O statuie ce crează imaginea unui luptător

O  statuie  ce crează  imaginea  unui luptător

Cu câteva luni în urmă  la Moscova a avut loc un eveniment  deosebit, despre care  jurnalista Alina Troncoso   a transmis: ”Președintele Rusiei , Vladimir Putin  și omologul său cubanez , Miguel Díaz-Canel, au inaugurat un monument (în foto) în numele liderului revoluționar cubanez Fidel Castro într-o piață din nordul Moscovei. Castro, care a preluat puterea în 1959, nu este comemorat cu statui în patria sa pentru că, a spus fratele său Raúl după moartea sa în 2016,  <<a vrut să evite un cult al personalității>>. Vladimir  Putin a spus despre  statuia care  îl reprezintă pe Fidel Castro privind în  depărtare: ”Este o adevărată operă de artă: dinamică, în mișcare, în avansare. Creează imaginea unui luptător!” Printr-un traducător Diaz-Canel a menționat: „Cred că reflectă personalitatea lui Fidel în luptă, așa cum ne regăsim în luptă astăzi!”

Vladimir Putin, președintele Rusiei a declarat că ”cele două țări trebuie să adâncească prietenia și să construiască o bază solidă pe fundamental  stabilit de Fidel Castro și liderii sovietici”.

Rusia, bântuită  de sancțiunile occidentale din cauza conflictului din Ucraina, încearcă să consolideze legăturile politice și economice cu alte țări care se opun a ceea ce numește hegemonia SUA. Cuba se află sub un embargo economic al SUA din 1962, după revoluția comunistă condusă de Castro, după cum informează Agenția de presă  Reuters.

Adresându-se parlamentului rus, Díaz-Canel, președintele Cubei, și-a arătat solidaritatea susținând direct pretextul declarat de Moscova de a-și trimite trupele în Ucraina. „Motivele conflictului actual din această zonă trebuie găsite în politica agresivă a Statelor Unite și extinderea NATO către granițele Rusiei”, a spus el. Ucraina și aliații săi occidentali resping acest argument ca o justificare înțelegătoare pentru un război de ocupație ilegală.

 

 

Distribuie articolul!