”Cetatea Oneștiului” l-a omagiat (post mortem) pe campionul la automobilism Adrian Răspopa

”Cetatea Oneștiului” l-a omagiat (post mortem) pe campionul la automobilism Adrian Răspopa

Unul din momentele deosebite  ale acestei primăveri din municipiul Onești  a avut loc  într-o  atmosferă  de mare prețuire pentru o personalitate  a automobilismului, care, prin elanul și entuziasmul său din timpul vieții, a adus multă bucurie în rândul iubitorilor ”sportului cu motor”.  Astfel, Cinematograful ”Capitol” din Onești  a găzduit  luni 13 martie ceremonia de decernare a titlului de ”Cetățean de onoare  al Oneștiului” (post – mortem)  fostului  pilot de raliuri Adrian Dumitru Răspopa Mincu. La această   festivitate au fost prezenți Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, Viorel Ilie, secretar de stat, Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism, Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, Gheorghe Baciu, primarul orașului – stațiune Slănic Moldova, Câdă Ionică, primarul comunei Măgirești, în calitate de gazdă fiind primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină. De asemenea, au participat la această festivitate doamna Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local și inițiatoare  a demersului de  decernare a titlului de ”Cetățean de onoare  al Oneștiului” (post – mortem) lui Adrian Răspopa, membri ai familiei cunoscutului pilot de raliuri, care și-a pierdut viața într-o astfel de întrecere (la ”Raliul Iașului”, desfășurat la începutul lunii septembrie a anului 2021). În frumoasa sală a Cinematografului ”Capitol” din Onești  au fost prezenți la acest eveniment și foști colegi din întrecerile sportive  la care a concurat Adrian Răspopa și un mare număr de  locuitori ai municipiului și din împrejurimi.

”Cetatea Oneștilor îl omagiază  pe unul din cei mai iubiți fii ai săi, pe campionul, soțul, prietenul Adrian Răspopa, care  mai bine de jumătate din viață și-a dedicat-o sportului! El a fost de 6 (șase) ori  campion național la automobilism, a parcurs peste 10 000 km în probele speciale ale concursurilor, fiind la 100 de starturi în aceste întreceri.  El a fost cel care a organizat un număr de 14 ediții  ale  Raliului Moldovei, fiind un inepuizabil izvor de energie!” Acestea au fost cuvintele  cu care  oneșteanul  Valentin Boantă a deschis emoționanta  ceremonie  de la  Cinematograful ”Capitol” din Onești, după vizionarea unui scurt film decumentar  cu secvențe din bogata activitate sportivă a fostului campion oneștean. Părintele Nicolae Pașcu, în privirea căruia stăruie ”copilul inteligent, Adi, nonșalant, deschis, bun ce îți aducea mereu bucurie”,  a mărturisit:”Îl omagiem pe cel care a fost și este Adi  al nostru. Spunem noi că Dumnezeu  ne dă uitare! Ce s-ar întâmpla, cu toate bolile și greutățile de azi, dacă nu am uita? Ne-ar strivi durerea! Acum vede Dumnezeu  că ne-am adunat aici pentru Adrian Răspopa! Faptele noastre  trec și dincolo de mormânt! Să vă rugați pentru sufletul lui!” Menționăm că în fața preotului Nicolae Pașcu  la 17 iulie 2004  Adrian Răspopa  și Luiza s-au  cununat, un lucru pentru care nu este uitare!

Inginerul Tudor Găureanu a evocat faptul că ”Adrian Răspopa a fost întemeietorul echipei  de automobilism Rafo Reacing, cu Titi Aur, Dan Gârtofan și alții… Cu toții erau sărbătoriți când veneau triumfători de  la competiții, ca niște gladiatori!” Și Tudor Găureanu a exprimat unanima apreciere că ”Adrian Răspopa nu va fi uitat! El a fost  cel care a trebuit să încerce limitele!”  Dorința de a se continua tot ceea ce a început Adrian Răspopa a fost împărtășită de  Norris Măgeanu, care a înmânat câte o plachetă oficialităților prezente la acest eveniment. ”Nu  avem cum să fim fericiți!  Aducem în amintirea tuturor  imaginea  lui Adrian Răspopa”, a menționat Norris Măgeanu, președintele Federației Române de Automobilism.

Extrem de emoționat președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea a  declarat: ”El a reușit să împartă cu noi  meritele  sale! Noi  n-am făcut decât să  mijlocim  să facem  să fie cunoscut județul, prin abnegația  lui Adrian Răspopa! El merită  și titlul de  <<prieten de onoare>>” Este de remarcat faptul că alături de ”Raliul Moldovei”, Adrian Răspopa și-a adus un aport deosebit și la desfășurarea ”Turului Colinelor”, a ”Trofeului Valea Uzului” din  orașul Dărmănești și a altor competiții. ”Dacă vrem să fie Adi lângă noi , vom continua”, a declarat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.

Primarul Oneștiului, Laurențiu Neghină  a adus  ”punctul culminant” al acestei ceremonii: înmânarea către mama  lui Adrian Răspopa și soției acestuia (Luiza), a titlului  de ”Cetățean de onoare  al Oneștiului” (post – mortem)  fostului  pilot de raliuri! ”Este un moment  în care cu greu îmi stăpânesc cuvintele, emoțiile dar și mai greu este să îmi țin lacrimile! Adi era o fire veselă, tot timpul zâmbea, era pus pe șotii! Dumnezeu să-l ierte, să-i odihnească sufletul în pace și familia să –i întărească! Dăruim cu placheta de onoare și o cupă care să încununeze activitatea sportivă a lui Adi! Meritul  suprem în obținerea  calității sale de a fi <<Cetățean de onoare>>  este al mamei sale, prin educația oferită lui Adrian!” – a declarat Laurențiu Neghină în timp ce aplauzele  au continuat minute în șir! Printre lacrimi s-au auzit cuvintele  de mulțumire a mamei lui Adrian Răspopa, care și-a învins întreaga durere rostind  un mesaj trist: ”Mulțumesc din suflet oficialităților prezente! Mulțumim celor care v-ați suit din nou în avioane, pentru a fi prezenți la acest eveniment! Dacă n-ar fi fost atât de pustiit sufletul, aș fi fost  foarte mândră… Mulțumesc Adi că ne-ai  ales să fim  părinții tăi!”

În finalul acestui eveniment Valentin Boantă, ce  timp de 30 de ani a fost prieten cu  Adi Răspopa, a făcut cunoscut faptul că în prezent se lucrează la un film în care se întâlnesc cât mai mulți oameni, dintre cei ce s-au aflat în preajma marelui campion! ”După  evenimentul tragic și nefericit de la Raliul Iașului Team Adi Răspopa va continua  toate proiectele începute de  cel care credem că a fost  <<nava amiral>> a generației noastre! Indiferent de natura meseriei de zi cu zi, de ce știm să facem,  vrem să ducem mai departe  proiectele lui Adi Răspopa! El ne-a dat curajul său supraomenesc și  noi trebuie să-i împlinim visul de a construi o comunitate armonioasă și prosperă!”, a declarat  oneșteanul Valentin Boantă. Despre ce a însemnat inginerul de la Autovehicule  Rutiere și Maestrul Emerit al Sportului Adrian Răspopa iată ce cuvinte minunate  a rostit Valentin Boantă:”Când  erai lângă el te simțeai invincibil! Adi era un prieten deosebit, pe care l-am admirat pentru performanțele lui! Mi-a dat motive  de mândrie, de bucurie  și iubire! El era un prieten  bun, foarte generos, ajuta pe toată lumea!  Îl caracteriza neînfricarea și tenacitatea…tot timpul și-a dorit să piloteze! Pentru mine a fost prietenul neînfricat, ce avea puterea de a iubi și de a împărtăși iubirea!”         Ion Moraru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!