Veșnic apropiați tradițiilor populare

Veșnic  apropiați  tradițiilor  populare

Vineri  30 decembrie 2022  Comăneștiul a găzduit cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri Populare, un eveniment deosebit care a umplut Parcul Central al orașului. După  mai multe ore  în care pe scena amenajată în acest parc au evoluat   SPLENDID  cetele de urși  și alte obiceiuri populare – tot ce are mai frumos Valea Muntelui!- juriul  festivalului a fost pus în mare încurcătură pentru acordarea premiilor . Astfel, Trofeul festivalului a revenit Cetei Urșilor din  cartierul Vermești al Comăneștiului, în care  cel care a comandat această ceată (cu 135 de piei de urs), a fost  un elev în clasa a VII a, a unei școli comăneștene!

Menționăm că la acest festival, după cum remarca primarul orașului Comănești, Viorel Miron, au fost turiști din mai multe țări ale lumii (din Statele Unite ale Americii, Japonia, Polonia, Spania, Ungaria, Olanda, Elveția, Portugalia, Coreea de Sud, Italia, Columbia) precum și iubitori ai datinilor populare trotușene din multe orașe ale României!

 

Cum  cei din străinătate au fotografiat fiecare  clipă a frumosului festival comăneștean, având ”cheia” realizării celor mai frumoase fotografii ne bucurăm de instantaneele surprinse de Christian Estebe, un tânăr care  a reușit ca să surprindă întreaga magie și mirajul frumuseții acestui eveniment. Astfel se menține tradiția acestor sărbători frumoase! Dincolo de fiecare imagine  surprinsă de  Christian Estebe este o chemare a inimii, a vieții pline de optimism și încredere pentru  Noul An, 2023! Este  ”o priveliște  din Raiul românesc”, asemeni  versurilor  scrise de Veronica Micle: „Râule cu apa lină  / Și curat ca o lumină, / Cât ne vezi de fericiți, / Starea noastra n’o răsfrânge!”

 

Fotografii  realizate  de  Christian Estebe

COMENTARII

3  ianuarie, ora 7.40

Andrei  Stamate, Onești
Da, recunosc, sunt mândru că am fost inspirat să merg, împreună cu familia, la acest festival.
Am văzut (cred) peste 300 de urși, care de care mai frumos, în cete organizate și foarte disciplinate. Am văzut multe fete, femei frumoase în blana ursului. Am remarcat, într-o ceată de urși, o femeie frumoasă (o mamă) alături/împreună cu fiica ei (de vreo 13/14 ani) tot într-o frumoasă și îngrijită blană de urs.
Lume multă, ca la festival.
S-a meritat, a fost minunat.
Și am mai văzut ceva. În premieră.
Am văzut dronele, ca niște bondari mari, ce filmau într-una, uneori chiar în preajma urșilor și cetelor, adică foarte jos.
Organizare foarte faină, de oameni gospodari,
de oameni pricepuți în administrație.
Distribuie articolul!