De ziua învățătorului!

De ziua  învățătorului!

A  răspuns  întrebărilor site-ului Kinderpedia  Ana Bordan, prof. înv. primar la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș-Mureș, cu o vechime de 38 de ani la catedră.

– Care este impactul unui profesor bun în viitorul unui copil?

– Un profesor bun facilitează învățarea, un profesor bun, inspiră! Ca învățătoare clădesc la fundația viitorului copilului. E nevoie de cărămizi în care să se regăsească: empatia, păsarea, gândirea critică, colaborarea, simțul umorului, bucuria, generozitatea, imaginația, creativitatea, dragostea… Aceste ingrediente se pot regăsi și pot crește frumos în orice copil, iar peste ani vor fi valorile unui adult. Ce pot să-mi doresc mai mult?
Care sunt atributele și competențele-cheie ale unui profesor bun?
– Un profesor bun e un bun comunicator, e foarte bine pregătit din punct de vedere teoretic, are cunoștințe temeinice de pedagogie și psihologie și destul de multă practică pedagogică efectuată înainte de a se întâlni cu elevii săi. Profesorii buni au o mentalitate deschisă și învață continuu. Ei văd măreția din fiecare elev cu care interacționează pentru că fiecare copil are măreția lui. Un profesor bun se vulnerabilizează în scopul valorizării și nu îi este teamă de eșec. El știe că eșecul e succesul în progres!

Cum va arăta profesorul viitorului,   peste 20-30 de ani?

– Un lucru e cert – o spun cercetătorii – că meseria de profesor nu va dispărea curând! Nu știu cum va arăta, dar mi-aș dori să nu își piardă dragostea de copii, pasiunea, răbdarea, înțelegerea în profunzime a unor fenomene. Cu siguranță va avea competențe digitale net superioare și își va planifica și organiza activitatea folosind din ce în ce mai puțină hârtie.

Ce anume din educație, așa cum o știm astăzi, va rezista probei timpului?

– Eu cred că va rezista calitatea umană a profesorului, cu tot ceea ce implică acest fapt…

–  Care este  rolul tehnologiei în educație – acum și în viitor?

– Tehnologia joacă un rol vital în orice aspect al vieții, iar educația nu face excepție. Avansarea tehnologică a avut un impact deosebit asupra scenei educaționale. Printre beneficiile pe care le-a adus se numară : acces ușor la informații; interes mărit pentru învățare; reținerea mai ușoară a informațiilor; spațiu de stocare arhi-suficient; prezentare mai bună a informației; procesul educațional a devenit mai atractiv. În viitor tehnologia va ocupa un loc tot mai important în educație. Nu este deloc de neglijat posibilitatea conectării la nivel macro și chiar schimbarea paradigmei de la gândirea și învățarea de la un nivel local la unul global.

– O întâmplare de la clasă  care nu se poate uita niciodată…

– Întâlnirea plină de emoții cu copiii pe care i-am văzut câteva luni doar în online. La final de clasa a IV-a, în iunie, am reușit să ne reunim într-o locație în afara școlii, unde am depănat amintiri și ne-am luat rămas bun! A fost ceva ce nu am mai trăit până atunci!

– Cum a fost prima zi  de profesor?

– Chiar dacă a fost cu peste 35 de ani în urmă, îmi amintesc cum am intrat în cancelaria unei școli mici dintr-un sat transilvănean, unde am preluat catedra de Limba română și Limba engleză, eu fiind absolventă a Liceului Pedagogic( dintr-o promoție nerepartizată ca învătoare, din lipsă de posturi în județ). Aveam sentimente contradictorii, nu știam cum voi face, ce voi face, dar știam sigur că iubesc copiii și voi depăși alături de ei orice obstacol.

– Cum a fost prima  zi de școală, copil fiind?

– Minunată! Mi-am dorit să merg la școală, mi-am iubit învățătoarea, pe doamna Maria Roșca, din prima zi, o iubesc și azi și datorită ei am ales să fiu un om al școlii. Cred că nu am dezamăgit-o!

– Ce  model  aveți în zona educației?

Sunt mulți oameni pe care îi apreciez și de la care am învățat multe și învăț zilnic! Sunt și români și sunt și din afara granițelor noastre, dar nu vreau să spun un nume….aș nedreptăți pe mulți alții! Cert este că avem modele, doar să vrem să le vedem și să fim dispuși să învățăm zi de zi!

– O carte pe care ați reciti-o oricând cu plăcere este…

– „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery.

PROVOCARE! AȘTEPTĂM pe adresa  moraru_ion2003@yahoo.com   RĂSPUNSURI   LA  ACESTE  ÎNTREBĂRI  DE  LA  CADRELE  DIDACTICE   DE  PE VALEA TROTUȘULUI! CARE  VOR  FI  PUBLICATE   PE  SITE-UL   ”AMPRENTA   DE ONEȘTI”  ÎN ORDINEA   SOSIRII!

Distribuie articolul!