații de frunze, plante și ierburi și turnarea lichidului de la gât în jos, mentalizarea tuturor solicitărilor  fiind pentru anul următor, precum protecție, sănătate, fericire și pace, de exemplu. Ierburile erau venerate de strămoși. Rozmarinul, arruda, sabia Sfântului Gheorghe și alte frunze sunt folosite pentru vindecarea bolilor și purificarea – explică Alfonsin. Pentru Revelion 2023, baia de plante va fi cu lavandă, rozmarin și petale de trandafir!

 Și brazilienii mai au o superstiție legată de Revelion și de Noul An – ei sar peste șapte unde! Unii susținători consideră că fiecare undă ar trebui să fie o mulțumire pentru vreun har sau o  realizare a anului care se duce, alții susțin că momentul este să facem șapte noi solicitări pentru anul care vine. Există chiar și oameni care preferă să sară 12 valuri, câte unul pentru fiecare lună a anului!

 Aceasta deoarece…pot petrece Revelionul pe plajă! (foto 2).

LA  MULȚI  ANI, CU  MULTĂ  SĂNĂTATE ȘI  FERICIRE!

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!