Suflete-n pătratul zilei se conjugă.
Paşii lor sunt muzici, imnurile – rugă.
Patru scoici, cu fumuri de iarbă de mare,
Vindecă de noapte steaua-n tremurare. ION BARBU
Coreea de Sud este unul dintre cei mai mari producători de stridii din lume. Ferma de pește Namgyong, situată în provincia Gyeongsangnam-do, are o suprafață de aproximativ 30 de hectare.
De aici se adună până la 600 de tone de moluște pe an. Stridiile pescuite sunt colectate în saci și livrate în hale pentru a fi procesate. În spațiul din imaginea 1 lucrează aproximativ 60 de muncitori, tura lor începe la ora 2 dimineața și se termina la ora 14.00. Ei procesează până la 3 tone de stridii zilnic. O persoană poate procesa până la 60 kg de crustacee pe zi. Pentru un kilogram de stridii procesate, un muncitor primește 3.300 de woni (2.50 euro). Cele mai populare feluri de mâncare în restaurantele locale coreene sunt prăjiturile cu stridii și supa de alge marine. Dar în restaurantele din Coreea de Sud se găsesc și stridiile proaspete sau înăbușite, fripturile de stridii și supă de stridii cu alge marine. Orice fel de mâncare care folosește 20-30 de stridii costă în jur de 20.000 de won coreeni (15 EURO) iar un prânz complex de stridii de diferite tipuri va costa doar 21 EURO.
POEZIA – O AFACERE CU DUMNEZEU
un fel troc ad-hoc cu lună plină
la un colţ de răsărit
pe un sirag de scoici îndrăgostite
şi-un vals de cuvinte
atent măcinate
între două ape
doar poeţii sunt nişte bieţi muritori
care-şi îndeasă durerile în suflet
ca pe un mărunţiş strâns într-o puşculiţă strâmtă
pentru clipa fericirii de pe urmă. Versuri de Tudor Gheorghe Calotescu
FOTOGRAFIILE SUNT DIN ARHIVA ZIARULUI ”IZVESTIA” (MOSCOVA)