Fața răului

Fața  răului

La doar patruzeci de ore după masacrul de la Vračar, în centrul Belgradului, în care opt elevi și un gardian al școlii au fost uciși și șase eleve și eleve au fost răniți, o tragedie sângeroasă s-a repetat alaltăieri în două sate din vecinătate. de Mladenovac (în Republica Serbia). Despre  această  cutremurătoare  nenorocire  a scris (din nou)  ziarul  sârb ”Naslovna strana”-  ”Novosti”

 

Uroš Blažić (20 de ani) a ucis opt persoane și a rănit grav și ușor 13 cu împușcături de la Kalashnikov și dintr-un vehicul în mișcare. Printre victime se numără un frate (Milan, 21) și o soră, Kristina (19 ani) Panić. Într-o oarecare măsură, poliția a reușit să reconstituie mișcările ucigașului în masă din Mladenovac. Înarmat cu o pușcă automată și muniție, gata să ucidă, Blažić și-a părăsit casa din satul Šepšin în jurul orei 21:45. La câţiva kilometri distanţă, în Mali Orašje, i-a fost atrasă atenţia un foc de tabără şi un murmur. A oprit mașina și s-a dus la terenul de fotbal unde ardeau flăcările și stăteau tineri în jur.

– Din câte știm acum, din cauza întunericului, nu au văzut că este înarmat și l-au invitat să li se alăture și să bea bere cu ei – spune interlocutorul nostru apropiat anchetei. – Din cauza Zilei de Doliu, declarată de uciderea celor opt copii la Vračar, tinerii au decis să sărbătorească mai devreme Ziua Sfântului Gheorghe, mai ales că unul dintre ei avea doi veri ce purtau acest nume. Atmosfera  era de pace și liniște. Cu toate acestea, pe măsură ce monstrul s-a apropiat de ei, a început imediat să tragă.

În măcelul oribil, lângă focul de tabără, au rămas cinci trupuri tinere. Lazar Milovanović (20 ani),  Aleksandar (15), Marko Mitrović (18), Nemanja Stevanović (21) și Nikola Milić (15) au fost uciși pe loc. Toți au fost prieteni din copilărie și au crescut în Mali Orašje. Acolo au fost tăiați de salvele teroristului tulburat.

– După ce i-a omorât pe tineri, criminalul s-a urcat înapoi în mașina „Mercedes” și a mers mai departe . Sursa „Novosti” descrie detaliile groaznice. – S-a îndreptat spre satul Dubona. La un moment dat, sub o lampă stradală, a văzut patru oameni reparând un gard. A oprit din nou mașina și a ieșit afară cu „Kalashnikovul” în mână. Fără un cuvânt, a început să tragă în ei. Au căzut ca snopii. Toți cei patru bărbați au suferit răni grave, dar sunt încă în viață. Nici acest criminal nu s-a oprit aici. De parcă nu ar fi ucis atât de mulți oameni înainte, s-a urcat înapoi în mașină și a continuat. În centrul orașului Dubona, la locul de joacă din localitate, a auzit un vuiet.

– De data asta nici nu a coborât din vehicul – continuă interlocutorul nostru. – A ieșit de pe drum și s-a oprit în apropiere. Apoi a împins țeava mitralierei prin fereastră și a tras. Primul glonț, după cum se bănuiește, a lovit-o pe Kristina Panić, care stătea pe o bancă lângă locul de joacă. Acolo era și prietenul ei Dalibor Todorović (25 de ani), care, la fel ca fata, a fost doborât de explozia mortală. În apropiere se afla fratele ei mai mare cu doi ani, Milan Panić, care, când a văzut ce se întâmplă, a fugit spre atacator. Blažić a deschis apoi focul și l-a ucis pe acest tânăr, care era polițist. Când Milan a căzut, criminalul a continuat să tragă. Gloanțele șuierau în toate direcțiile. A rănit alte câteva persoane.

Criminalul cu sânge rece a întors apoi mașina și a început să se retragă în satul său Šepšin. Între timp, poliția a fost informată despre atacul oribil asupra unor oameni nevinovați. Forțe puternice ale Poliției din Serbia s-au deplasat în curând spre Mladenovac, dar nimeni nu avea nicio idee în acel moment despre amploarea tragediei. Numărul mare de ambulanțe, însă, părea să prefigureze groaza tragicei nopți de mai.

Poliția a început să-l caute pe ucigaș, dar acesta a scăpat, lăsând urme sângeroase. Prima informație a fost că s-a baricadat în casa lui din Šepšin. În urmărire au pornit patrule de poliție întărite cu membri ai Unității Speciale Antiteroriste (SAJ), ai Jandarmeriei și ai Unității de Intervenție a Poliției din Belgrad.

Nu se afla în casa lui, iar următoarea informație pe care am primit-o a fost că s-a ascuns într-un crâng de lângă Mali Požarevac – afirmă interlocutorul nostru. – Oamenii au relatat că acest  criminal schimbă mașini, că a trecut de la un Mercedes la un BMW, apoi la un Golf… Au fost ridicate drone pentru ca terenul să fie monitorizat fără a pune oamenii în pericol. Au fost aduși și câini politiști… Știam că este înarmat și periculos.

Pentru a proteja oamenii, dar și pentru a preveni continuarea masacrului, membrii MUP au început să cerceteze zona cu camere termice, care reacționează la căldură. Goana după ucigaș se desfășura de câteva ore și aproape că îi respirau pe gât. La un moment dat, însă, totul s-a oprit. Nu au existat informații noi.

A fost primit brusc un apel, care a schimbat direcția anchetei!  Sursa noastră povestește detalii din noaptea dintre 4 și 5 mai: – A sunat taximetristul, care l-a recunoscut pe ucigaș. El a spus că Blažić l-a oprit cu forța lângă Mali Požarevac și că conducea o femeie însărcinată în mașină. În timpul conducerii, urmărindu-l mai mulți kilometri în spate, ucigașul i-a ordonat să se oprească și a aruncat-o pe femeie din mașină. I-a ordonat taximetristului cu o bombă în mână să-l conducă spre Kragujevac. Următoarea sa destinație a fost Vinjište. În acel sat trăiesc bunicul și unchiul monstrului. Ei cresc găini și au o fermă. S-a ascuns acolo, printre găini.

Criminalul a fost arestat, la fel ca și rudele lui care i-au oferit adăpost și a ajuns  după opt ore de căutări, la aproximativ şaizeci de kilometri distanţă de locul unde a ucis oameni. Când poliția l-a întrebat de ce a făcut-o, el a răspuns scurt: ”- M-au disprețuit!”

Un mare merit pentru arestarea călăului revine taximetriștilor din Smederevo. Deși era supus unui stres enorm,  unul dintre aceștia a găsit puterea și curajul să tragă un semnal de alarmă la poliție și să-i conducă la adresa unde l-a lăsat pe criminal. În timpul perchezițiilor, polițiștii au găsit patru bombe, 250 de gloanțe și o pușcă automată fără număr de serie asupra unchiului și bunicului ucigașului. Au fost de asemenea reținuți.        Articol   realizat de Z. Uskoković, ”Naslovna strana” –  Novosti, Belgrad

 

Distribuie articolul!