Drumuri către frumos

Drumuri către  frumos

peste plumbul neliniștit al fluviului

 Buda și Pesta îmbrățișate

două trupuri dăruindu-se  fără sfârșit

 

 

 ochiul Margaretei străjer al extazului

 

 

 limpede albia mâinilor

le opresc o clipă în căuș grăitor

ca și magnolia  din răsunetul tău

sâmburii serii se asmut în explozii

și ne strănat și uităm de cadență

 

 

 strig Dunării numele tău

în mii de lăstari  îmi urc gândurile

și tu ești singurul lor  arac

 

 

 mai

Budapesta

 

 Drumuri către  frumos

 

”Un poet trebuie să lase urme și nu dovezi ale trecerii lui”, spunea poetul Rene Clair, prieten al scriitorului Albert Camus  și al artiștilor plastici Pablo Picasso și Victor Brauner. Poezia lui Ioan Cioba  exact asta    face, în volumul de versuri ”Ioan din Satul Păgânilor”, apărut la Editura Charmides din Bistrița, în 2013.

Poezia autorului Ioan Cioba  impresionează cititorul  ca și cum cuvintele  ar fi propriile lui gânduri sau aproape o amintire din viața lui și îi poartă pașii prin marile orașe ale lumii, până în inimă.

Scrie poeme – cărți poștale – din  fiecare oraș pe care îl vizitează, anume pentru a păstra emoțiile și miresmele fiecărui loc. Autorul consemnează în poezie expresia personalității sale și, pe alocuri,  chiar o evadare din personalitate, iar cititorul urmărindu-i  pașii în lumea mare, este ușor atins de  frumusețea și delicatețea poeziei sale.

Iubirea în poezia lui Ioan Cioba e în nuanțe frumoase, e proaspătă în fiecare oraș, e descrisă în linii emoționale definite până la perfecțiune și completate de grafica volumului de versuri realizată de Radu Feldiorean cu un roșu aprins de iubire – ”câtă teamă de mine port / și câte trepte par să învolbure sângele” într-un poem de septembrie la Paris, unde ”ziua mijește străin”. Sau în poezia noiembriematică  ( ”noiembrie Vatican) în care ”cântă sângele  rafinat…/ de atingerea ta și a ploii sixtine”.

Este interesantă lirica emoțională a fiecărei poezii, cum iubirea fiecărui loc –”te-aș însemna în el / să râzi în stele – miresme / cu ecouri de   harfă vie/ îndelung petrecătoare / cum rugăciunea / cum setea” (”aprilie Carara”).

Dincolo de forfota marilor orașe ale lumii, poetul Ioan Cioba revarsă lumina sa în versuri și scrie tot tumultul roșu al inimii:”ci tu sărută-mă / cu toată ceata de buze fierbinți / din conuri negre  să ardem mirodenii / la cina iubirii din blifdul cel plin / apoi sărută-mă iar și iar/ până tâmpla nopții devine lichidă / și roșie  cum vinul liturgic”. Poemele au culoare (”grafitti pe poarta dintre zile”, ”roșu soarele golfului”, ”ard oranj icoane pe maluri” ), au lumină chiar și când plouă, întocmai ca în versurile primăvăratice  din Austria, de la Bad Sauerbrunn, unde ”plouă strâmb / strâmb / ca un junghi în lumină”, au zbucium (”sunt singur în orașul iubirii”, ”în gară  ochii mei te coboară, te urcă”, ”primăvara mugurii dor”, ”cât de viscolit ne iubim”, ”urlu străfund ca un lup ars / pe buzele sărate ale Mediteranei” și au liniște (”mâinile tale nasc fluturi”, ”la tâmpla scrisorii  / îmi așez cuvintele pentru veghe”, ”doar  noi în grădina cu portocali”, ”ești atât de frumoasă /și eu ăntr-atât de copleșit”, ”și s-a făcut voia mea”).

Aceste adevărate poeme sunt dincolo de cuvinte, au expresii poetice nemaiîntâlnite și deschid cititorului infinite drumuri către frumos.”Ioan din Sarul Păgânilor” de Ioan Cioba este o carte pe care am citit-o pe nerăsuflate, care m-a purtat din satul autorului până la Paris într-o toamnă, apoi s-a făcut primăvară la Veneția, aproape iarnă la Bruxelles și tot mai ”departe de Satul Păgânilor”, vară la Istanbul.

”să mergem frumoaso

afară din cumințenie

cât fără astâmpăr sunt ochii tăi

unul dorința celălalt teama

femeii stârnite la dragoste

cât ne mai putem deghiza în miresme

și orice boare ne îndură greutatea”

 

 

”octombrie Paris” Ioan Cioba

Articol realizat de poeta Ștefania Pușcalău, Onești

  

Distribuie articolul!