Mondo – știri, Lumea nu va fi niciodată cum vrem!

Mondo – știri,  Lumea nu va fi niciodată cum vrem!

 

ÎN FOTO  1 – PASĂRE   DIN    AUSTRALIA

Dincolo de  articole pe teme sociale, de interes major, de evidențiere a manifestărilor  culturale (de la evenimentele pe diverse teme și cele expoziționale, de  prezentări  și lansări de cărți) precum și de sport și de  prezentare a  curiozităților  din întreaga lume, când va putea  AMPRENTA  DE ONEȘTI va  transmite  și …știri  din  viața de zi cu zi! Un prim ”buchet” de știri ”l-am procesat” azi de pe  fax-urile  agențiilor  de presă, cu concursul site-ului web media ”Cronica”.

 

* Mii de  fermieri au protestat vineri 7 aprilie  în toată țara din cauza preţurilor de dumping ale produselor agricole ucrainene şi împotriva preţurilor practicate la produsele lactate şi la lapte de lanţurile de magazine (Hotnews). Dan Hurduc, fermier şi cultivator de cereale, a vorbit la Prima News, despre protestul fermierilor. El susţine că problema majoră este că agricultorii nu-şi pot vinde marfa, iar Portul Constanţa este suprasolicitat. Hurduc a explicat că Ucraina produce de trei, patru ori mai multe cereale decât România, iar ţara noastră nu poate suporta logistic cantităţile de cereale venite din această ţară. (News.ro)

* În cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 57% din moldoveni ar vota „Pentru”, arată un sondaj. Conform acestui sondaj, 33,2% ar vota „Contra”, iar 9,8% au refuzat să răspundă. În ceea ce privește Unirea cu România, 33,5% au declarat că ar vota pentru, în timp ce 59,3% au afirmat că ar vota împotrivă. (G4Media)

* Un proiect legislativ, inițiat de deputatul liberal Raluca Turcan, prevede verificarea la domiciliu a beneficiarilor de concedii medicale. Persoanele care nu vor accepta să indice unde se află în concediu medical și nu permit verificarea nu vor fi primi banii de concediu. (Profit.ro)

* Patru români au fost incluşi în echipa ideală a ediţiei 2023 a Rugby Europe Championship. Este vorba despre pilierul Alexandru Savin, flankerul Cristi Chirica şi centrul Taylor Gontineac. Adrian Moţoc se află pe banca de rezervă, ca soluţie pentru linia a doua. News.ro

* Irina Begu, locul 34 WTA şi cap de serie 15, a ratat calificarea în sferturile de finală ale turneului de categorie WTA 500 de la Charleston, cu premii totale de 780.000 de dolari. Ea a fost învinsă de americanca Jessica Pegula, principala favorită şi locul 3 WTA, scor 7-5, 4-6, 6-4, deși a condus cu 4-0 în setul decisiv.

* Real Madrid s-a calificat în finala Cupei Spaniei, după ce a trecut în semifinale de eterna rivală FC Barcelona, cu un zdrobitor 4-0 în manşa retur. În tur, scorul a fost 1-0 pentru catalani.

* Șase critici de cinema au întocmit pentru publicația americană de divertisment ”The Hollywood Reporter” lista celor mai bune 50 de filme ale acestui secol. Printre ele se află și două pelicule românești – una clasată în primele 10. „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu în 2007, ocupă locul 9 în acest top. În același top, pe locul 29 se află „Moartea domnului Lăzărescu”, regizat de Cristi Puiu în 2005. (Libertatea)

 Două imagini la ”Mondo-știri”: una de la Paris (unde salubritatea este în grevă)  iar cealaltă – de la o nuntă din Afganistan. La AMPRENTA  DE ONEȘTI  așteptăm  fotografii  pentru  concursul  la  care  participanții se pot bucura de premierea cu noi apariții editoriale din creația  scriitorilor trotușeni!

*Prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a prezentat un sondaj făcut pentru partid, în care liberalii ar fi la 21 la sută, în timp ce AUR se apropie, având 17 la sută. Potrivit datelor înaintate de liberal în ședință, PSD este cotat la 29 la sută intenție de vot, PNL la 21 la sută, Alianța pentru Unirea Românilor la 17 la sută iar USR la 12 la sută. (Adevărul)

* Parchetul General a clasat dosarul de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă. Procurorul de caz a stabilit că fapta s-a prescris din 2008. (Pressone)

* Statele Unite se împotrivesc eforturilor unor aliaţi europeni de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO la summitul din iulie al Alianţei, ceea ce arată că există diviziuni în Occident cu privire la statutul postbelic al Kievului, relatează „Financial Times”. SUA, Germania, dar şi Ungaria se opun eforturilor unor ţări precum Polonia şi statele baltice de a oferi Kievului legături mai strânse cu NATO şi declaraţii clare de sprijin pentru viitoarea sa aderare, au declarat pentru ”Financial Times” patru oficiali implicaţi în discuţii. (News.ro)

* „Prioritatea principală” a Beijingului este de a face presiuni pentru încetarea focului și de a pune capăt războiului din Ucraina, le-a spus președintele chinez Xi Jinping șefei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și președintelui francez Emmanuel Macron, în timpul întâlnirii lor de joi 6 aprilie, potrivit unui comunicat publicat de Beijing. (G4Media)

* Creșteri de prețuri la apartamente au fost înregistrate, în luna martie, în opt din zece mari orașe ale României. Doar în Ploiești și Sibiu așteptările proprietarilor au fost sub nivelul înregistrat în februarie. În același timp, la nivel național, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) din România a stagnat, arătând o evoluție neunitară între orașele din țară. Astfel, în orașele mici și medii am asistat mai degrabă la scăderi de preț, în opoziție cu evoluția din marile orașe. (Profit.ro)

* Parlamentul din Letonia a votat miercuri reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii eligibili, începând de anul viitor, invocând riscuri pentru securitatea regională, în contextul războiul lansat de Rusia contra ţării vecine Ucraina. (Hotnews)

* Linia telefonică deschisă de Ministerul Sănătății din Bavaria pentru a reclama eventualele probleme de sănătate generate de vaccinul anti Covid s-a blocat în prima zi de funcționare din cauza numărului mare de apeluri. Din cele 280 de apeluri, aproximativ 100 au putut fi preluate. (Link)

* Papa Francisc a lăudat virtuțile sexului într-un documentar lansat miercuri, 5 aprilie, descriindu-l ca fiind „unul dintre lucrurile frumoase pe care Dumnezeu le-a dăruit omului”. (Reuters)

 

 

Distribuie articolul!